Ma 2018. április 22.,
vasárnap
,
Csilla, Noémi
napja van.
Holnap
Béla napja lesz.


Az anyatej összetétele

Az anyatej összetétele a baba igényeihez igazodik. Megfelelő mennyiségben és formában tartalmazza a csecsemő számára szükséges tápanyagokat (fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat). Egyedül D-vitamint nem tartalmaz, azt pótolni kell. Vastartalma nem túl magas az anyatejnek, de nagyon jó hatásfokkal hasznosul.

A csecsemő immunrendszere még éretlen, a fertőzések elleni védelemben az anyatej védő anyagai segítik. Ezek lehetnek specifikus vagy nem specifikus védőanyagok.

Specifikus védőanyagok:
Szekretorikus IgA (Ig=immunoglobulin)
IgM
IgG
T- és B-limfociták

Nem specifikus védőanyagok:
granulociták
makrofágok
laktoferrin
interferon
lizozim
Bifidus bélbaktérium
linolsav
neuroaminsav

Mindezek az anyagok védik a csecsemőt a légúti és emésztőrendszeri fertőzésektől, de ezek az anyagok csak a nyers anyatejben találhatók meg aktív formában, hőkezelés hatására inaktiválódnak. A baba védekezését segíti még, hogy az anyatej magas laktóz és alacsony foszfát tartalma alacsony pH-t eredményez a béltraktusban, ami a betegségeket okozó baktériumok fejlődését gátolja.

A bölcsőhalál okai ma sem tisztázottak, de felmérések szerint az anyatejjel táplált csecsemők körében ritkábban fordul elő.

Az anyatej tartalmaz még lipázt, amely megkönnyíti a csecsemő számára a tejzsír emésztését.

A laktóz nemcsak a védekezés szempontjából fontos, de elősegíti a megfelelő bélmozgást. A galaktóz nevű cukor pedig az idegrendszer fejlődéséhez nélkülözhetetlen, azon túl, hogy a laktóz, galaktóz cukormolekulák a kellő szénhidrát ellátottsághoz is hozzájárulnak.

Ha néhány fogalmat nem is fejtettem ki teljesen, biztosan kitűnik mindenki számára, hogy az anyatej pótolhatatlan.

Fel az oldal tetejére

www.dietetikamindenkinek.hu - vissza a főmenübe

Elérhetőség Oldaltérkép Partnerek Hirdetés Webmaster ©Copyright RSS

Dietetika mindenkinek
© dietetikamindenkinek.hu 2007-2018

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! Add a Startlaphoz Bookmark and Share