www.dietetikamindenkinek.hu - kérdezzen a dietetikustól

|Aktuális kérdés-válasz (21)|2009/3. (34)|2009/2. (43)|2009/1. (38)|2008/2.fé. (112)|2008/1.fé. (115)|2007 (29)|

34. Rebeka kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
33 éves vagyok 63kg. Fél évig 16 mg Medrolt kaptam amit több mint 1 hónapja hagytam abba. Fokozatossan csökkentve. Előtte a súlyom 55-56 kg volt. Szeretném megkérdezni, hogy túlzott -e az elkeseredésem, még alakulni fogok, mert jelenleg hiába diétázom nem fogytam még semmit.Menjek el endokrinologushoz? Fogalmam sincs milyen diéta lenne a legjobb.Szénhidrát szegényen étkezem semmi pékáru, semmi cukor stb. Még se fogytam . Előtte rendszeressen sportoltam konditerembe jártam, most pár napja elkezdtem egyenlőre csak otthon, majd ha az állóképességem és az izületeim engedik tovább emelem a dolgot.
2009.03.31. - 19:56
Válasz: Kedves Rebeka!
A gyógyszer abbahagyása után időre van szükség míg a szervezete visszaszokik (visszaáll az eredeti anyagcsere állapot). Ez néhány hónapig is tarthat. Változatos, vegyes táplálkozást folytasson, kevés pékáru is belefér, a cukrot helyesen mellőzi. Válasszon kímélő testmozgást, az is sokat segít élénkíteni a anyagcserét. Kitartás, az idő és az étkezésre való odafigyelés eredményt fog hozni.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.06.03.

33. Rita kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
29 éves vagyok, vékony testalkatú. Tartom a súlyom, nem igazán sikerül híznom. Egy valami nagyon bosszant, hogy ha más nem is, de a hasam az nő. Mi lehet az oka ennek?
2009.03.31. - 09:53
Válasz: Kedves Rita!
Annak, hogy a hasa nő két oka lehet: vagy nem sportol/tornázik eleget és a hasizmai elernyednek, leépülnek, vagy van valamilyen táplálkozási problémája (például tejcukor érzékenység, esetleg túl sok durva rostot tartalmazó zöldséget fogyaszt). Próbálja meg ezeket az okokat végiggondolni, és ha rendszeres testmozgás mellett is nő a hasa, akkor a táplálkozására kell odafigyelni. Egyen kevesebb zöldséget, gyümölcsöt és figyelje meg történik e javulás. A tejcukor érzékenység nagyon gyakori felnőttkorban, tej és tejtermékek fogyasztása után jelentkezik (de tejcukor adalékanyagként is gyakori alkotórész). Ha nem fogyaszt tejcukrot tartalmazó élelmiszert, a panaszok megszűnnek.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.06.03.

32. Kovács László kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Az utóbbi időben számos cikk jelent meg, melyben a tejet az általánosan elterjedt nézettel ellentétben kifejezetten káros, kerülendő táplálékként tüntetik fel.(pl.: http://www.geocities.com/all_are_one.geo/hun/tej.htm)
Mennyire tekinthetők megalapozottnak az ilyen jellegű információk?
2009.03.31. - 08:23
Válasz: Kedves László!
Az Ön által említett cikk túlzó és gyakran valótlan állításokat tartalmaz. Ami valóban igaz, hogy a tej összetételénél fogva nagyon jó táptalaja lehet a baktériumoknak, könnyen romlik. Ezért a tej kezelése mindig tiszta, steril körülményeket igényel. Régen a házi tejet felforralták, ma a gyártók pasztörizálják, vagy ultramagas hőfokon csírátlanítják. Ezek az eljárások biztosítják, hogy a tej ne okozzon egészségkárosodást. A tej összetételét nagyban befolyásolja a tehén egészségi állapota és táplálkozása. A teheneket rendszeresen vizsgálják és állatorvosi igazolás szükséges ahhoz, hogy a tej feldolgozásra kerülhessen. Tehát beteg állat teje nem kerül a fogyasztókhoz, ezért sem túlzott mennyiségű káros baktériumot, sem ellenanyagokat, nagy mennyiségű fehérvérsejtet nem tartalmazhat. Állattartók ügyelnek arra is, hogy permetezett, vegyszeres növényeket ne etessenek a tehenekkel, hiszen az állat megbetegedése vagy elpusztulása nekik sem érdekük. Ha mégis aggályai vannak, vásároljon tartós tejet (ott magasabbak a higiénés követelmények, és a sterilizálás hatásfoka is), vagy bio tejet (bio gazdaságokban a takarmány biztosan vegyszermentes és a hormonkezelés sem engedélyezett). Csecsemőknek nem okozhat allergiát, hiszen csecsemőknek nem ajánlott a tehéntej fogyasztás. Ők vagy anyatejet vagy tápszert kapnak. A tejnek, de főleg a tejtermékeknek jelentős táplálkozás élettani hatása van, fontos a fehérje és kalcium tartalma. Igaz, hogy az anyatejnek alacsonyabb a kalcium tartalma, de gondoljon bele, a 4-5 kg-os babának és egy 80 kg-os felnőttnek mennyi a szükséglete (főleg nőknek menopauza idején és után). A hiba ott van, ha a húsfogyasztást szeretnénk tejtermékek fogyasztásával felcserélni. A kettő egymással párhuzamosan kiegészítik egymást. A tehéntejjel bevitt vas és egyes zsírban oldódó vitaminok bevitele nem elégséges, erre a húsok, belsőségek alkalmasabbak. Egyes országok statisztikáiból kiragadott példák nagyon félrevezetőek. Az eredmények önmagukban a többi táplálkozási szokás, éghajlat, genetikai öröklődés stb. nélkül nem értelmezhetőek. A különböző tejitalok és más olyan tejkészítmény okozhat problémákat, amelynek összetételét elolvasva csökkentett vagy alacsony a tejtartalma és más anyagok (keményítő, szója, stb.) van hozzáadva. Ezeket valóban nem tudom ajánlani, főleg gyermekek táplálására nem. A napi ajánlott fél liter tej vagy annak megfelelő tejtermék nem káros, fogyasztásával kapcsolatban csak pozitív hatások írhatók le.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.06.03.

31. Szabó Beáta kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
45 éves, nagyon túlsúlyos (160 cm, 120 kg) nő vagyok. Sokszor próbáltam már fogyókúrázni, de nem sikerült. 2-3 hónap alatt alig pár kilót fogytam le. Tudom, hogy ilyen túlsúly mellett már nem fogyókúrázni kell, hanem életmódot változtatni. Az elveit tudom is (sok zöldség, gyümölcs, kevés szénhidrát, zsír, mozgás), de a valóságban sokszor nehéz alkalmazni, különösen család melett. Szeretnék személyre szabott étrendet követni, ahol pontosan le van írva, hogy mikor mit ehetek,és akkor talán könnyebb betartani. Már nem is esztétekai szempontból szeretnék fogyni, hanem az egészségem miatt, mivel a vérnyomásom és a koleszterinszintem is magas. Szeretnék kérni Öntől, ha lehetséges egy olyan konkrét étrendet, amit hosszú távon tudnék betartani. Az édességekről könnyen le tudok mondani, nem vagyok édesszájú, de hús nélkül nem érzem jóllakottnak magam.
2009.03.30. - 14:15
Válasz: Kedves Beáta!
Ha továbbra is érdekli a személyre szabott étrend, kérem adja meg e-mail címét, a következő módon: küldjön e-mailt a kislinder.ildiko@dietetikamindenkinek.hu címre, Szabó Beáta-2009.03.30. tárggyal.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.05.21.

