www.dietetikamindenkinek.hu - kérdezzen a dietetikustól

|Aktuális kérdés-válasz (21)|2009/3. (34)|2009/2. (43)|2009/1. (38)|2008/2.fé. (112)|2008/1.fé. (115)|2007 (29)|

Krisztina kérdezte
Kérdés: Jó napot! Azt szeretném megkérdezni,h. sajnos elég jelentős (kb. 25-30 kg-ós) súlytöblettel rendelkezem. Milyen módszerrel tudnék a leghatásosabban fogyni? Már régebb óta próbálok fogyózni, az utóbbi években folyamazosan fogyok,próbálok oda figyelni az étkezésemre, mert a súlyom régebben ennél több volt. Esetleg próbáljak valamilyen fogyasztó kezeléseket, azok hatásosak lehetnek?
Válaszát előre is köszönöm
2008.06.28
Válasz: Kedves Krisztina!
Ha folyamatosan fogy, valószínűleg jó módszert alkalmaz. A táplálkozás mellett mozgással segítheti még jelentősen a fogyást. Leghatékonyabb a zsírégető, alakformáló torna. Lehet még kedvező hatása a masszázsnak, teáknak, biokrómnak, más fogyasztószernek (egyik sem tesz csodát), akupunktúrának. Tudnia kell, hogy ezek csak kiegészítő kezelésként működnek. Önmagukban, a megfelelő táplálkozás nélkül, nem hozzák a kívánt eredményt.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.07.29.

Katibabával kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
A kérdésem a következő:
A terhességem előtt rendszeresen jártam tornázni, aerobikokzni és csináltam a 90 napos fogyókúrát, amivel szépen le is tudtam fogyni. Egész életemben túlsúlyos voltam, már gyerekként is, míg a hugom aki ugyanazt ette túl vékony volt, hogy iskolába mehessen.
Amikor terhes lettem már nem tudtam tornázni járni,problémáim voltak.
Egész életemben fogyókúráztam, a mozgással + az úgynevezett 90 napos diétával szépen le is tudtam fogyni, de a terhesség után a szoptatás során rengeteg + kiló jött rám. Mozogtam, próbáltam minden féle fogyókúrát, egyszerűen nem mozdul meg a súlyom. Próbáltam a fülakupunktúrát, az sem segített.
Most már 2 hónapja egy héten 3x eljárok konditerembe itt a közelben. Minden egyes alkalommal futok egy órát, utána fél órát erősítek és a súlyom így se mozdult meg.
Van esetleg valami étrend amit érdemes lenne követnem? Én már csak arra tudok gondolni, hogy a sok fogyókúra borította fel teljesen a dolgokat nálam. Ha ez lehet, ez mennyi idő alatt áll helyre?
Köszönöm ha tudsz válaszolni,
Katalin
2008.06.27
Válasz: Kedves Katalin!
A nem megfelelően felépített fogyókúra valóban okozhat kedvezőtlen anyagcsere változásokat. Akár több hónapnak is el kell telnie mire újra rendeződik. Több fogyókúrázó társának ajánlottam már, hogy vezessen néhány napig, ha nem túl megerőltető 1-2 hétig is, táplálkozási naplót. A táplálkozási naplóban vezetni kell, hogy mikor mennyit és mit evett vagy ivott. Minden falat vagy korty ételnek és italnak szerepelnie kell. Az Ön helyzete nem biztos, hogy ennyire elkeserítő. A sok mozgás hatására valószínűleg csökkent a testzsír mennyisége és nőtt az izomtömeg mennyisége. Ha mér vagy mért körfogatokat (kar, comb, derék, csípő), a körfogat csökkenés erre utal. Magassága, testtömege és életkora függvényében érdemes meghatározni azt az energiamennyiséget, amellyel a napi feladatait el tudja látni és fogyni is lehet vele. Ezt a meghatározott napi kalóriamennyiséget számolgatni kell, hogy valóban ne lépje túl, de ha ennél lényegesen kevesebb energiát fogyaszt, az ugyanúgy káros hatású. Mivel paramétereit nem adta meg, nem tudok az energiameghatározásban segíteni.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.07.29.

Tamon Erika kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Szeretnék érdeklődni, hogy szokott-e előadásokat tartani.Művelődésszervező vagyok és nyugdíjas szabadegyetemet szervezek ősztől.Ehhez kérem az Ön Segítségét! Várom válaszát,üdv: Tamon Erika
2008.06.25
Válasz: Kedves Erika!
Tartok előadásokat, általában egészséges táplálkozás, fogyókúra, időskorúak táplálkozása és az időskorhoz többé kevésbé kapcsolódó betegségek, állapotok diétájáról. A gasztro-intesztinális traktus betegségeinek diétájáról, cukorbetegség étrendjéről is szívesen beszélek. Amennyiben további megbeszélést szeretne előadással kapcsolatban, kérem következő levelében adja meg e-mail címét, hogy a válasz levelet közvetlenül Önnek tudjam küldeni.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.07.24.

Molnárné Nagy Etelka kérdezte
Kérdés: Szeretném a segítségét kérni.9 éves lányom veséjében homokot találtak oxalát-forrást nem kaphat.kaptam egy vesekő diétás papírt.de kellene egy kis segítség szeretnék egy teljes listát azokról az ételekről amikben sok a fehérje,sok a kálcium az ilyen tartalmú élelmiszereket csak mérsékelten fogyaszthatja.De nem tudom mik azok amik fehérjét,kálciumot tartalmaznak. Mind-e mellett bepisilik.Gyógyszerei:Minirin este 2puff mind két orrlukba,Ditropan reggel és este fél délben negyed,Rowatinex 2*1.Tudna nekem össze állitani egy teljes étrendet/recepteket/,hogy milyen étrendet készítsek neki. Segítségét köszönöm.
2008.06.19
Válasz: Kedves Etelka!
Legfontosabb a diéta szempontjából a magas oxalát tartalmú ételek mellőzése. A kálcium- és fehérjebevitelt csak enyhén lehet mérsékelni, mivel a 9 éves kislánynak ezekre szüksége van a növekedéshez, ép csontok képződéséhez. Ha megadja e-mail címét küldök Önnek tápanyagtáblázatot, amely tartalmazza az élelmiszerek fehérje- és kálciumtartalmát. Írja meg a kislány milyen magas és hány kilogramm, hogy a megfelelő fehérjebevitelt kiszámolhassam. Kész étrend csak ideig óráig segítség, mivel ezt a diétát hosszú távon kell folytatnia, nemcsak 1-2 hétig.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.07.24.

Ildikó kérdezte
Kérdés: Én egy 11 éves lány vagyok 145 cm magas és 39 kg vagyok.Leszeretnék fogyni mert nagyon dagatnak érzem magam.Nem tudnál valamilyen étrendet küldeni amit megtudnék csinálni?
2008.06.17
Válasz: Kedves Ildikó!
Sajnos 11 éves korban még nem javasolt a felnőttekéhez hasonló diéta, csak kivételes esetekben, amikor a túlsúly már az egészséget veszélyezteti. Ez nálad még nem áll fenn. Néhány tanácsot azonban adhatok, amivel valószínűleg fogyni fogsz. Rendszeresen egyél naponta öt alkalommal, lehetőleg minden nap ugyanabban az időpontban. A reggeliről ne feledkezz meg, lehetőleg 8-fél 9-ig reggelizz meg! Az öt alkalomtól (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora) eltérő időpontban semmit ne egyél. A tízórai és uzsonna lehet 10-15 dkg gyümölcs, vagy egy müzli szelet. Ne fogyassz cukrozott üdítőitalokat! Édességeket kerüld (legjobb teljesen kihagyni), vagy ha mégis fogyasztasz, az főétkezés utáni desszert legyen, például ebéd után 2 gombóc fagyi. Találj ki valamilyen mozgást vagy sportot, amit szívesen végzel és kitartóan, rendszeresen mozogj. A mozgás lehet akár tánc is, de intenzíven hetente legalább kétszer-háromszor fél-egyórán át tartson. Sok sikert kívánok!
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.07.24.

anett kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Szeretnék augusztus végéig 12 kilót leadni.
Még régebben lefogytam 8 kilót, de sajnos vissza is jött a felesleg, bár elég lassan. 17 éves vagyok kb. 170 cm magas és 70 kiló. Megoldható a problémám?
2008.06.16. - 21:55
Válasz: Kedves Anett!
Már nagyon sürget az idő, ha 12 kg-ot szeretne leadni. Egy hónap alatt ez kicsit sok, azaz gyors ütemű fogyásra lenne szükség, amit nem ajánlok. Ha le is adja, valószínűleg visszajön, mint a 8 kg. Mivel nagyon fiatal, az anyagcseréje vélhetően gyors, tehát ha sokat, intenzíven mozog egy kb. 1500 kcaloriás étrenddel látványosan fogyhat. A fogyókúrát a végén lassan hagyja abba, óvatosan emelve a kalóriabevitelt a megfelelő, végső értékig, ami mellett sem hízás sem fogyás nem tapasztalható.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.07.24.

