Ma 2024. március 19.,
kedd
,
József, Bánk
napja van.
Holnap
Klaudia, Alexa napja lesz.


A daganatos betegség étrendi kezelése

A daganatos betegségekhez gyakran társul előrehaladó táplálkozási zavar (cachexia), ami különféle módon nyilvánulhat meg pl. étvágytalanság, súlyvesztés, izomgyengeség, sorvadás.

A komoly problémát jelentő cachexia okai részben az alapbetegségben keresendők, hiszen a tumorsejtek ún. anorexiás faktort termelnek (pl citokinek). A növekvő tumorszövet nyomhat más szerveket, idegsejteket, ami fájdalmat okozhat. A daganatos betegség tudata gyakran idéz elő depressziót, és általános a rossz közérzet.

A cachexia lehet a kezelések következménye is: nyálkahártya károsodás (súlyosabb esetben fekélyesedés), nyelvgyulladás, hányinger, hányás, hasmenés, ételundor (étel aversio) alakulhat ki, megváltozik az ízérzés, nyelési zavar léphet fel. Általában az emésztés és felszívódás hatásfoka is romlik.

Az étrend legfontosabb célja a jó tápláltsági állapot elérése. Ezt minden hiedelemmel ellentétben fehérje gazdag étrenddel tudjuk biztosítani! Ha nem eszik elég fehérjét, akkor a saját fehérjéit kezdi bontani, de nem a daganat fehérjéit, hanem az izmokból, vérből. Ennek következtében legyengül a védekezőképessége (immunrendszere), csökken a vér szállító fehérjéinek mennyisége, romlik az emésztés (fehérje alapú enzimek hiánya), tápanyagok hasznosulása, erőtlenség és erőteljes sorvadas, testtömeg vesztés lép fel. Mindezek gátolják, hogy a kezeléssel járó megterhelést elviselje.

Lehet rá példa, hogy káros a fehérje bő táplálás, ha a vesefunkciók rosszak (szérum-kreatinin magasabb 135 mikromol/l, illetve van a vizeletben fehérje). Májkómához közeli állapotban is csökkenteni kell a fehérjebevitelt, húsok helyett tejet, tejtermékeket, zöldségféléket fogyasszon.

A tumort közvetlenül tápláló anyagokat kiiktatjuk. Mivel 1g tumor naponta 1,5 g szénhidrátot fogyaszt, ez azt jelenti, hogy kerülni kell a magas cukor tartalmú ételeket, italokat. Összetett szénhidrátot -keményítőt- tartalmazó termékeket nem kell korlátozni (lisztes termékek, zöldségfélék, rizs). Ha különösebb panasza nincs, fogyasszon bőségesen gyümölcsöt, rostban gazdag főzelékféléket, salátákat, gabona eredetű élelmiszereket.
Az étrend tartalmazzon karotinban gazdag színes főzelékeket és gyümölcsöket.
A kelbimbó, káposzta, brokkoli, karfiol védő hatású vegyületeket tartalmaz, ezért előnyösek (ha nincs olyan emésztőrendszeri elváltozás, ami miatt nem ajánlott).

A zsiradékfogyasztást csökkentsük, főleg az állati eredetűeket és a bő zsírban sült, esetleg leégett, füstölt, pácolt, túl sós ételeket.

Tartózkodjék a túl forró, túl hideg, csípős fűszerezésű ételektől, a szénsavas és alkoholos italoktól.
Ha lehet ne dohányozzon.
Tartózkodjék gyakran friss levegőn.

Néhány jó tanács, konkrét panasz esetén:

- Ha étvágytalan,akkor gyakori étkezések javasoltak, egyszerre kis mennyiségeket fogyasszon, ételeket dúsíthatjuk tejporral tejföllel, tejszínnel, reszelt sajttal, krémsajttal, margarinnal, kevés étolajjal, tojással (de fontos, hogy ne nyersen adjuk hozzá: vagy nyersen tesszük az ételbe és együtt főzzük készre, vagy főtt kemény tojást reszelünk bele).
- Ha csökken az ízérzés, esetleg íztévesztés van, akkor fokozottabb ízesítésre, erőteljesebb fűszerezésre van szükség, de kerülje a csípős fűszereket, friss vagy szárított fűszernövényekkel ízesítsen. Húsfogyasztást mérsékelni kell.
- Ha hányinger, hányás lép fel, akkor hideg ételeket, italokat fogyasszon, egyszerre keveset, inkább gyakran egyen.
- Ha puffadás, hasmenés, hasi görcsök jelentkeznek, akkor se túl hideget, se túl meleget ne fogyasszon, kerülje a tejet, előnyösek a száraz ételek, pektinben gazdagok ( reszelt alma, reszelt sárgarépa, birsalma kompot, zabpehely-áztatva,főzve). A pektin vízben oldódó rost, nem sérti a nyálkahártyát, hasmenéskor és székrekedéskor is fontos adni. Mivel duzzad, vizet vesz fel, innia is fontos, tiszta vizet, teát, turmixot, szűrt gyümölcsleveket).
-Általában romlik az emésztés és felszívódás hatásfoka, ilyenkor ajánlható a pépes étrend, bár a betegek nagy része elutasítja. Kedvező hatásúak a darált hússal készülő rakott, töltött ételek, felfújtak, húspudingok, turmixolt (puffasztó zöldségek esetén passzírozott) főzelékek.

Táplálékkiegészítők, tápszerek

Törekedjünk arra, hogy a megfelelő tápanyag bevitelt az étrend fedezze, ha ez nem lehetséges (további fogyás következik be), különböző készítményekhez kell fordulnunk.
Vitaminok és ásványi anyagok pótlására olyan készítményt válasszunk ami a különböző vitaminokat és ásványi anyagokat az élettani szükséglettel kb. megegyező arányban tartalmazza.

Ha a megfelelő mennyiségű táplálékot nagy odafigyeléssel sem sikerül bevinni. Akkor meg kell próbálni iható teljes értékű tápszert beiktatni. Ezek különféle ízesítéssel kaphatók. Ha ennek ellenére tovább csökken a testsúly, akkor parenterális táplálásra is szükség lehet.

www.dietetikamindenkinek.hu - vissza a főoldalra

Elérhetőség Oldaltérkép Partnerek Hirdetés Webmaster ©Copyright RSS

Dietetika mindenkinek
© dietetikamindenkinek.hu 2007-2024

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! Add a Startlaphoz Bookmark and Share