30. Bernike kérdezte
Kérdés: van egy 11 éves hallmozottan sérült kisfiam,145cm,és 33kg.Mivel önállóan nem tud járni,nem mozog eleget,ezért az intézetbe ahová jár,tanácsolták hogy fogyókúráztassuk a gyereket.Ehhez szeretnénk segitségét kérni,egy étrend összeállitásában.
Előre is köszönjűk a segitségét.
2009.03.30. - 14:00
Válasz: Kedves Bernike!
Ha továbbra is érdekli az étrend, kérem adja meg e-mail címét, a következő módon: küldjön e-mailt a kislinder.ildiko@dietetikamindenkinek.hu címre, Bernike-2009.03.30. tárggyal.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.05.21.

29. juhász andrea kérdezte
Kérdés: hello kérdésem a köv:a férjem aki 25 éves és 110kg far és has tájon domborodikk nagyon.kérem adjon tanácsot étkezéssel és sportolással kapcsolatban .mert vannak neki kényes helyeken zsir mirigy csomok és be vannak gyulladva tehát nagyon jo lenne ha adna egy két tippet az étrendjével kapcsolatban hogy hogy adhatna le pár kilot!!!!kérem segitségét tisztelettel andrea.
2009.03.30. - 11:53
Válasz: Kedves Andrea!
Általános tanácsokat, amik segítenek az étrend összeállításában talál a Fogyókúra című cikkben. Amit még hozzátennék, hogy kb. 2000 kcal-ás étrenddel érdemes próbálkoznia, ami helyesen összeállítva elviselhető, nem jár sok éhezéssel. Mozgást bármilyen kedvére valót választhat, lényeg, hogy heti 3-5 alkalommal végezze, minimum fél órán át. Nagyon kedvező hatású a hosszú távú kocogás, futás, biciklizés. Ha nehezére esik a mozgás, eleinte intenzív sétával is próbálkozhat, majd közérzetének függvényében lehet kocogni vagy futni, de bármilyen mozgás kedvező hatású a fogyásra, kedve szerint akár edzőterembe is járhat.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.05.21.

28. Erdélyi Roland kérdezte
Kérdés: Tisztelt Kislinder Ildikó!
Segítségét szeretném kérni. 38 éves vagyok és megállapításra került egy sor ételérzékenység az elmúlt fél évben. Pontosabban: Tejcukor intolerancia, tojásallergia, paradicsom, burgonya, narancs, alma, zeller, sárgarépa, mogyoró, dió.
Ezek után természetesen utánanyomoztunk mit, hol, milyen táplálélkkiegészítőkel éljünk, de sajnos ez elég eredménytelenül járt, mivelhogy összetett allergiáról van szó iszonyat nehéz szinte bármit is találni. Ha nincs benne tojás, akkor van benne laktóz,vagy fordítva és mindegyiket lehetne ragozni.
Sajnos olyan információkhoz nem sikerült eljutni amivel előbbre lennénk, ebből kifolyólag elértem azt, hogy 5 hónap alatt fogytam 6 kg-ot, mivelhogy szinte alig van valami amit megehetek...
Kérem ha tud segítsen nekem megfejteni a következő kérdéseket:
1.Létezik hogy ilyen jellegű összetett ételallergia előjöhet csak úgy a semmiből (3 évvel ezelőtti vizsgálaton semmilyen allergiám nem volt)?
2.Az ha allergiás vagyok a termékekre, azt jelenti, hogy teljesen ki kell zárnom vagy kis mértékben azért fogyaszthatok valamit ezek közül?
3.Hogyan értelmezzem, hogy kissé emelkedett és jelentősen emelkedett érzékenység fogalmakat? A kissé emelkedett azt jelenti, hogy abból a termékből keveset fogyaszthatok?
Nagyon köszönöm előre is segítségét, tisztelettel
E.R
2009.03.28. - 08:47
Válasz: Kedves Roland!
Az allergiák úgy alakulnak ki, hogy van egy elsődleges allergia, például a tojásra, és később hasonló allergén szerkezetű élelmiszerekre létrejön a keresztallergia. A tojást és mogyoróféléket mindenképp jó ideig kerülje, mivel ezek iránti allergiák általában hevesek. Tejcukor érzékenység az nem valódi allergia, valamennyi tejcukrot mindenki tud tolerálni, például joghurtot, sajtokat, kevés túrót tud fogyasztani, de tejet önmagában nem. Próbálja ki mennyi és milyen tejterméket fogyaszthat, ami még nem okoz panaszt. Mindegyik fenti élelmiszert kerüljön addig míg teljesen eltűnik minden allergiás tünete. Utána érdemes lassan beépíteni az étrendbe a fenti allergizáló ételek közül azokat, amelyeknél kissé emelkedett volt az érték (hetente csak egyet). Ha nem okoz panaszt, továbbra is fogyaszthatja. Amelyik panaszt okoz, azt kerülni kell. A tojást és a mogyoró-dióféléket vezesse be utoljára. Előfordulhat az is, hogy csak valamilyen betegség miatt léptek fel átmenetileg az allergiák, és mostanra, ha a kiváltó ok megszűnt, már nem idéznek elő panaszokat. A www.taplalekallergia.hu oldalon megtalálható a tejcukor és tojásmentes élelmiszerek listája.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.05.21.