Slandika kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
160 cm magas 44 éves vagyok és 70 kiló.Szeretném megkérdezni ha nem valami nagyon mozgos az életem menyi kcaloriát ehetek meg naponta ,hogy fogyjak?A másik kérdésem lehet e enni két három naponta 1 jégkrémet.Köszönöm válaszát.
A pici lányhoz pedig gratulálok !A babának meg azt kivánom, legyen nagyon boldog.
2008.06.16. - 18:35
Válasz: Kedves Slandika!
Ha azt vesszük, hogy kb. 10 kg-ot szeretne leadni, akkor a napi 1800 kcaloriát ne haladja meg. Ennyivel egy lassú ütemű fogyás érhető el. Ha kicsit gyorsabban szeretne fogyni, lehet 1500 vagy 1200 kcal az étrendje. Amikor a kívánt tömeghez közeledik, emelje lassan, hétről, hétre az energiabevitelt, amíg a testtömege a kívánt értéken megáll. Az így meghatározott energiatartalmú étrendet kell követnie a későbbiekben is. Ebéd utáni desszertként lehet 1-2 gombócnyi mennyiségű fagyit enni. A nagyobb kiszerelésű jégkrémek elég sok energiát képviselnek. Lehet időnként ezeket is, beleszámolva a napi energiabevitelbe. Másnaponta kicsit soknak tűnik, mert akkor az értékesebb tápanyagösszetételű ételből fogyaszthat kevesebbet. Köszönjük a jókívánságokat.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.07.24.

Konta Attiláné Icus kérdezte
Kérdés: Üdvözlöm.Szeretném segitségét kérni .14éves lányomnak epekövei vannak.jul.végén műtik.Most kb.8-10 napja volt epegőrcsös panaszaink.hányinger,hányás minden.Kórházba vittük lányunkat és itt derült ki,hogy egy köve elindúlt az epehólyagba,de szerencsére jó irányba távozott.Most itthon vagyunk már jelenleg panaszmentesen,diétát tartjuk.De sajnos nem vagyok ebben annyira jártas,hogy tényleg mit ehet,milyen főtt ételt készithetek számára ami nem okoz számára panaszt.Tudom,hogy a nyers paradicsom,uborka okozott számára gondot.Segitségét szeretném kérni ebben,hogy tájékozottabb legyek és változatosabb étkezést tudjak nyújtani Petrámnak,mert tudom az egyhangú étkezés sem jó.Segitségét előre is megköszönöm.Tisztelettel Kontáné ICUS.
2008.06.14.
Válasz: Kedves Icus!
A diéta általános alapelveit a Betegségek diétái menüpont Diéta epekőbetegség, epeműtét utáni állapotban című cikkében találhatja. A lényeg, hogy a problémát okozó ételeket kerülje. Ha a paradicsom és az uborka panaszt okoz, az ezekből készülő ételeket kerülni kell. Ügyeljen a zsiradékok minél kisebb arányú felhasználására. A kenyérre ne kenjen semmit (vaj, margarin, vajkrém, sajtkrém, tejszínes krémek stb.). Sovány felvágottakat fogyaszthat (gépsonka, uzsonnasonka, csirkemell sonka, pulykamell sonka, párizsi stb.), sovány sajtokat (óvári, köményes, lestyános stb.). Húsok közül a sovány húsrészeket minél kevesebb olaj felhasználásával készítse el. Főzelékeket rántás helyett habarással sűrítse, tejföl helyett használjon joghurtot. A legtöbb étel kis módosítással, elkészíthető. Például rakott tököt készíthet sovány darálthús (csirkemell, pulykamell, sertés comb színhús, marha színhús) felhasználásával, joghurttal, zöldfűszerekkel, kevés sóval ízesítve, zsírszegény reszelt sajttal megszórva. A megszokott ételek állaga és íze megváltozik valamennyire az átalakítás során, de egy kis fantáziával mindig jóízű és változatos lehet. A műtét után néhány napig szigorúbb a diéta, először zsír nélküli rántott leves, vizes burgonyapüré a menü. Majd főtt darált hús, főtt rizs, alma kompót, és néhány nap alatt (ha nincs komplikáció, és laparoszkópos műtét történt) az eredeti epekímélő diétára állunk rá. Mielőbbi gyógyulást kívánok!
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.07.24.

P. Adrienn kérdezte
Kérdés: Édesapámnak gyomoreltávolító műtétje lesz. Érdeklődnék, hogy milyen étrendet javasol neki, a műtét után? Hogyan kezdjen neki a evésnek, mit nem szabad ennie majd.
Köszönöm
2008.06.13. - 19:52
Válasz: Kedves Adrienn!
A gyomor teljes eltávolítása után először majd folyadékot ihat az édesapja, kortyonként (víz,ízesítés nélküli tea, később ízesített tea, majd szűrt almalé, szűrt leves). Utána folyékony-pépes étrend következik: teába áztatott háztartási keksz, vizes burgonyapüré, de ihat folyékony tápszert is. A teljes értékű tápszer előnye, hogy minden fontos alkotóelemet tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége van. A tápszerek elég tömények, ezért lassan kell hozzászokni. Óránként kortyoljon egy keveset belőle. Fehérjét főtt, darált hús formájában adhatunk. Főtt, áttört sárgarépát, tököt, almát, birsalmát. A zöldségeket lassan bővíthetjük, de a puffasztókat kerülni kell. A kész ételt turmixoljuk le. Tejet és édességeket ne fogyasszon, amíg nem alakul ki megfelelő étrend, rendeződnek a székletproblémák. Utána meg lehet próbálni a tejet is (amennyiben a műtét előtt nem okozott panaszt). Lassan, napról-napra érjük el a megszokott szilárd ételek fogyasztását. Az ételsor bővítésének gyorsaságát az egyéni tűrőképesség dönti el. Néhány általános információ, ami fontos lehet a Betegségek diétái menüpont Sebészeti betegek diétás kezelése című írásban található.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.07.18.

imri miklos kérdezte
Kérdés: egy ideje rosszul érzem magam,6,4 volt a cukrom,120 perces terheléssel 12.8. mi a teendő most?
2008.06.13. - 15:41
Válasz: Kedves Miklós!
A reggeli és terheléses vércukor eredménye birtokában keresse fel háziorvosát vagy a lakóhelye szerint illetékes diabetológiát.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.07.07.

Halasy Andi kérdezte
Kérdés: Kisfiam 1 éves, hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kapott, utána kiegészítésként aptamil Ha (én voltam kiskoromban tejallergiás), majd Milumil Ha 2-t. 10 hónaposan joghurttal, illetve gabonás (rizses) tejpéppel próbálkoztunk, amitől erős hasmenése lett, ami folytatódott azután is, hogy ezeket kihagytuk az étkezéséből, doktornő tejmentes tápszert írt fel, Pepti Juniort, amelyet a kicsi nem fogadott el, majd egy hónap múlva ráfanyalodott és esténként vacsora után itta, azonban hajnalban 5 óra körül felsírt és erős hasmenése volt. Utána nem adtam neki pepti Juniort azóta nincs széklet gond. Milyen tápláló italt tudnék neki felkínálni? Illetve mi lehet a pepti tápszerben ami allergizálhat? 491(gasztroenterológiára csak szeptember végére kaptunk időpontot)
2008.06.13. - 12:11
Válasz: Kedves Andi!
Kisfia nemcsak a tej alapú élelmiszerekre lehet érzékeny, a Pepti Juniorban lévő más fehérjék is allergizálhatják. A hasmenés véleményem szerint nem biztos, hogy allergiát jelent. Előfordulhat, hogy a Pepti Juniornak nagy az osmolaritása (túl tömény) kisfia számára. Meg lehet próbálni hígabban készíteni, vagy lassan, kortyonként szoktatni hozzá. Igazából nem muszáj erőltetni ezt a tápszert, a doktornő írhat fel másikat is. Kisfia egyévesen már biztosan sok ételt fogyaszt, gondolom a tápszert csak a tejivás pótlására szeretnék felhasználni. Ebben az esetben használhatja a már jól bevált Aptamilt vagy Milumilt is. A 3 -féle tápszer közül bármelyiket meg lehet próbálni főzelék elkészítéséhez felhasználni, nem muszáj a babának önálló italként fogyasztani. Szomjúság oltására vízre van szüksége a gyermeknek, a tápláló ital nem létszükséglet.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.07.07.

Gyapjas Zoltánné Erika kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó! Én 38 éves 24hetes kismama vagyok a cukorterhelésen terhelés elött 6.71 terhelés után pedig 8.22 mmol/l mértek nagyon megvagyok ijedve hogy nehogy a babának valami baja legyen. 150gr szénhidrát a megengedett bevitt mennyiség. Ha segítene nekem akkor nagyon megköszönném. Ha leírást tudna adni nagyon megköszönném. Előre is köszönöm!
2008.06.12.
Válasz: Kedves Erika!
A diéta leírása nagyon hosszú, meghaladja ezen fórum terjedelmét, de ha megadja e-mail címét, küldök Önnek tájékoztató anyagot.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.07.07.

Nagy Mónika kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Reflux(GRED)betegségem van,és laktózérzékeny vagyok.163cm és 58kg vagyok.Ez elvileg jó,de én mégis szeretnék kb.3kg-ot lefogyni,mert korábban is kb.55kg voltam,és úgy éreztem magam igazán jól,a húrkák a derekam körül nem tetszenek,amik az elmúlt kb.fél évben jöttek rám,amióta kiderült a reflux betegség,és kekszeket rágcsálok miatta.Korábban sosem nassoltam.Szeretném tudni,hogy mi az amit ehetek,nem árt,és nem hízok tőle.Rászoktam a pászkára kenyér helyett,de nem igazán tudom,hogy tényleg jól tettem e. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Nagy Mónika
2008.06.11.
Válasz: Kedves Mónika!
Maga a reflux miatt nem szükséges kekszeket vagy mást rágcsálni, ez inkább a gyomorsav megkötését szolgálja. A túlzott savtermelést befolyásolhatja diétával, esetleg gyógyszerrel. Ha a nassolást újra mellőzi biztosan lemegy ez a zavaró 3 kg. A pászka előnye, hogy alacsony a sótartalma. Kenyerek közül viszont választhatna teljes kiőrlésű lisztből készültet, vagy korpával dúsítottat, rozskenyeret, stb. amelyekkel jelentős mennyiségű élelmi rostot juttathat szervezetébe, amelyek a bélműködés befolyásolásával segítik a fogyást. A refluxos étrendre vonatkozó bővebb információkat megtalálja a weboldal Betegségek diétái menüpont Gastrooesophagialis reflux diétás kezelése című írásában. A lap alján található Mintaétrend refluxos betegeknek feliratra kattintva 1 hétre tervezett étlapot talál, receptekkel.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.07.07.

szabcsi kérdezte
Kérdés: Tisztelt Ildikó!
Gyomorsav túltengés/túltermelés esetén milyen ételeket kell kiiktatni az étkezésekből? Ugyanis két egyforma adatot még nem találtam az interneten!
Válaszát előre is köszönöm!!
2008.06.10. - 17:44
Válasz: Kedves Szabcsi!
Gyomorsav túltengés esetén a savtermelést serkentő ételeket és ízesítő anyagokat kell kerülni. Érdemes kerülni az erősen savanyú, savas ételeket, túlzott sózást, kávét, alkoholos italokat, csípős fűszereket (bors, csípős paprika, torma, mustár, gyömbér), hagymát, szénsavas italokat. Tejnek kettős hatása van, a gyomorba érve kellemes hatást vált ki, míg tovább jutva a vékonybélbe egy enzimrendszeren keresztül serkenti a gyomorsav termelését. Ha nincs nyálkahártya sérülés, egyéb megszorításokra nincs szükség. Ha van nyálkahártya sérülés, olvassa el a weboldal Betegségek diétái menüpont Gyomor- és nyombélfekély diétás kezelése című cikkét.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.07.07.

Szabó Krisztina kérdezte
Kérdés: Kedves Kislinder Ildikó !
Kérem ha tud 17 éves gyermek számára ajánlani valami jó \"fogyi\" tábort segítsen
Köszönettel
Szabó Krisztina
2008.06.10. - 15:19
Válasz: Kedves Krisztina!
Sajnos nincs személyes tapasztalatom gyermek táborokkal kapcsolatban. A Budai Gyermekkórház szervez fogyókúrás tábort kamaszoknak. Valószínűleg több intézmény, ahol foglalkoznak gyermekkori elhízással, szintén szervez vagy tudnak ajánlani megfelelőt. A Heim Pál Gyermekkórház Belgyógyászati osztályán jól működő fogyókúrás programmal dolgoznak, esetleg tudnak segíteni tábor ügyében is. Kellemes nyarat kívánok!
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.07.07.

Réka kérdezte
Kérdés: Fogyás után hogyan tovább?
A tanácsát szeretném kérni abban, hogy sikeres fogyás után, hogy álljak vissza a normál táplálkozásra. 173 cm magas vagyok és 9 hónap alatt 85 kg - ról fogytam 68 -ra. A fogyás 3 szakaszból állt, az első nem is volt tudatos, egyszerűen új munkahelyre kerültem, ahol ebédre változatos és egészséges ételek közül lehet választani, így rendszeressé vált a táplálkozásom és egy kicsit többet mozogtam, mint előtte, ennek köszönhetően nagy meglepetésemre 2 hónap alatt 8 kg ment le rólam. Ettől aztán vérszemet kaptam és nekiláttam egy szénhidrátmegvonáson alapuló diétának, amitől marta a gyomromat a sav, szenvedtem és ráadásul a súlyom is stagnálni kezdett. Rájöttem, hogy ez így nem lesz jó és elkezdetm egy 1500 kalóriás diétát, napi ötszöri étkezéssel, csak az egyszerű cukor van a tiltóslistán. Heti 5 napon edzek 3 napon zsírégető-alakformáló torna (50 perc kb.) és 2-3 alkalommal kardió jellegű (úszás, gyaloglás hegyre fel) edzés.
Most madarat lehet velem fogatni, de nagyon féltem az elért eredményt. Hogyan kezdjem el a visszaállást.
Köszönettel: Réka
2008.06.09.
Válasz: Kedves Réka!
Az Ön által elért eredmény nagyon szép, példa értékű. A fogyókúrát lassan szabad abbahagyni, hogy a leadott kilók ne ugorjanak vissza. Minden héten növelje a kalóriabevitelt napi 100 kcal-val. 1500 kcal-ról indul, tehát következő hétre 1600 kcal-ás étrendet tervezzen. Amikor eléri a 2000 kcal-t, maradjon 2-3 hétig ennél az értéknél. Mivel Önnek kb. 2000-2500 kcal-ra van szüksége naponta, figyelje meg, hogy a 2-3 hét alatt picit csökken vagy stagnál a tömege. Ha csökken a tömege továbbra is, akkor emelje tovább az energiamennyiséget, egészen addig míg eléri az optimálist, ahol se fogyás, se gyarapodás nem tapasztalható. Sok sikert kívánok!
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.07.07.

Kitti24 kérdezte
Kérdés: Tisztelt Ildikó!
24 éves fiatalnő vagyok. 55kg és 175csm magas. Körülbelül egy hónapja állapították meg hogy valószínűleg refluxos vagyok és emiatt az étkezésemet és a mindennapjaimat át kell alakítanom. Ebben kérnék öntől segítséget. Milyen ételeket kerüljek? Milyen ételeket részesítsek előnyben? Mire figyeljek oda?
Válaszát előre is köszönöm: Kitti
2008.06.08. - 21:30
Válasz: Kedves Kitti24!
Nem kell megijednie, a reflux nem túl veszélyes betegség. Néhány apróság van amire oda kell figyelnie. Mindezeket elolvashatja a weboldal Betegségek diétái menüpont Gastrooesophagialis reflux diétás kezelése című írásában.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.07.07.