27. Balázs Viktória kérdezte
Kérdés: Tisztelt Ildikó!
Megint urrá lett rajtam a rosszkedv a rajtam lévő plusz kilók miatt, így elhatároztam, hogy "felkeresek egy dietetikust " és tanácsot kérek.
Én egy 27 éves, pillanatnyilag ülőmunkát végző hölgy vagyok. Magasságom 168 cm és kb 82 kgot nyomok, ami még talán nem túlsúly, de mindenképpen elhízás.
én még soha életemben nem tudtam leadni egyetlen dekát sem és az évek folyamán folyamatosan rakódtak rám a plussz kilok. pedig regebben sportoltam is mindig mozogtam, ma viszont erre nem sok lehetőségem van a munkám miatt.
és a táplálkozásom? én szeretem a gyümölcsökat és a zöldségeket, és ezeket részesítem előnyben. általában reggeli egy kefír és egy péksüti, olyan 9 körül, aztán 12-13 között ebéd, többnyire egy leves és mondjuk egy főzelék, néha hús rizzsel, de a húsokat nem annyira szeretem, inkább a szárnyasokat, de azokat sem sűrűn eszem. inkább a főzelékeket, leveseket szeretem, mint bab,borso, spenot, paradicsomos kápszta... aztán olyan 16 óra körül eszem gyümölcsöt, aminek épp a szezonja van, de egy almát szinte mindig. és utána mivel jó esetben 18:15 körül érek haza próbálok már vagy nem enni vagy csak vmi könnyút és keveset. nagyjából ennyi, ez sok? vagy rosszul van elosztva? vagy összekombinálva? szerintem nem sok, mégsem adok le egy grammot sem.
és sok folyadékot is iszom (olyan vagyok mint egy kacsa) többnyire ásványvizet (bár ez gyakran buborékos, az baj?) teákat és tejet is. napi 2-3 litert biztos. az sok?
szeretnék kapni valami ütemtervet, hogy mikor mennyit vagy mit kéne ennem. ez lehetséges?
sajnos én nem nagyon vagyok tisztában az ételek kalóriaértékeivel sem, főleg hogy például egy főzeléket hogy lehet kiszámolni? és abból mennyi egy adag?
Várom válaszát, és remélem hogy sikerül megszabadulnom felesleges kilóimtól.
segítségét előre is köszönöm, és nagyon örülök, hogy van ez az oldal, ahol az emberek kérdezhetnek.
Tisztelettel és Üdvözlettel: Balázs Viki
2009.03.27. - 21:05
Válasz: Kedves Viktória!
A leírtak alapján akár helyes is lehet a táplálkozása, viszont a lassú tömeggyarapodás arra utal, hogy magasabb az energiabevitele a szükségesnél. A folyadékfogyasztás mennyisége megfelelő, buborékos vizet is ihat. Teát lehetőleg cukor nélkül vagy mesterséges édesítőszerrel készítsen. Tej és tejtermékekből összesen kb. fél liternyire van szükség naponta. 5-6 dl-nél ne igyon többet, hiszen a tejnek is van kalória értéke. Főzelékek energiája nagyban befolyásolható a nyersanyagként felhasznált zöldség megválasztásával és a hozzáadott élelmianyagokkal. Alacsony energiatartalmúak a spenót, sóska, tök, káposzta, kelkáposzta, karfiol, brokkoli, paradicsom, paprika, fejes saláta, stb. Magasabb energiatartalmúak pl. a bab, borsó, sárgaborsó, lencse, kukorica. Növelik az energiatartalmat a felhasznált liszt vagy keményítő, a hozzáadott tej, tejföl, tejszín, vaj, margarin, olaj, stb. A zöldfűszerekkel ízesített párolt zöldségek (rántás és habarás nélkül) a legkedvezőbbek fogyókúra során. Húst (bármilyen hús lehet, szárnyas vagy hal is) érdemes naponta vagy legalább másnaponta fogyasztani, hiszen fogyókúra során a fehérjebevitelre külön figyelmet kell fordítani. Arról, hogy mennyi 1 adag étel (főzelék vagy más) úgy győződhet meg, hogy vesz olyan receptet, ami 4 személyre szól, elkészíti, majd a szokásos merőkanállal átrakja másik edénybe, megszámolja hány merőkanállal lett. Tegyük fel nyolc merőkanál főzelék a 4 adag, akkor 1 adag 2 merőkanál. A mennyiségekre nagyon figyeljen, hiszen ha dupla mennyiségű ételt fogyaszt, az alacsonyabb energiatartalmú főzelék is több lehet a kelleténél. A főbb élelmiszerek energia tartalmáról tápanyagtáblázatból tájékozódhat, amit szinte minden szakácskönyv hátuljában megtalál, vagy interneten keressen rá, hiszen sok weboldalon elérhető.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.05.21.

26. Ágota kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Elképzelhető, hogy körmön levő fehér pöttyök, foltok, valamint folyamatos fogínysorvadás zinkhiányra utal?
Fogínysorvadásommal jártam fogorvosnál, aki fogmosási és genetikai okokkal magyarázta a problémámat. Vérvizsgálaton - a vashiány kivételével - semmi ásványi anyagra vonatkozó eltérésre nem figyelmeztettek. Hormonvizsgálaton az aldosteron szintem mutatott nagyon magas értéket, de az endrokrinológus semmit nem mondott erre. Sokat sportolok és szaunázom, emellé napi 2-3 liter folyadékot iszom. Nagyon sokáig vegetariánus voltam, pár éve visszatértem a hal- és szárnyasevésre.15 éve pedig súlyosan aneroxiás voltam. Most 36 éves vagyok, 181 cm, átagban 72 kg. A körmömmel nem jártam eddig bőrgyógyásznál.)
Köszönettel: Ágota
2009.03.27. - 10:49
Válasz: Kedves Ágota!
Előfordulhat, hogy a körmén lévő fehér foltok cinkhiányt jeleznek, de okozhatja a vashiány is, valamint A-vitamin, B6-vitamin, C-vitamin, kalcium és fehérjehiány is. A fehér foltok önmagukban sok minden mástól is lehetnek, többi tünetét és életmódját figyelembe véve, a fenti okok a legvalószínűbbek. Fogyasszon több húst és tejterméket (sajtot), magas C-vitamin tartalmú gyümölcsöket és gyümölcslét. A vashiány diétás kezeléséről szóló írást ezen válasszal egyidőben megtalálja a weboldal Betegségek diétái menüpontja alatt.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.05.21.

25. Balogh Anikó kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
4 éves lányom laktózérzékeny. Az érzékenysége azonban nem súlyos, csak jelentősebb mennyiségű tej, tejszín okoz hasmenést, a savanyított tejtermékyktől nincs baja és néhány korty tejtől sem. Kérdésem az lenne, hogy elegendő annyira diétáznia, hogy tünetmentes legyen, vagy esetleg hosszú távon káros hatása lehet kis mennyiségű, tüneteket nem okozó laktóz elfogyasztásának is?
Üdvözlettel,
Anikó
2009.03.24. - 13:28
Válasz: Kedves Anikó!
Elegendő olyan mértékű diétát tartani, hogy tünetmentes legyen. Laktóz érzékenységnél termelődik valamennyi laktáz enzim. Mindig azt az optimális határt kell megtalálni, amikor még a tej vagy tejtermékek fogyasztása nem okoz panaszt.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.05.16.

24. anita kérdezte
Kérdés: Jó napot.örülök hogy lehet kérdezni:)
28 éves vagyok,168cm és 75 kg.Van egy 10 hónapos kislányom még szoptatok.szeretnék lefogyni 62-65 kg-ra.
ez a +10-12 kg sajnos már a terhesség előtt rámrakódott.évente kb 5-5 kilót híztam.
a legnagyobb problémám hogy ennek a 90%-a a hasamra,derekamra rakódott.tipikus alma alakom van ,semmi derekam nincs,hatalmas a hasam.a kérdésem hogy milyen diétát kezdhetnék el szoptatás alatt? vagy csak mérsékeljem a szénhidrát bevitelt?
köszönöm válaszát
anita
2009.03.24. - 11:02
Válasz: Kedves Anita!
Lassú fogyás (havi 1-2 kg) elképzelhető szoptatás mellett is. Első lépésként csökkentheti a szénhidrátokat, de csak az egyszerű szénhidrátokat, tehát a cukrokat. Összetett szénhidrátokra (keményítő, rostok) szükség van. Figyeljen rá, hogy este késői órában már ne egyen. Ha kevesebbet eszik az eddiginél, a folyadékbevitel ne csökkenjen, sőt ajánlott növelni. Növelje a rostbevitelt is, sok zöldség és teljes őrlésű vagy korpás péksütemények, valamit zab- és búzakorpa fogyasztásával. Az alaki problémán csak tornával tud javítani. Ha ezek a változtatások nem eredményeznek fogyást, szükség lesz újabb étrendmódosításra (például alacsonyabb energiatartalmú húsok és tejtermékek válogatásával, zsírszegény készítési mód alkalmazásával, stb.).
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.05.16.

23. Zsigmond Attiláné kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Szeretnék személyre szabott diétát kérni öntöl pajzsmirigy alulműködésem van, ami még gond viszeresek a lábam, eddig már háromszor műtötték és ebben az évben trombózissal szintén. Juniusban ismét viszér műtétre várok.
Segítségét előre is köszönöm.
Tisztelettel.: Zsné Marika
2009.03.24. - 08:33
Válasz: Kedves Marika!
Amennyiben még aktuális a személyre szabott étrend, kérem adja meg e-mail címét (küldjön egy e-mailt a kislinder.ildiko@dietetikamindenkinek.hu címre, a következő tárggyal: "2009.03.24.-Zsigmond Attiláné"), hogy bővebb tájékoztatást küldhessek.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.05.16.