KOcsis Katalin kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
32 éves vagyok és 160 cm, 59 kg. Szeretnék 53 kg lenni. A lovagló és uszógumi szindrómával küzdök, de jutott a karomra és még a térdemre is egy kis zsír. :( Szeretném a segítségét abban kérni, hogy mi lenne az én sikeres diétám akár örökre, mozgás mellet heti 3 alkalommal.? Sajnos a halat, a gombát nem szeretem. A párolt zöldséggel jól boldogulnék akár hosszútávon is. Tudom ez nem sok segítség önnek, de nekem egy mondat is erőt adna Öntől. Mindig az a problémám, hogy nem tudom mit ehetek és mit nem. Ha abban segítene, hogy mennyi szénhidrátot és zsírt ehetnék egy nap/gramm, az is nagy segítség lenne. Ha meg még azt is megírná milyen élelmiszereket ehetnék, reggelire ebédre stb... akkor én lennék a világon a legboldogabb. Szükségem van egy szakember tanácsára.
Köszönettel
Kata
2008.06.08. - 18:32
-------------------------------------------------------------------------
Katalin kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Már írtam előzőleg, de azt kihagytam, hogy merre induljak el ha szeretnék egy teljes kivizsgálást egészségi állapottal kapcsolatban?
És az mit jelent, hogy jobb pajzsnirigyben egy 5mm-es göb található? Ez valami pajszmirigy betegség? Ettől lehet hízni vagy nem lehet tőle fogyni?
Elnézést a kuszaságért, de köszönöm a válaszát.
2008.06.08. - 19:04
Válasz: Kedves Katalin!
A hal és gomba fogyasztása nem feltétele a fogyókúrának. Halat fehérjetartalma és zsírsavösszetétele miatt szoktuk ajánlani az egészséges táplálkozás részeként és a vérzsírszintek megfelelő szinten tartásával a szív érrendszeri betegségek megelőzésére. A heti három alkalommal végzett mozgás önmagában is elég lehet az úszógumi megszüntetésére, főleg ha ennek megfelelő alakformáló tornát végez. Ideális esetben a táplálékkal bevitt energia 30 %-a származik zsírokból, ez egy 1600 kcal/nap-os étrendnél 480 kilocaloriát, azaz 52 g zsiradékot jelent. A 12% ajánlott fehérjebevitel 47 g fehérjének felel meg. Szénhidrát a maradék 58 energiaszázalék, ami 226 g. A szénhidrátot lehetőleg összetett szénhidrát formájában fogyassza (teljes kiőrlésű kenyerek, péksütemények, zöldségek). Egyszerű szénhidrátokból vagyis cukrokból csak annyit fogyasszon, amennyit a gyümölcsök tartalmaznak. Egyéb cukrozott termékeket kerülje. Sajnos nincs tuti recept arra, hogy mit egyen, ugyanis bármit ehet, ha figyel a mennyiségekre. Energia szempontjából ugyanúgy belefér az étrendbe 3 papírvékony szelet téliszalámi, mint 2 szelet gépsonka.
Kivizsgálással kapcsolatban először keresse fel háziorvosát, ő adhat beutalót a különféle vizsgálatokra. Ha csak bizonyos paraméterek érdeklik (például vércukor, koleszterin szint, testzsírarány stb.), sok helyen szerveznek egészségnapokat, prevenciós előadásokat. Ilyenkor ezek mérését is végzik.
A pajzsmirigyben található 1 db kis méretű göb nem valószínű, hogy befolyásolja fogyását, ennek ellenére érdemes a háziorvosát vagy endokrinológust megkérdezni szükség van e további vizsgálatokra. Göb létrejöhet jódhiány következtében is.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.07.07.

Szabó Zsoltné kérdezte
Kérdés: KedvesIldikó!Az édesanyám cukorbeteg,és néhány napja a háziorvosa fehérjementes diétára fogta.Az előzménye:tavaly karácsony előtt egy héttel anyu elesett és eltörött a bal válla.Mivel otthon nagyon nehezen ment a gyógyulás,elvittük a hévízi Honvéd Kórházba rehabilitációra.Mivel még mindig fájdalmai voltak,visszament a háziorvosához egy kis segítséget kérni.Kapott vmilyen fájdalomcsillapítót,de leálltak vele,mert a végbeléből vérezgetést figyelt meg anyu.Ezután Prednisolon kúpot kapott és laborvizsgálatot kért az orvos.A laboreredmények alapján,ami véleményem szerint annyira nem vészes(Karbamid:8,7 mmol/l,Kreatinin:104 mmol/l,Nátrium:141mmol/l,Kálium:5,3mmol/l,Klorid:104 mmol/l)fehérjementes diétát kell tartania!A kérdésünkre annyi választ kaptunk,hogy vegyük meg a vesebetegeknek szóló kézikönyvet és az alapján diétáztassuk anyut!!!A könyv szerint napi 40 g fehérjét bevihet,fogyaszthat tojást,húst-40 g-ot naponta!Mivel cukorbeteg,sokszor életmentő neki,hogy tejet igyon és nagyon kétségbe van esve.Rosszul néz ki és féltem szegénykémet,nehogy a saját fehérjéit kezdje el felhasználni,mert azzal biztos többet árt magának,mintha megenne egy vékony szelet sovány sonka szeletet vajas zsemlével!Tanácstalan vagyok!Segítséget szeretnék kérni!Tisztelettel Szabó Zsoltné Ildi
2008.06.07.
Válasz: Kedves Szabó Zsoltné!
A napi 40 g fehérje elég édesanyja számára, nem fogja a saját fehérjéit bontani. Ügyelni kell rá, hogy a 40 g fehérje tartalmú étrend megfelelő energia- és szénhidrát tartalmú is legyen. Tudom, hogy nem egyszerű mindezt összeegyeztetni, de megéri a fáradtságot. A 40 g fehérje nem azt jelenti, hogy 40 g húst ehet naponta. Nagyon sok élelmiszer tartalmaz fehérjét: húsok, belsőségek, tej- és tejtermékek, gabonaipari termékek, egyes zöldségek. 10 dkg (= 100 g) hús átlagosan 20 g fehérjét tartalmaz. A nap során elfogyasztott összes étel és ital együttesen ne tartalmazzon 40 g fehérjénél többet. Ebbe a hagyományos kenyér és zsemle nem igen fér bele. Kapható fehérjeszegény kenyérpor, fehérjeszegény tészta, tojás helyettesítő por stb. Érdemes ezeket beszerezni, hogy az engedélyezett fehérjemennyiségbe beleférjen a napi 2-3 dl tej vagy egy kis darab hús, esetleg felvágott. A Pap Rita által vagy társszerzőként írt vesebetegeknek szóló könyvet és receptes könyvet ajánlom. A gyakorlatban jól használható tanácsokat tartalmaz. Fehérjeszegény termékekről, receptekről tájékozódhat (és meg is lehet őket rendelni) a www.diabettrade.hu címen. Szükség van olyan tápanyagtáblázatra is, amely nemcsak az élelmiszerek szénhidrát tartalmát, hanem a fehérjetartalmat is feltünteti. Az ételek, élelmiszerek mérése cukorbetegek számára nem újdonság, csak most két összetevőt is figyelembe kell venni. Ha nincs tápanyagtáblázata, adja meg e-mail címét és küldök egyet.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.07.07.

Veréb Ildikó kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Édesapámmal kapcsolatban kérném a segítségét. Apukám 58 éves inzulinos cukorbeteg. Eddig gyógyszert szedett, de az ennek ellenére is folyamatosan magas cukorértékek miatt végül a napokba inzulinra állították. Az utóbbi két hónapban vészesen sokat (8 kilót) fogyott,jelenleg 162 cm magas és mindössze 60 kiló. (Két éve még 82 kiló volt). A cukorbeteg diétát betartja, de semmit nem hízik, és nagyon gyenge is. A kérdésem az lenne, hogy tudna-e olyan étrendet javasolni(összeállítani), amelynek segítségével végre hízásnak indulna, és megerősödne. Válaszát és segítségét előre is hálásan köszönöm.
Tisztelettel:
Veréb Ildikó
2008.06.04.
Válasz: Kedves Ildikó!
Édesapjának, magasságához képest tökéletes a 60 kg. A további fogyást mindenképpen meg kell akadályozni, de hízást nem javaslok. Nem tudom felvilágosították e Önöket, hogy minél nagyobb a tömege, annál több inzulint igényel. Tehát, ha a testtömegét növeljük, a mostani inzulinbeállítás valószínűleg nem lesz megfelelő. Gyengeségérzete a hirtelen fogyás miatt és a nem megfelelően beállított diéta miatt alakult ki. Az étrendtervezésről bővebb felvilágosítást adok, ha megadja e-mail címét.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.07.01.

Jana kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Valóban léteznek az ún. negatív kalóriájú zöldségek-gyümölcsök, amelyeknek a megemésztése több kalóriát éget el, mint amennyit bevittünk vele? Vagy ez csak valami téves teória?
2008.05.31.-18:19
Válasz: Kedves Jana!
Valóban nagyon sok zöldség (például a gyökérzöldségek) és gyümölcs elfogyasztása és emésztése során több energiát égetünk el, mint amennyit belőlük nyerünk. A negatív kalória kifejezés viccesen erre utal. Fogyókúra szempontjából mégsem ajánlott csak ezeket fogyasztani, hiszen zsírban oldódó vitaminok, teljes értékű fehérje és bizonyos ásványi sók hiányos bevitele miatt gyengeség és különböző betegségek alakulhatnak ki.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.07.01.

Bálint kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
21 éves, 187 cm magas, 67 kg súlyú férfi vagyok. Szeretném megnövelni a testsúlyom, elsősorban izomzatnövelésre gondolok. El fogok kezdeni úszni, és edzeni, de emellett a táplákozásomon is szeretnék változtatni. Egyrészt a fenti okból, másrészt pedig, úgy gondolom, hogy rendszertelenül, és kevésszer étkezem. Reggel csak egy kávét iszom, ebédelni szoktam, ilyenkor megpróbálok változatosan enni a főételek közül. Se leves, se desszert. Néha-néha vacsorázok csak, akkor is inkább szendvicset, legtöbbször zöldség nélkül. Tudom, hogy ezen változtatnom kell, így utánanéztem kicsit, és megtaláltam a \"roboráló, testsúlyt növelő étrendet\". Ön szerint ez a megfelelő nekem, ahhoz hogy egészségesen táplákozzam, és még az izomzatomat is növelni tudjam? Valamint azt is szeretném megkérdezni, hogy ez az étrend tartalmaz \"klinikai tápszereket\" (Nutrison powder, Nutridrink, Fortimel). Ezeket nekem is használnom kéne? Válaszát, segítségét előre is köszönöm! Bálint
2008.05.31.-17:16
Válasz: Kedves Bálint!
Nagyon tetszik a hozzáállása, hogy ilyen körültekintően próbál változtatni életmódján, nem ugrik fejest a sikerdiétákban. A roboráló étrend nem teljesen Önnek való. Inkább műtét utáni állapotban ajánlott vagy valamilyen betegség okozta nagy mérvű súlyvesztés esetén. A tápszerek sem szükségesek, hiszen helyesen összeállított étrenddel minden tápanyag biztosítható. Ami fontos, hogy naponta legalább háromszor egyen, és ezen belül is nagyon fontos a reggeli. Mivel nem szokott reggelizni, próbáljon minden reggel ugyanabban az időben enni néhány falatot, hamarosan megszokja, és teljes adag reggelit is el tud majd fogyasztani. Izomzat növeléséhez megfelelő fehérjebevitelre van szükség. Minden ebéd tartalmazzon húst, a reggeli, vacsora felvágottat és/vagy tejterméket. Ehhez nagyon fontos a rendszeres testedzés, hogy a szervezet a bevitt energiát izomszövet építésére és ne zsírpárnákhoz használja fel. Fontos még a megfelelő vitaminmennyiség, amit naponta 3 alkalommal fogyasztott zöldségekkel vagy gyümölcsökkel biztosíthat. Sok sikert kívánok!
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.06.28.

Anett kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Tanácsát szeretném kérni. 38 éves, 167 cm magas vagyok. Talán 3-4 hónap alatt a \"szokásos\" 78 kilómhoz, ami tudom nem kevés, felugrott még 10 kg szinte észrevétlenül, pontosabban kezdett mindenfélével bajom lenni (térdizület, fejfájás, fáradtság...stb.) amikoris ráálltam a mérlegre és azonnal döntöttem,hogy neki kell állni valami fogyókúrának. Találtam egy szimpatikus \"gyorstalpalót\", amivel 2 hét alatt lejött 6 kg. (Almaecetes ásványvíz, gyógytea (málnalevél+macskagyökér+csalánlevél+körömvirág), gyümölcs, hús, főzelék, zöldség,napi 3 liter ásványvíz, heti 4 szelet kenyér, cukor semmi.)Ez egyenlőre különösebb mozgás nélkül ugrott le, mert a vacakoló térdizületeim szakorvost kívántak,hogy mennyire terhelhetőek,aki viszont fel is írt rá olyan gyógyszert, ami mellé legalább fél órát kell aktívan mozogni naponta, tehát ez a része happy end. Viszont most, hogy az előírt étrend véget ért igazából tanácstalan vagyok, hogy hogyan tovább. A mozgás miatt tudom, hogy vissza fogok menni a standard 78 kg-hoz elég hamar, de azt is sejtem már, hogy ott viszont stabilan meg fog állni, ha marad az eddigi, fogyókúra nélkülis, de habzsolásmentes evészetem. Tudna-e néhány alapvető tanácsot adni, mit mivel egyek, illetve egy-egy étkezés hány órakor optimális, melyik fajta édesítőszert használjam, ha édeset kívánnék, mert úgy olvastam az sem mindegy. (Habár most a két hét alatt az édességkívánás messzire elkerült, de nem tudom ez így marad-e vagy meddig tart és hát még ezelőtt 3 héttel is képes voltam egy ültő/fekvő helyemben fölfalni egy egész tábla csokit, ha éppen úgy adódott.)
Nagyon várom válaszát a további tervezgetéshez, köszönettel: Anett
2008.05.31.-17:08
Válasz: Kedves Anett!
Az Ön által megkezdett fogyókúrát apróbb módosításokkal folytathatja. A 3 liter ásványvíz, főzelék, zöldség, gyümölcs, hús, zsírszegény tej- és tejtermék tökéletes. Kenyeret, ha teljes kiőrlésűt, korpával dúsítottat vagy rozskenyeret választ, akár reggelihez és vacsorához is fogyaszthat egy szeletet. Ezekkel minden szükséges tápanyagot biztosít a szervezet számára. Legjobb, ha a reggeli 6-8 óra között, az ebéd 12-14 óra között, a vacsora 17-19 óra között zajlik. Édesítőszerek között szabadon válogathat, amelyiket elfogadható ízűnek tartja, azt használja. Többfélét is lehet egyidejűleg. A Polysweet folyékony édesítőszer nagyon jól alkalmazható főtt ételekhez (levesek, főzelékek), italokhoz. Az aspartam por és tabletta formájában is kapható ezért italokhoz, de a por gyümölcsökhöz, süteményekhez is használható. Az aspartamnak van némi kalóriaértéke, de olyan sokat úgy sem fogyaszt belőle, hogy számottevő legyen. A legtöbb édesítőszer hőre bomlik, ezekkel csak főzés, sütés befejeztével ízesítsünk. A fogyókúrát ne adja fel 78 kg-nál, mert a magasságához képest ez még mindig sok, terheli az ízületeit, a szívét és a keringését. Nem baj ha stagnál a tömege 1-2 hétig is, utána újra csökkenni fog, ha a kalóriabevitelt nem emeli. Kb. 1600-1800 kcal/nap elegendő a napi energia biztosításához és a fogyás is garantált. Sok kitartást kívánok!
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.06.28.