22. Nóra kérdezte
Kérdés: Nekem kicsit szokatlan kérdésem lesz,nem étrenddel kapcsolatos. ÉN is dietetikus szeretnék lenni, és affelől szeretnék érdeklődni, hogy a Semmelweis Egyetemen hova tudnék még menni, és hogy nehéz e bejutni ilyen szakokra. Válaszod előre is köszönöm,Nóra
2009.03.22. - 21:15
Válasz: Kedves Nóra!
Saját felvételim óta nem követem a felvételi ponthatárokat, akkoriban 95-100 ponttal lehetett bejutni. A többi főiskolai szakra is jelentkezhetsz (gyógytornász, védőnő, diplomás ápoló). Ha idén felvételizel, már biztosan túl is vagy rajta. Sok sikert kívánok!
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.05.16.

21. Noémi kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Az én problémám az hogy nem tudok hízni!!!!
20 éves vagyok és 42 kg. Egyszerűen nem jönnek rám a kilók, pedig én is annyit eszek mint mások!!!!
Tudnál valamilyen étrendet, vagy valami mást tanácsolni amivel feltudnék szedni pár kilót!!!!!
Előre is köszönöm a válaszod
2009.03.18. - 21:43
Válasz: Kedves Noémi!
Van néhány apróság amire érdemes figyelni. Rendszeresen, minden nap kb. azonos időpontokban étkezzen, legalább 4-5 alkalommal. A fogyókúrázókkal ellentétben a magasabb energiatartalmú ételeket kell előnyben részesítenie. A főtt ételeket érdemes dúsítani, ezzel tápanyagtartalmát és energiatartalmát is kedvezően befolyásolhatja. A dúsítás azt jelenti, hogy adunk hozzá tejfölt, tejszínt, reszelt sajtot, tojást, tejport, darált húst, stb. az étel jellegétől függően. A tízórai vagy uzsonna ne csak egy darab gyümölcs legyen, hanem mellé pl. péksütemény, túrókrém, vagy akár szendvics is. Tömegnöveléshez lehetőleg naponta legalább 1800 kcal-ás étrendet fogyasszon. Érdemes néhány napig számolgatni a kalóriákat, hogy képet kapjon róla, ennek milyen mennyiségű és összetételű étel felel meg.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.05.16.

20. Molnár Angéla kérdezte
Kérdés: én le szeretnék 10 kilot fogyni és ebben kérném a segitségét. nagyon szépen köszönöm elöre is.
2009.03.18. - 16:46
Válasz: Kedves Angéla!
Igaz, hogy sokat várt válaszomra, mégsem tudok érdemben segíteni Önnek, hiszen semmit nem árult el magáról. Néhány adatra szükség van a legáltalánosabb tanács megfogalmazásához is, például hány éves, milyen magas, hány kg, sportol-e valamit, mi a foglalkozása (végez e fizikai munkát), esetleg táplálkozási szokásairól néhány szó. Figyelmébe ajánlom a Fogyókúra című írást, amiből az egészséges fogyás alapelveit megismerheti.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.05.16.

19. Anetta kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Azzal a kéréssel fordulok önhöz, hogy tudna-e ajánlani olyan ételeket, étrendet, ami kifejezetten érrendszeri panaszok enyhítésére való, syncumar szedés mellett is biztonságos. Elsősorban egészségmegőrzésre gondoltam, vagy olyan ételekre amiből jó,ha többet fogyasztok vagy valamelyiket mellőzzem-e? Jelenleg vegyesen táplálkozom, nincs súlyproblémám, de mégis azt érzem, hogy valami nem jó. Segítségét előre is köszönöm.
2009.03.18. - 11:38
Válasz: Kedves Anetta!
A Betegségek diétái menüpontban talál Syncumar szedése mellett ajánlott diétás leírást. Ezen túlmenően ajánlott az állati zsiradékok csökkentése. Sertés és baromfizsírt, bőrt, szalonnát, tepertőt, tejszínt, velőt lehetőleg ne fogyasszon. Sovány húsokat válasszon és azok zsírszegény (olajszegény) készítési móddal való főzése, sütése ajánlott. A tengeri halak heti 1-2 alkalommal kedvező hatásúak és a kevés megengedett növényi olaj lehetőleg vegyesen legyen napraforgó olaj, olíva olaj, esetleg repce-, tökmag-, lenmagolaj, stb. Növelje a rost fogyasztást, főleg sok zöldség (amennyit a Syncumar miatt szabad) és teljes őrlésű lisztből készült valamint korpás, magvas péksütemény fogyasztásával, esetleg búza illetve zabkorpát használhat az ételkészítés során. Szép napot!
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.04.29.

18. Kitti22 kérdezte
Kérdés: Sajnos candidám van nemrég állapítottam meg a nőgyógyászom.Sokat olvastam róla h mlyen diétát is kell csinálnom de mégsem tudom igazán eldönteni h mit is ehetek az egyik oldalon azt írják h almát és gyümölcsöt lehet a másikon nem burgonyát lehet de a másik oldalon már nem lehet nem tudom mit tudnék enni a zöldségeken kívül.Szeretném ha segítene ebben. köszönettel:kitti22
2009.03.18. - 10:18
Válasz: Kedves Kitti22!
Túl szigorú diétát nem érdemes tartani, hiszen szinte mindenkinek van candidája. A Candida albicans egy olyan gomba, ami normálisan is előfordul a bélflóra részeként. Megesik, hogy valamilyen okból túlszaporodik (pl. antibiotikum kezelés után), ilyenkor a feladat nem a gomba teljes kiirtása (úgysem lehet), hanem az egyensúly helyreállítása. Néha szükség lehet gyógyszertári probiotikumra, de általában elég ha naponta fogyaszt natúr joghurtot vagy kefirt. A cukrot tartalmazó ételeket és italokat érdemes kerülni (gyümölcslét is), gyümölcsből 25-30 dkg fogyasztható naponta. Keményítő tartalmú élelmiszereknél nincs korlátozás, zöldségeket (burgonyát is), rizst szabadon fogyaszthat. Az erősen savanyú (ecetes) és élesztős termékeket mérsékelni kell. Kovász nélküli kenyér bármilyen mennyiségben, hagyományos készítésű teljes őrlésű kenyér kis mennyiségben fogyasztható.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.04.29.

17. Ujváry Martina kérdezte
Kérdés: Tisztelt Kislinder Ildiko.Az édesapámnál genetikai Trombofiliát álapitottak meg és táplálkozási tanácsokra lenne szukségunk.Azt már tudjuk,hogy a K vitamint tartalmazo élelmiszereket valamilyen szinten nélkulozni kell,de mégis melyek ezek az élelmiszerek.Pontosabban mit ehet?Édesapám tea imádo.Milyen teákat fogyaszthat.
2009.03.17. - 12:27
Válasz: Kedves Martina!
Kérem olvassa el a Betegségek diétái menüpont Syncumart szedő betegek diétája című írását, ha nem is szedi édesapja ezt a gyógyszert, ugyanis a diéta itt is kizárólag a mérsékelt K-vitamin fogyasztáson alapul.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.04.29.