hbea kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó,
kb. 2 hónapja volt egy allergia vizsgálatom (a két alkaron karcolásos, pöttyözős). búzalisztre, szójalisztre, rozsra ++++ -et kaptam.
a kérdésem az lenne, hogy okozok e valami kárt azzal, ha csak glutén mentes termékeket eszem? a szójaliszt \"allergai\" miatt minden szója származékot pl a csokoládékban található szója-lecitint is kerülnöm kell-e? az elvégzett teszt táplálék allergia, vagy csak érzékenység? elmúlhat valaha? mennyire kell komolyan vennem?
(a coliákia, helicibakter, laktózérzékenység már ki lett zárva)
amennyiben lehetséges szívesen felkeresném személyesen is tanácsadás - étrend összeállítása végett.
válaszait előre is köszönöm:
Hermann Beatrix
2008.05.30.
Válasz: Kedves Beatrix!
Nem okoz kárt azzal, ha gluténmentes termékeket fogyaszt, bár ilyen étrend összeállítása sok odafigyelést igényel. Nem írta milyen módon vizsgálták a coeliákiát és a többi gabonára érzékeny-e (pl. árpa, zab). Ha pontosabban nem lehet meghatározni melyik élelmiszer alkotórészre, melyik vegyületre allergiás, az összes búza, szója és rozs tartalmú ételt kerülni kell. Így a szója esetében a szójalecitint is. A bőrpróba elég megbízhatóan kimutatja az allergiát. Az allergia szóra szinonimaként szoktuk az érzékenység szót használni. Az allergiák általában nem múlnak el, csak megfelelő életmóddal lehet tünetmentesen élni. Minél többször találkozik szervezete az allergénnel (az allergizáló vegyülettel), annál hevesebb allergiás reakció alakulhat ki. Tehát érdemes odafigyelni rá. Ha étrendjéből kihagyja az allergizáló összetevőket, teljesen panaszmentessé fog válni. Ha megadja e-mail címét tájékoztatom az étrend-összeállítás lehetőségeiről.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.06.27.

csilla kérdezte
Kérdés: lepedékes a nyelvem, vizsgálatok alapján vashiányos vagyok, sok a gyomorsavam, szedek gyógyszert, de a lepedék nem tűnik el, mit tegyek?
tisztelettel:csilla
2008.05.28. - 19:51
Válasz: Kedves Csilla!
A lepedéket próbálja meg fogkefével rendszeresen eltávolítani. Ha a kiváltó ok megszűnik, a lepedék sem fog újratermelődni. A lepedék lehet gombás eredetű fertőzés is. Antibiotikum kezelés után gyakran előfordul. Ilyenkor borax glicerines ecsetelés az eredményes. Vas pótlására a gyógyszer mellett húsok önmagukban (köret és panír nélkül) való fogyasztása alkalmas.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.06.27.

Mészáros Erika kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Édesapám gyomorszondán történő táplálásával kapcsolatban szeretnék Öntől kérdezni. Rosszindulatú szájfenékdaganata van, mely már nem műthető, se sugár, se kemoterápia nem jön szóba. Nagyon lefogyott, kb.55-60kg, mert a daganat miatt hetek óta nem tud táplálkozni, csak néhány dl gyümölcslevet iszik naponta. Most tesznek be neki gyomorszondát. Olvastam a Nutricia cég honlapján a Nutrition Energy Multi Fibre nevű tápszerről, melyből napi 1.5l-t javasolnak. A kórházban a fül-orr-gégész főorvos azt mondta, hogy csak tápszerrel nem lehet szondás betegeket táplálni, otthoni ételeket is turmixolni kell nekik. Ki dönti el, hogy mit fogyasszon? Elegendő-e a tápszer? Ez azért lenne nekünk nagy segítség, mert ha ennek a tápszernek a javasolt fogyasztása kerül a zárójelentésére, akkor a Nutricia cég ingyenesen kiküld szakápolót eleinte hetente többször, hogy megtanuljuk a szonda használatát. Én kérhetem, hogy ezt ráírják a kórházban? Önnek mi a véleménye erről a tápszerről? esetleg mást ajánlana?
Várom szíves válaszát!
Köszönettel:
Mészáros Erika
2008.05.28. - 11:53
Válasz: Kedves Erika!
Sajnos mire válaszolok Önnek, már biztosan túl vannak a táplálás nehézségein. A teljes értékű gyárilag előállított tápszerek önmagukban elegendők, mivel minden szükséges tápanyagot ellenőrzött mennyiségben és minőségben tartalmaznak. A házi turmixoknál megfelelő összetétel nehezen kialakítható. Véleményem szerint a kész tápszert érdemes választani. Ettől függetlenül egy-egy étkezést kiválthatnak házilag készült turmixokkal is. A Nutricia cégnek van több erre a célra alkalmas tápszere is.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.06.23.

Dóri Sándorné kérdezte
Kérdés: Tisztelt Kislinder Ildikó!
Az apukám 78 éves,(jelenleg ca.105 kg) tüdőembólia gyanúval került nemrég kórházba.Az alábbi dianózist állapították meg:
pneumonia, embolisato pulm.susp.
ISZB
cardiomyopathia hypertonica et ischameica
decompt.card
COPD
hypertonia
npl.prostatae
infectio urinae
st.p.cholecystectomiam
obesitas
IGT
dyslipidaemia
Kórházi távozáskor az ajánlott terápia:
fogyókurás, zsírszegény diéta
Gyógyszerei: Concor, Digimerck, Syncumar, Furosemid, Tamsulosin, BerodualSereditin, Nexium.
Azóta folyamatosan keresgélek az interneten, már rendeltem több diétás könyvet, de sehol nem találok olyan recepteket, amelyek kis K vitamin tartalmúak (syncumar gyógyszert szedők részére), cukorbetegségre és szívbetegségre összahangoltan jók. Az apukám szinte már semmit nem mer enni, azaz, hogy nem tudja mit és mennyit ehet. Az érthető, hogy fogyókúráznia is kellene, de ne legyen benne k vitamin, meg cukorbetegsére, szívre is jó legyen. Egyszóval teljesen elbizonytalanodtunk és nagyon szeretnénk meggyőzni, hogy a javulásához azért enni is kell. Így persze, hogy gyenge. Egyszóval nagyon örülnénk ha tudna nekünk tanácsot adni, mit egyen, mennyit vagy diabetikus recepteket, könyvet ajánlani.
Türelmetlenül várjuk válaszát, tanácsait.
Tisztelettel:
2008.05.26.
Válasz: Kedves Dóri Sándorné!
A cukorbetegeknek szóló ajánlások általában megfelelnek a szív érrendszeri betegek számára is, hiszen a diétával igyekszünk elkerülni a későbbi érszövődményeket. A Syncumar és a fogyókúra miatt kell némi módosítás. Ha megadja e-mail címét küldök a Syncumarról tájékoztatót és recepteket is.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.06.23.

Bernadett kérdezte
Kérdés: Nagyon sok idelye küzdök a súlyommal, állandóan fogyókúrázom van hogy fogyok de utánna állandóan viszzsajön 18 éves vagyok 176cm és 76 kg sajnos nehéz bevallani de kényszeresen eszem vendégségbe nem de othon ha látok vmit muszály belölle ennem és utánna persze bűntudatom van.A legnagyobb gond hogy nem tudok határt húzni ha a szemem kívánja eszem .
A legrosszabb hogy álandóan esténként roszúl vagyok mert annyit ettem egész nap a lábaim fájnak alig bírják a súlyt a csládomban többb embernek fájnak nagyon a lábai többet műtötek is ezért. Félek hogy ha így folytatom az egészségem teljesen tönkre megy és hiába határozom el magam hogy teszek érte hogy ne így legyen mindig bűnbe esem.Tanácsot szeretnék kérni hogy mit tegyek.
Köszönettel Bernadett
2008.05.25.-20:49
Válasz: Kedves Bernadett!
Arra figyeljen, hogy minél kevesebb nassolnivalót tartson otthon, ha lehet naponta, kétnaponta vásároljanak, hogy a hűtő se roskadozzon a finomságoktól. Az étrendjét úgy tervezze meg, hogy a napi három főétkezés során alacsony energiatartalmú ételeket választva jóllakjon, ne csak pár falatot egyen. A főétkezések közé mindig iktasson be tízórait és uzsonnát is, hogy egyik étkezéstől a másikig ne éhezzen el túlságosan. Válasszon valamilyen testedzést is amit rendszeresen végez majd. A mozgás javítja a közérzetét, várhatóan csökkenni fog az étel utáni sóvárgása is. A kényszeres evésnek általában van valamilyen lelki háttere is, depresszió, stressz hatások, unalom, szerelmi problémák, családi gondok stb. Ilyen esetben ajánlatos felkeresni pszichológust vagy pszichiátert is, mert nem elég elérni azt, hogy egy ideig kevesebbet egyen, meg kell találni a kényszeres evés okát. Ha egyéb kérdés felmerül Önben, szívesen válaszolok.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.06.22.

mónika kérdezte
Kérdés: nagyon magas a cukrom az inzulin mellet.miért,és elkezdtem hizni.milyen diéta kell.érszükülettem is van.
2008.05.25.-20:12
Válasz: Kedves Mónika!
A cukorbetegek étrendje összetett és a gyógyszeres vagy inzulinos kezelés milyenségétől függően jelentősen eltérhet. Mivel a weboldalon erre vonatkozó teljes leírást nem talál, kérem látogasson el a Magyar Diabetes Társaság honlapjára, a www.diabet.hu-ra, ahol bővebb információkat talál.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.06.16.