16. Noar kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Abban szeretném a tanácsát kikérni, hogy a sok-sok, nagyon szimpatikus és sokat reklámozott tisztítókúra-módszerek közül szakemberként melyiket ajánlja.
Magamról annyit, hogy 176cm magas vagyok és hosszú évek 60 kg-os stabil súlya után (kifejezetten vékony voltam) most 70 kg-ig gyarapodtam. Ez a számítások szerint nem "sok", de nálam aránytalanul oszlik el, úgyhogy pár kg-tól szertnék megszaadulni. Ehhez szeretném ismét elkezdeni a renszeres mozgást, elhagyni az édességeket és csökkenteni az elfogyasztott ételmennyiséget. Mindenek előtt azonban egy tisztítással szeretnék kezdeni, csak nem tudom melyiket válasszam. Fontos szempont, hogy munka mellett is kivietlezhető legyen. Ami még érdekes, hogy éhezés alatt könnyen leesik a vércukor szintem, amitől eléggé elgyengülök.
Választát előre is köszönve: Noar
2009.03.17. - 11:17
Válasz: Kedves Noar!
Véleményem szerint semmi szükség nincs drága tisztító kúrákra, elég a természetes módon elért méregtelenítés. Ezt 2-3 napon keresztül végzett gyümölcs-zöldség fogyasztással érheti el. A magas rosttartalmú gyümölcsök és zöldségek segítenek a bélrendszer tisztításában, persze 2-2,5 liter szénsavmentes vizet is kell inni a nap folyamán. Nem kell éheznie, 3-4 kg zöldség és gyümölcs fogyasztható egy nap.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.04.29.

15. Dia kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Én kb. 2 éve próbálkozom leadni, illetve megválni a felesleges kilóktól, ami 7-8 kg lenne (szerintem).:))
Szeretném kérdezni, hogy mennyi gramm fehérjét kellene bevinni a szervezetembe, hogy izmot ne, csak zsírt adjak le.
Jelenleg 65 kg vagyok és 164 cm.:((
Köszönöm előre segítségét!
2009.03.16. - 11:52
Válasz: Kedves Dia!
Kb.55 g (52-58) fehérjére van szüksége és intenzív mozgásra is heti min. 3 alkalommal.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.04.29.

14. Emi kérdezte
Kérdés: Kedves Doktornő!
Epekőműtétem volt nemrég,gyulladás miatt eltávolították az epehólyagot is.Májenzimek enyhén emelkedettek.Rost,zsír,fűszerszegény diétát kell tartanom.Ezek közül a rostszegény felől szeretnék érdeklődni,a többivel tisztában vagyok.Miért kell?Mit takar ez bővebben?
Előre is köszönöm válaszát!
Emi.
2009.03.15. - 18:10
Válasz: Kedves Emi!
A rostszegény a vízben nem oldódó rostokat bőven tartalmazó élelmiszerekre vonatkozik. Ezek a rostok egyes zöldségekben, gyümölcsökben és gabonák héjában találhatók. Kerülendők közé tartozik a szárazbab, zöldbab, borsó, lencse, káposztafélék, hagyma, paprika héja, stb. A vízoldékony rostok kedvezőek, ezért a következők ajánlottak: alma, sárgarépa, burgonya, tökfélék, cékla, pasztinák, stb. A diétáról bővebben olvashat a Betegségek diétái menüpont, Diéta epekőbetegség, epeműtét utáni állapotban címmel.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.04.29.

13. T.Zs. kérdezte
Kérdés: T.Ildikó!
2-3 hete elkezdtem viszketni - szinte mindenhol, de a hajlatokban, melegebb részeken intenzívebben. Vérvétel kimutatta, hogy: zeller,burgonya, paradicsom, s.répa és búzaliszt, roszliszt értékek magasak. Ez már azt jelenti, hogy lisztérzékeny lettem 43 évesen? avagy most telítődött ugyan a szervezetemben, s rövid diétával helyreállhat.
Köszönöm
2009.03.11. - 19:24
Válasz: Kedves T.Zs.!
A lisztérzékenység genetikailag meghatározott betegség. Tehát már ezzel együtt kellett születnie. Általában már gyermekkorban megjelenik, de (ritkán) előfordulhat, hogy felnőttkorban jelentkezik. Valódi diagnózis felállításhoz kérem eddigi leleteivel keressen fel allergológust (nem természetgyógyászt). A fent leírtak számomra nem jelenti a lisztérzékenységet, inkább olyan szénhidrát pl. keményítő emésztési zavart, vagy aromás vegyület iránti érzékenységet, amely a fenti élelmiszerekben jelen van.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.04.29.

12. Ferencz Anita kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Én 30 éves 9 hónapos babát szoptató anyuka vagyok. Természetgyógyász áltat javasolt diéta alapján amit 1 hónapig csináltam, nem sikerült semmit fogynom, viszont az anyagcserém nagyon lelassult (heti 1 széklet). Pedig testnevelőként egyébként is figyelek a táplálkozásra évek óta, (ásvnyvizet, teljes kiörlésű gabonából készült pékárut, baromfit, halat fogyasztok) heti 4 alkalommal sportolok, igaz nem a régi intenzitással, de ez érthető.
Mit javasol, mit tehetnék még?
Nagyon zavar a túlsúlyom, több térdműtétem volt már és emiatt is fontos lenne, hogy foggyak, de szoptatni is szeretnék még legalább egy évig, ill. amíg a kicsi igényli.
Várom válaszát, köszönettel Ferencz Anita
2009.03.10. -20:52
Válasz: Kedves Anita!
Nem tudom a természetgyógyász milyen diétát javasolt, de valószínűleg jobb ha felhagy vele. Túl alacsony lehetett az energiatartalma, azért lassult drasztikusan az anyagcsere és azért nem fogyott. Legegyszerűbb ha táplálkozási naplót vezet néhány napig, hogy tisztában legyen vele mit, mikor és mennyit eszik. Naponta 500 kcal-val kell kevesebbet ennie a megszokottnál, hogy szép lassú ütemben fogyjon. Lapozzon fel egy tápanyagtáblázatot és nézze meg mi lehet az 500 kcalória (pl.1 tábla csokoládé, 2 db diós búrkifli, 10 dkg mákos rétes, 12 dkg vajaspogácsa, fél kg banán, 8 dkg dió, 8 dkg földimogyoró, 6 dkg margarin vagy vaj, 1 liter szénsavas vagy rostos üdítőital, stb.). Az energiacsökkentés mellett ügyeljen a megfelelő fehérje, folyadék és rostbevitelre. Érdemes a folyadékfogyasztást növelni a megszokotthoz képest 0,5 literrel. Sok sikert kívánok.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.04.29.

11. Natalia kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
A segítségedet kérem a fogyókúrámhoz. 42 éves nő vagyok, 168 cm magas, úgy 4-5 évvel ezelőttig tartottam az 57 kg-os átlag súlyomat, amivel jól is éreztem magam, bár volt, aki akkor vékonynak tartott.
Másfél éve született meg a kislányom, de már a teherbeesés előtt is felszedtem úgy 8-10 plusz kilót, majd a terhesség alatt további 20-at, amiből lement 12 szülés után, de pár hónap múlva megintcsak elkezdtem hízni. Jelenleg 85 kg vagyok, ami rettenetes! Borzalmasan nézek ki és úgy is érzem magam. Nagyon keveset mozgok, és rengeteg édességet eszek, minden nap...... amiről próbálok leszokni, de eddig nem sikerült! Sajnos a párom is édesszájú, így ha én nagy nehezen kibírom, hogy nem gondolok az édességre, ő hazajön és kibont egy tábla csokit... :)
A kislányom szopizik még naponta kétszer (elalváshoz), olvastam, hogy a fogyókúra alatt felszabaduló méreganyagok az anyatejbe kiválasztódnak, bár ő már tulajdonképpen megszokásból szopizik, nem "táplálkozásképpen", mellette mindent eszik már, de gondolom abban a kevéske anyatejbe is azért átjuthatnak ezek a felszabaduló méreganyagok?
Nagyon szeretem a különleges ízeket, nem igazán szeretem a hagyományos magyar konyhát. Szeretem a tejterméket, zöldséget, gyümölcsöt, húst viszont elég keveset eszem, leginkább csirkemellet. Legalább 20 kg-ot szeretnék fogyni (nem turbó tempóban természetesen).
Jelenleg az átlag étkezésem kb így néz ki:
Reggel: tönkölybúzadarából tejbedara kakaóval, vagy zabpehely hasonlóképpen kakaóval.
Tízórai: gyümölcs vagy/és péksütemény.
Ebéd: elég változatos, de kevés hússal, és a hús mindig csirkemell (kb hetente 2-3 x). (Plusz esetenként valami édesség is).
Uzsonna: barna kenyér vagy melegszendvics különféle sajtokkal, zöldségekkel, paradicsom, uborka stb
Vacsora: az uzsonnához hasonló.
Közben sajnos sok édességet eszem a délután folyamán egész estig... édesre sósat felváltva, szinte óránként képes vagyok "valamit bekapni" egy szelet sajtot, egy marék sült csilis mandulát, utána édességet és így tovább....
Szóval valójában a nassolással van problémám azt hiszem és a mozgásszegény életmódommal. Ha bármiben tudsz segíteni, nagyon megköszönöm. Üdvözlettel: Natalia
2009.03.09. - 22:27
Válasz: Kedves Natalia!
Jól látja a fogyás akadályát. Amíg ennyit nassol nem tud fogyókúrázni, sőt a reggeli és tízórai is édes. Véleményem szerint a heti 2-3-szori kis mennyiségű csirkemell nem fedezi az Ön fehérje és vasszükségletét, főleg ha még szoptat is. Szervezete hiányérzetét próbálja édességekkel és magvakkal kompenzálni. Minden nap szüksége van húsra, amely lehet csirke, pulyka, hal, sovány sertés és marhahús is. Tojás is jó fehérje és ásványi anyag forrás, de abból hetente csak 6-7 darabot szabad enni, amibe beleszámít a tészták, más ételek tojás tartalma is. Halat (főleg tengeri halak) heti 2 alkalommal is ajánlott fogyasztani kedvező telítetlen zsírsav tartalma miatt. A fogyókúrát is jó irányba befolyásolja. Az édességekről való leszokásban segíthet a biokróm táplálékkiegészítő tabletta (önmagában vagy más ásványi anyag kombinációban), ugyanis néhány ásványi anyag (pl. króm) hiány is jelentősen fokozza az édesség utáni vágyat. A reggeli zabpelyhet és tejbedarát édesítőszerrel édesítse és natúr kakaóporral szórja meg, ne cukrozott kakaóport használjon. Az édes ízt édesítőszerekkel érje el, hogy minél kisebb energiát képviseljen azon túl, hogy az édes íz élménye megmarad. A diabetikus csokoládét és édességeket nem ajánlom helyettesítésként, mert azok energiája legalább akkora, mint a hagyományos termékeké. Azok az édességek és italok fogyaszthatók, amelyekben édesítőszert használtak fel (cukrot nem) és a termék energia értéke is alacsony (tehát nincs benne több zsiradék, vagy más energiát növelő összetevő). Lassú ütemű fogyásra kell törekedni, akkor a kislány sem kap káros anyagokat. Próbáljon baba-mama tornát végezni, mert azt a kislánnyal együtt teheti. A gyermek vele való törődésnek, kellemes időtöltésnek éli meg, miközben Ön könnyebben fogyhat.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.04.29.

10. Bajusz Gáborné kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó! Szeretnék öntől személyre szabott diétát kérni. Hogyan lehetséges ez? 32 éves, 4 gyermekes anyuka vagyok. 165 cm és 68 kg. Köszönettel Bajusz Gáborné
2009.03.08. - 22:36
Válasz: Kedves Bajusz Gáborné!
Amennyiben még aktuális a személyre szabott étrend, kérem adja meg e-mail címét (küldjön egy e-mailt a kislinder.ildiko@dietetikamindenkinek.hu címre, a következő tárggyal: "2009.03.08.-Bajusz Gáborné"), hogy bővebb tájékoztatást küldhessek.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.04.29.

9. Zsazsa0317 kérdezte
Kérdés: kedves doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy személyre szabott étrendet lehet-e Öntől kérni, amennyiben igen, milyen módon. Férjem szeretne megszabadulni kb. 20 kilótól. Ő amolyan mackós testalkatú, 183 cm és 120 kiló, (32 éves), ami soknak hangzik, de nem látszik kövérnek, "csak" erős testalkatúnak. Azzal tisztában vagyunk, hogy a súlya nem egészséges, és térdműtéte miatt is szükséges - amerikai foci közben elszakadt a térdszalagja - a fogyás. (Habár a BMI szerinti 80 kilós "álomtestsúlyt" abszurd ötletnek tartom számára. Szeretnénk valamilyen irányban elindulni, csak nem tudjuk merre. Válaszát előre is köszönöm.
2009.03.08. - 10:48
Válasz: Kedves Zsazsa0317!
Amennyiben még aktuális a személyre szabott étrend, kérem adja meg e-mail címét (küldjön egy e-mailt a kislinder.ildiko@dietetikamindenkinek.hu címre, a következő tárggyal: "2009.03.08.-Zsazsa0317"), hogy bővebben tájékoztassam róla.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.04.29.

8. Rida kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Mióta szültem (2 éve )80 kg körül járok.Előtte se volotam sovány kb 70 kg.Syncumaros beteg vagyok tehát a magas k vitamin tartalmú ételeket nagyon keveset ehetek.Sajnos ezek a zöldségek gyümölcsök.Elkezdtem a 90 napos diétát 2 hete.Nagyon jól bírom csak az a baj hogy a reggeli minden nap gyümölcs és van kimondott gyümölcsnap.Én max 2 falat almát eszem reggelire és gyümölcsnapon is pár falat vegyes gyümit és 1-2 szelet puffasztott búzát vagy rizst + sok vizet iszom .Heti 3x tornázom.Sikeres lehet így is a fogyókúra?Helyttesíthetem a zöldségeket gyümölcsöket valamivel hogy ne befolyásolja az INR-em a sok k vitamin?
Válaszát előre is köszönöm.
Szép napot!
2009.03.06. - 09:52
Válasz: Kedves Rida!
Helyettesítheti azokat az ételeket, amelyeket diétája miatt nem fogyaszthat, bár a Syncumaros étrendben is van gyümölcs és zöldség fogyasztás, nemcsak 2 falat. Kérem olvassa el a Betegségek diétái menüpont ide vonatkozó írását. Gyümölcs helyett ehet zöldségeket. Vannak olyan zöldségek, amelyeknek alacsonyabb a K-vitamin tartalma, azokból teljes adagot fogyaszthat. Bármit választ helyettesítésként, gyümölcsnapon a napi összenergia ne haladja meg az 1500 kcal-t. Helyesen összeállított Syncumaros diétával is lehet fogyni, nem szükséges a 90 napos diétát folytatni.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.04.29.