Huber Adrienn kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
1-2 rövid kérdésem lenne Önhöz.23 éves nő vagyok.160 cm és 60 kg.Tudom h. ideálisnak számít de nem az.Csípőmre,combomra....mindenhova felszedtem 10 kg-ot.Nagyon nehéz elfogadni így magam.
1. 1200 Kcal-os diétával el tudnék érni 10 Kcal- os fogyást?
2. Minden nap mozgom legalább 30 percet
és 1 éve nem fogyasztok cukrot.1,5 %-os tejet iszom.Csak vizet és teát iszom.Miért nem fogy-tam még 1 kg-ot sem?TANÁCSTALAN VAGYOK!!!!!!!
Válaszát előre is köszönöm szépen :)
Tisztelettel: Adrienn
2008.05.23.
Válasz: Kedves Adrienn!
Amit leír a táplálkozási szokásairól és a mozgásról, dícséretes, de mint látja önmagában nem elég a fogyáshoz. Egyéb táplálékokkal bevisz a szervezetébe annyi energiát, ami miatt nem fogy. Ilyenkor érdemes táplálkozási naplót vezetni, hogy rájöjjünk hol csúsznak be a plusz kalóriák. Esetleg életmódbeli szokásain is változtatni kell, például lehet a kudarc oka rendszeresen késői, kiadós vacsora. 1200 kcal-os étrenddel minden bizonnyal fogyni fog. Ne feledkezzen meg a bőséges folyadékfogyasztásról sem.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.06.16.

Dia kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Szeretnék leadni július végig 15kg-ot. Lehetséges lenne ez egy olyan diétával, amivel nem borítom fel a belső egyensúlyomat - hormonálisat is? Milyen diétát javasol? Nagyon szeretem a gyümölcsöket és a zöldségeket, illetve a tejtermékeket. Naponta fogyasztok belőlük. Egyébként 20éves leszek augusztusban, és 80 kg vagyok, 163cm - erős testalaktú, ez öröklött a családban. 3 éve nem dohányzom. Akkor sikerült elérnem az ideális testsúlyomat, mellette naponta 3-4 órákat fociztam. Ha tehetem a munka mellett hétvégén és hétköznap kerékpározom, és néha futok is.
Köszönettel:
Dia!
2008.05.22.
Válasz: Kedves Dia!
Nagyon szigorúan összeállított étrenddel (1200-1500 kcal/nap) talán 8-10 kg-ot is fogyhat július végéig, ám a probléma akkor kezdődik, amikor abbahagyja a diétát. A leadott kilók gyorsan jönnek vissza. Ha mégis nekikezd egy ilyen alacsony energiatartalmú diétának, mielőtt abbahagyná, lassan emelje az energiatartalmat (hetek alatt) a tartani kívánt értékig.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.06.16.

borbala197407034 kérdezte
Kérdés: én egy 33éves nő vagyok,most egy éve költöztem össze a barátommal és amikor ez megtörtént egy pár hónapig nem dolgoztam.azalatt az idő alatt felszedtem egy 10-15kg-ot.előtte minden rendben volt a súlyommal,nem volt szükségem semmilyen diétára.nagyon sokáig vendéglátóztam és mindig vékony 45-50kg között volt a súlyom.de mióta össze költöztünk azóta meghíztam és ez nem annyira tetszik neki sem és most már nekem.szeretném tudni mit kellene tennem hogy letudjam adni ezt a pár felesleges kilót,és hogy milyen tanácsot tudna nekem adni?
2008.05.21.
Válasz: Kedves Borbála!
Az Ön által leírt probléma sokakkal előfordul, nőkkel és férfiakkal egyaránt. Amikor az ember megállapodik, rendszeresebbé válik az életmódja, együtt finomakat, jóízűen esznek és néhány hónap alatt több kg feleslegre is szert tehetnek. Amit ajánlanék szinte ugyanaz, mint előző levélírónknak, a Fogyókúra című cikket olvassa el figyelmesen és a szükséges apró változtatásokat építse be mindennapjaiba. Mivel korábban vékony volt, bizonyára nem okoz gondot Önnek a továbbiakban is odafigyelni táplálkozására.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.06.16.

Anna kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
15 éves vagyok 168 cm és 68 kg. Rengeteget sportolok, naponta 1,5- 2 órát. Minden hétvégén versenyre járok díjugratásból. Ezért nem is értem miért vagyok túlsúlyos. Mit tegyek hogy fogyjak? Nyilván hogy sokat sportolok és versenyzeknem vonhatom el magamtól az ételt. Pedig így sem eszem sokat, sőt azt mondják keveset is. De akkor mitől hízhattam fel ennyire? Soha nem voltam vékony, de szeretnék 8-10 kg-ot fogyni.
2008.05.19.
Válasz: Kedves Anna!
Nagyon örülök, hogy rendszeresen sportol. A sport és az életkora miatt sem ajánlok alacsony energiatartalmú fogyókúrát. Valószínűleg már csekély étrendi változtatással sikert fog elérni. A weboldal Fogyókúra cikkét ajánlom figyelmébe, ami segíthet megtalálni a módosításra érdemes pontokat. Például hagyja el a cukrozott üdítőket (100%-os gyümölcslevek is csak 1-2 pohárral naponta), édességeket, nassolnivalókat gondolja végig mit és mennyit fogyaszt. Figyeljen oda az ételek zsír- és olajtartalmára, főleg főtt ételek esetén lehet nagy eltérés. Mindig reggelizzen bőségesen, a vacsora időpontja lehetőleg 20 óra előtt legyen, legjobb a 18-19 óra. A cikkben több ehhez hasonló ötletet is talál majd. Nem kell mindent megváltoztatni egyyik napról a másikra, haladjon apró lépésenként. sok sikert, eredményes versenyzést kívánok.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.06.16.

monika730617************ kérdezte
Kérdés: kedves ildikó
azt szeretném tőled megkérdezni hathónapja szültem a terhwsség 26.hetében cukorbeteg lettem .ezidőalatt szigoru diétán voltam amit be is tartottam .de még igy is a vacsora utáni eredmény magas volt.jelenleg most nem diétázom de visszakel térnem a 6 hónappal ezelőtti diétás étrendre mert azóta nagyon sokathiztam és vannakbizonyos dolgok amit szervezetem nem akar elfogadni.mit tegyek?
2008.05.18.
Válasz: Kedves Mónika!
A terhességi cukorbetegség általában nem maradandó, szülés után visszaáll az eredeti állapot. Mégis akiknél terhességi cukorbetegség áll fenn, jobban kell figyelnie későbbiekben az életmódjára (ne hízzon, egészségesen táplálkozzon), mert hajlamos lehet az időskori, úgynevezett nem inzulinfüggő cukorbetegségre. A felkúszott kilókat mindenképp ajánlott leadnia, ha még szoptat, nagyon lassú ütemben. Figyeljen a rendszeres táplálkozásra és ha lehet kerülje a cukrot tartalmazó ételeket, italokat. Amennyiben ezek hatására sem rendeződnek panaszai, keresse fel kezelőorvosát egy újabb kivizsgálás céljából.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.06.16.

deme irma kérdezte
Kérdés: máj kimélő diétát irtak elő számomra. milyen ételeket fogyaswzthatok és mi az ami tiltott. köszönöm
2008.05.16.-14:06
Válasz: Kedves Irma!
Máj kímélő étrendnél fontos a teljes alkohol tilalom. Semmilyen alkoholos ital nem ajánlott (sör sem). Kerülendők a zsíros, füstölt, csípős ételek (a jó kis magyaros dolgok), szerecsendió, puffasztó zöldségek (bab, lencse, káposzta). Ajánlottak a zsírszegény húsok és tejtermékek, a nem puffasztó zöldségek. Ajánlott a sok gyümölcs fogyasztás, tészták, lisztes termékek, méz, dzsem, lekvár. Kávé, tea módjával, 1-2 adagnál ne legyen több naponta. Dohányzás mellőzendő. Tömören ennyi a lényeg. Jó egészséget kívánok!
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.06.10.