7. Anett kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Szeretnék egészségesen és korszerűen táplálkozni, furcsán fog hangozni, mert sokan mások abban kérnek tanácsadást, hogy hogyan tudnának lefogyni, én mégis azt szeretném kérdezni, hogy hogyan tudnék hízni. Valójában nem a hízással lenne gond, hanem a hízás fajtájával.
17 éves lány vagyok, 160 cm és 45 kg. Az elmúlt pár hónapban fogytam le. Voltam már 60 kg is. Körülbelül 50-53 kg szeretnék lenni!
Az a problémám, hogy ha hízok, akkor a csípőmre megy, és nagyon csúnyán rakódik le a combom környékére is!
Az lenne a kérdésem, hogy van-e olyan étel, amit ha eszek és hízok tőle, akkor egyenletesen rakódik le és nem egyből a csípőm és comb környékére. Mit kellene ennem és tennem, hogy ne hájként rakódjon le? Félek, ha sok kenyeret eszem, akkor csúnyán fog hájként megjelenni és apáék állandóan azzal etetnek.
Továbbá az lenne még a kérdésem, hogy először szedjem fel a kívánt testsúlyomat (attól félek, hogy csúnyán fog felesleges helyekre lerakódni) és aztán járjak edzeni (edzőterembe heti 4x), mert nagyon szeretek mozogni és már nagyon hiányzik. Vagy úgy növeljem a táplálék bevitelt, és úgy hízzak, hogy közbe mozgok is és akkor már nem feleslegesen fog lerakódni? Így ugyan úgy hájként fog megjelenni vagy izommá alakítom át?
Remélem tud neked segíteni, válaszát előre is köszönöm
Üdvözlettel: Anett
2009.03.05. - 17:17
Válasz: Kedves Anett!
Édességek kivételével minden táplálékra szükség van. Ha több energiához szeretne jutni táplálkozás során, akkor arányosan kell emelni a fehérje, szénhidrát és zsír (olajok is ide tartoznak) tartalmú élelmiszereket. Nincs olyan étel, amelynél meghatározhatná, hogy a többletsúly hova rakodjon le. Válasszon valamilyen sportot vagy tornát, táncot bármi megfelel. Csak mozgással formálhatja alakját.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.04.29.

6. Boros Eszter kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Nagyon érdekel a helyes, egészséges táplálkozás, és tervezem hogy a mostani összevissza, meggondolatlan étkezések helyett változtatok. Nincs nagy súlyproblémám, csak kis mértékben tér el a testsúlyom a normálistól - negatív irányban. Egyesek szerint jól nézek ki, egyesek pedig folyton bántó megjegyzéseket tesznek hogy milyen rettenetesen vékony vagyok. 157 cm-es magasságomhoz 42 kg párosul. Ezek alapján (és minthogy közepesen aktív életmódot folytatok) kiszámoltam a napi energiaszükségletemet: sport nélkül 1600-1700 kcal, napi kb 30 perces aerobikkal 1900-2000 kcal. Mivel a célom pár kiló felszedése, napi + 500 kcal bevitele ajánlott. (Mindenhol ezt olvastam, a heti fél kg-os stabil testsúlygyarapodás feltételeként) Még ha ennyire bele is ástam magam a témába, nem merek (tudok) magamnak mintaétrendet összeállítani, ami napi és heti szinten is változatos, és minden tápanyagból a megfelelő mennyiséget tartalmazza arányosan. Tudna nekem ebben segíteni? Úgy vélem ha ezt a kezdő segítséget megkapnám, belevágnék az életmódváltásba, mert az elszántságom már meg van, az biztos! Tehát a kérdésem: milyen étrendet javasolna nekem a megadott adatokat figyelembe véve, ami egészséges, tápláló, és súlygyarapodást érhetek el vele? Ja és még valami: helyesek az adatok amiket magam nyomoztam ki?
Segítségét előre is köszönöm!
Boros Eszter (21) Kompolt
2009.03.05. - 14:45
Válasz: Kedves Eszter!
Az Ön által megadott adatok kicsit soknak tűnnek. Ha 1900-2000 kcal-ás étrendet fogyasztana naponta, biztosan gyarapodást érne el, nincs szükség a plusz 500 kcal-ra. Kérem íratkozzon fel hírlevélre és értesíteni fogjuk, ha a mintaétrendek elérhetőek lesznek.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.04.27.

5. Sebestyénné Horváth Erzsébet kérdezte
Kérdés: Tisztelt Doktornő!
41 éves vagyok.2006-ban teljes kivizsgálással(vastagbéltükrözés)megállapították nálam az IBS betegséget.Akkor egy hétig kórházban voltam,minden más vizsgálatom negatív volt.
Tavaly januárban nagyon fájt a hasam(de közbe is)így ismét vizsgáltak,negatív minden,volt ismét vastagbéltükrözésem is.A végbélnél akkor találtak polipot,de azt már eltávolították.
Sajnos, mind ez mellett szinte állandó nőgyógyászati problémáim is vannak,amiket kezelgetnek.
Legnagyobb problémám talán az,hogy állandóan ideges és feszült vagyok.Hónapok óta Pszichiáterhez járok.
Szeretném a Doktornőtől megkérdezni,hogy mit is tegyek,hogyan segíthetnék magamon.Válaszát és segítségét előre is köszönöm.
Tisztelettel:Sebestyénné Erzsi.
2009.03.05. - 09:06
Válasz: Kedves Erzsébet!
Az IBS hátterében gyakran áll idegesség, labilis lelkiállapot. A diéta legfontosabb mozzanata, hogy ami úgy gondolja panaszt okoz, azt kiiktatja az étrendből. Ha hasi panaszai vannak, érdemes azok megszűnéséig a gyulladásos bélbetegek számára ajánlott diétát követni, amit megtalál a Betegségek diétái menüpontban. Ha ott szerepel olyan étel, az ajánlottak között, ami Önnél kellemetlen tüneteket vált ki, azt is kerülje. Magne B6 tabletta segíthet közérzetének javításában. Erre a célra olajos magvak is kitűnőek, de azok a diétába nem igen férnek bele.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.04.27.

4. Zsuzsi kérdezte
Kérdés: Üdvözlöm! Fogyókúra ügyben szeretnék kérdést feltenni.38 éves 160cm magas, 70 kg-osan enyhén túlsúlyosnak érzem magam. A fő problémám, hogy a zöldségekkel nem vagyok túl jó viszonyban.Pontosabban csak néhány van amit szívesen megeszek. Hogyan tudnék megszabadulni legalább 10 kilótól, úgy, hogy ne kelljen olyan ételeket megennem, amit nem szeretek?Másfél éves kislányomat még napi egyszeri alkalommal szoptatom.A mozgásom a napi többszöri sétákban merül ki, ami viszont nem intenzív és pulzusszám emelkedéssel nem jár.Cukros üdítőket nem fogyasztok, inkább a vizet részesítem előnyben, a napi adag legalább másfél-2 liter.Kefírt, írót és egyéb ilyen tejtermékeket nem szeretek, a joghurtot is csak ízesítve. Tejet egyáltalán nem iszom.Az édességet szeretem, de tudok megálljt parancsolni magamnak. Zsírégetésre valóban a fehérjediéta a jó megoldás? A fehér húsokat szeretem, a sajtot is, tojást is. Próbáljam ezek segítségével? Kenyeret ilyet is , olyat is fogyasztok. (fehér és teljes kiőrlésű)Gyümölcsöt is elég keveset eszem. Mit tegyek? Kérem segítsen. Jön a nyár és lekerül a nagykabát és én már nem érzem így jól magamat.Előre is köszönöm a válaszát.
Szép napot: Zs.
2009.03.03. - 13:49
Válasz: Kedves Zsuzsi!
Az édességeket minimálisra kell csökkenteni (ha nagyon megkívánja, egyen ebéd után 2-3 falatkát). Nem muszáj olyan ételeket ennie amit nem szeret. A sok zöldséget azért ajánlott fogyasztani, mert magas a vitamintartalmuk, rosttartalmuk (segít a fogyókúra alatti székrekedést megelőzni) és alacsony az energiatartalmuk, tehát sokat ehet belőle, növeli a jóllakottság érzést. Ha Ön úgy gondolja, eheti azt amit eddig csak sokkal kisebb mennyiségben. Ez szenvedéssel jár, hiszen sosem lakhat jól, mindig kicsit éhes marad, akkor tud fogyni. Ilyenkor nehezebb kitartónak lenni, de ha van hozzá elég ereje, semmi akadálya a fogyásnak. Csak fehérjedús ételeket fogyasztva hiánybetegségek alakulhatnak ki, kevés vitamint és kevés összetett szénhidrátot juttat a szervezetbe. Biztosan fogy ezzel is, de az egészségének nem tesz jót. Véleményem szerint gyakran iktasson az étrendbe olyan zöldséget, gyümölcsöt, amit szeret és gyakran próbáljon ki új zöldséges recepteket, hátha talál olyanokat, amit szívesen fogyaszt. Vagy kóstoljon meg olyan zöldségeket, gyümölcsöket, amit nem ismer, megeshet, hogy sok finom ízre bukkan, amit később is szívesen eszik.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.04.27.

3. Timmy kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
A kérdések között rábukkantam egy olyanra, ami engem is érdekelne, ez volt az:
"23 éves lány vagyok 169cm,66kiló!
Szeretnék kb 5-10 kilóval kevesebb lenni csak az a baj hogy nem tudom hogy mit egyek mivel, és hogy melyik ételt melyik időpontba egyem meg!Szeretném az Ön segítségét kérni hogy minnél hamarabb meg tudjam valósítani az álmomat!Előre is köszönöm!Várom a válaszát!
2009.01.18. - 16:24
Kérdés:Jó napot megint én vagyok az!Még arra szeretném önt megkérni, hogy állítson össze nekem egy fogyókúrás étrendet,persze olyat amire nem kell túl sokat költenem!Nagyon szépen köszönöm!Üdv.:Pingor Viktória"
Hasonló problémával küzdök én is. Szeretnék leadni egy 5-10 kilogrammot. 22 éves vagyok és már elég sok diétát kipróbáltam (az Atkins-től kezdve a 90 naposig) de egyik sem vált be igazán. 3 évvel ezelőtt koplalással leadtam 22 kilogrammot, de abból 18 vissza is jött mára, ami a nagyon nagyon kevés mozgásnak és rendszertelen evésnek tudható be véleményem szerint. Szeretnék egészségesen táplálkozva és heti legalább háromszori edzéssel lefogyni éhezés és koplalás nélkül.
Kérem, ha esetleg ideje engedi, nekem is el tudná küldeni azt a fiatalos minta étrendet, amit Viktóriának is elküldött?
Tisztelettel várva válaszát: Timmy
2009.03.02. - 22:09
Válasz: Kedves Timmy!
Ha megadja e-mail címét azonnal küldöm az 1 hetes mintaétrendet.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.04.27.

2. Szűcs Gergely György kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Nyelőcső fekélyem van.Motilium filmtablettát, Ventert és Pariet filmtablettát szedek. Amit tudok a gyógyuláshoz vezető útról:
Magas párnán kell aludnom.
Sokszor keveset enem.
Nem szabad citrus félét, csokoládét, szeszes italt, nehéz fűszees ételt fokhagymát és paradicsomt fogyasztanom.Amit nem tudok:
Szabad-e savanyúságot, paradicsomos terméket (ketchup, bolonyai spagetti...), fokhagymás fűszerezésű ételt, vajas margarinos keneret, apró magvas gyümölcsök (málna), Alacsony PH-jú termék (majonéz), olajba sült tésztát (palacsinta), lekvárokat, kakaó tartalmú ételt (kakaós csiga, kakaó)ennem. Illetve mik azok amiket egyáltalán kis mértékben sem fogyasztható? Mit tehetek még a gyógyulásomért? Lehet-e ennek a betegségnek pszichoszomatikus oka?
A segítségét előre is köszönöm: Szűcs Gergely György
2009.03.02. - 15:05
Válasz: Kedves György!
Ennek a betegségnek általában nincs pszichoszomatikus oka. Az oka a reflux betegség, ami miatt a gyomornedv visszaáramlik a nyelőcsőbe és marja annak nyálkahártyáját. A nyálkahártya és az alatta található szövetek is sérülnek, ez a nyelőcső fekély. Időnként, hetente kb. egy alkalommal fogyaszthat kevés palacsintát, vagy majonézt, hagyományos lekvárt nem, de átszűrt (héj és mag nélküli) dzsemet ritkán lehet. Apró magvas gyümölcsöt akkor ehet, ha a fekély begyógyult. Kevés kakaót tartalmazó ételt vagy italt egyszer-egyszer fogyaszthat, tehát hetente-kéthetente 1 db kakaós csiga, vagy hetente 1-2 alkalommal egy bögre kakaót ihat. A savanyúság és a paradicsomos, fokhagymás ételek minden változatban kerülendők. Salátákat tejföllel vagy joghurttal készítse. A vajas vagy margarinos kenyér jó hatású, lehet fogyasztani. A weboldal Betegségek diétái menüpontjának Gastrooesophagialis reflux diétás kezelése című írása segíthet a diéta összeállításában.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.04.27.

1. brigitta 75 kérdezte
Kérdés: Én a 90 napos diétáról kérdezném,tényleg káros az egészségre?én 14 kg fogytam vele és azota sem jött vissza,de sokan mondják hogy káros.Még szeretnék fogyni 6-8 kg mit tanácsol?Most elkezdtem itthon szobabiciklizni is.Köszönettel.
2009.03.02. - 10:51
Válasz: Kedves Brigitta 75!
Nem minden esetben alakul ki káros következmény, de előfordulhat. A szétválasztó diétáknak az a hátulütője, hogy egyes tápanyagok nem tudnak megfelelő arányban hasznosulni és hiánybetegségek alakulhatnak ki. Ha odafigyel táplálkozására, elég naponta néhány száz kcal-val kevesebbet enni az eddiginél és máris fogyni fog. Próbálja meg az Egészséges táplálkozás illetve a Fogyókúra című írás Önnek leginkább tetsző ajánlásait a saját életmódjába építeni.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2009.04.27.

 

www.dietetikamindenkinek.hu - kérdezzen a dietetikustól

|Aktuális kérdés-válasz (21)|2009/3. (34)|2009/2. (43)|2009/1. (38)|2008/2.fé. (112)|2008/1.fé. (115)|2007 (29)|


Elérhetőség Oldaltérkép Partnerek Hirdetés Webmaster ©Copyright RSS

Dietetika mindenkinek
© dietetikamindenkinek.hu 2007-2018

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! Add a Startlaphoz Bookmark and Share