Kozmosz Gyúró kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó,
lisztmentes diétának köszönhetően több tünetem is enyhült (hasmenés, fáradtság, izomgörcs, viszketés), de most azt olvasom (Fajcsák Zsuzsa könyvében), hogy az első hetekben a rizst is mellőznöm kéne? Vajon miért?
2008.05.16.-13:56
Válasz: Kedves Gyúró!
Véleményem szerint nem kell a rizst mellőznie, főleg ha már sokkal jobban érzi magát. Mivel tünetei enyhültek, valószínűleg jól alkalmazza a diétás előírásokat. További jó egészséget kívánok!
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.06.10.

Szili kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
176/73 kg vagyok.Szeretnék lemenni az egészséges 65kg-ra,de sehogysem sikerül:(Alig eszem,kínzom magam,folyton éhes vagyok,de semmi:(
Segítségét nagyon köszönöm!
Szili
2008.05.14.
Válasz: Kedves Szili!
Az Ön testtömegindexe 73 kg-al is ideálisnak mondható. Fogyókúra helyett megpróbálkozhat alakformáló tornával. Ha mégis le szeretné adni a fent említett 8 kg-ot, első lépésként vegyen magához papírt, tollat és mindent írjon fel, amit evett vagy ivott. Meglátja nem lesz kevés. Ami miatt állandóan éhes, hogy bűntudata van az evés miatt, valószínűleg nem ül le nyugodtan enni, hogy jóllakjon, hanem időnként bekap futtában néhány falatot. Ez az emésztőrendszernek és a fogyókúrának sem kedvez. Alakítson ki megfelelő étkezési ritmust, amiben mindig legyen reggeli! Próbáljon olyan ételeket válogatni, amik nem emelik a gyomor savtermelését. Savtermelést emelő ételekről bővebben a Gyomor- és nyombélfekély diétás kezelése cikkben olvashat. A többi fogyókúrára vonatkozó ajánlást a Fogyókúra című írásban találja. Sok sikert kívánok! szóló cikkben.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.06.10.

Kulcsár Gizi kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó! Szeretnénk segítséget kérni Öntől.A fiam 38 éves, alacsony a vércukra 3,6 néha zavarosan lát(a vérnyomását meg mértük nem volt magas).Ezenkívül a Trigliceride magas 3.45 milyen diétát javasol?Az üzemorvosunk látta, de nem hívta fel rá a figyelmét.Szeretnék neki segíteni, milyen ételeket ehet? Elnézést, hogy én kérek segítséget az ő nevében,de én jobban ráérek.Válaszát előre is megköszönöm.Tisztelettel: Bereczkiné Kulcsár Gizi. E-mail: ***********************
2008.05.13.
Válasz: Kedves Gizi!
Az alacsony vagy ingadozó vércukorszint és a látásproblémák cukorbetegségre utaló jelek lehetnek, amivel nem az üzemorvost, hanem diabetológus szakorvost kellene a fiának felkeresni. Magas triglicerid szint esetén zsírszegény és cukormentes vagy csak minimális mennyiségű cukrot tartalmazó étrendet ajánlok. A zsírszegény és cukormentes étrend konkrét leírását megtalálhatja a fogyókúráról szóló cikkben.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.06.10.

Varga Ágnes kérdezte
Kérdés: Nagyon édesszájú vagyok és sajnos 19 évesen 100kg vagyok.Milyen ételeket fogyasszak, hogy pótoljam az érdességet?
2008.05.08.
Válasz: Kedves Ágnes!
Ritkán szoktam ilyet mondani, de Önnél nagyon komoly változtatásokra van szükség. Valószínűleg nemcsak az édesség okozza a túlsúlyt, hanem mást is sokat és élvezettel fogyaszt. Gondolom a sportolás, testmozgás nem az erőssége. Még nagyon fiatal, remélem a túlsúly eddig egészségügyi problémát nem okozott. Hogy ez néhány év múlva is így legyen, ajánlom, hogy személyesen keressen fel dietetikust, aki segíthet a változtatásokat lépésről-lépésre meghatározni. Édesség imádata miatt szükség van vércukor ellenőrzésre is. Kérdésére visszatérve, próbáljon édességeket energiamentes édesítőszerekkel készíteni. Cukrot tartalmazó italt ne fogyasszon. A diabetikus termékek nagy része nem jó, mert bár nem emelik gyorsan a vércukor szintet, majdnem ugyanannyi (esetleg több is) energiát tartalmaznak, mint a hagyományos édességek. Édesítés nélküli müzliket tudok ajánlani, bármelyik édesítőszerrel ízletessé tehetők, és nem jelent plusz kalóriát. Porcukor helyett a Canderel por jól használható, nem energiamentes, de sokkal kevesebb energiát képvisel. Valóban hasznos életmódbeli tanácsokat sokkal több információ birtokában tudnék csak adni.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.05.11.

Éva kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen ételeket fogyaszthatok, ugyanis egy elektroakupunktúrás vizsgálaton kimutatták, hogy allergiás vagyok a tehéntejre/tejporra, kakaóra, csokoládéra, tojásra. Érdeklődnék, hogy ez vajon minden tejterméket érint-e, illetve hogy például kecsketejet lehet-e inni ilyen esetben, vagy csak rizs- illetve szójatejet.
Köszönettel: Éva
2008.05.07.
Válasz: Kedves Éva!
Az Ön helyében egy hagyományos allergia vizsgálatra is elmennék. Nem kérdőjelezem meg az eredményeket, de a tej esetében például fontos lenne tudni, hogy a tejfehérjére, vagy a tejcukorra (laktóz) érzékeny-e. Ha a tejfehérjére, akkor az az összes tejterméket érinti, ha tejcukorra, akkor sok tejtermék fogyasztható. Ha pontosan tudja milyen vegyületre érzékeny, akkor a diéta ezen élelmiszerek, adalékanyagok, esetleg gyógyszerek kiiktatása. A leggyakoribb allergiákat és diétáikat részletesen taglaló weboldal a www.taplalekallergia.hu.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.05.11.

Erika kérdezte
Kérdés: Jónapot!32 hetes terhes vagyok.A 24 heti vércukroterhelésem sajnos 8.0mmol/l lett.Azóta 160grammos diétát kell tartanom,valamint hetente kell visszamenni a diabetológiára.Az otthon mért értékeim szerintem teljesen jók,mégis mindin héten inzulint akarnak adni(nem csak nekem,mindenkinek).Otthon mindig értékpárokat mérek,de az étkezés utániak is szinte mindig 6.0körül vannak,de van hogy még a 6.0-t sem érik el.Nagyon ritkán(talán 2 hó alatt 2szer,max 3 szor volt hogy az étkezés utánim felugrott 7.0köré,de nem 7 fölé.Ez a nagyon ritka 1-1kiugrás sem napszakhoz köthető,hanem ételhez..Az lenne a kérdésem,hogy ön szerint ez így rendben van e,valamint hogy ön szerint indokolt lenne az inzulin ilyen alacsony értékek ellenére?? Köszönettel:Erika
2008.05.01.
Válasz: Kedves Erika!
Az Ön által leírt adatok alapján számomra is elégségesnek tűnik a diéta, de mivel ezek részletek csupán, egyértelműen nem nyilatkozhatom, sőt diabetológus sem vagyok. Lehet, hogy az ingadozás túl nagy az értékek között. A terhességi cukorbetegséget vagy diétával vagy inzulinnal lehet csak kezelni, gyógyszeresen nem megfelelő. Tehát az inzulintól sem kell megijedni, nem egy életre szól, de babája egészsége szempontjából a legjobb megoldás lehet. Ha megadja e-mail címét, átküldök egy ezzel kapcsolatos cikket, és esetleg a cikk íróját is felkeresheti problémájával.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.05.11.

Dobos Ildikó kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
57 éves, mélynövésű (156 cm reggel!), már a menopauzában benne járó, még éppen a túlsúlyos kategóriába sorolható nőszemély vagyok. Két éve nem tudok megszabadulni a 12-15 kiló feleslegemtől. Egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkozunk a férjemmel (neki nincenek is gondjai), naponta háromszor eszem (többre nem lenne időm sem), este már csak gyümölcsöt, yoghurtot, esetleg sajtot. Sajnos napi 8-12 órás ülőmunkát végzek, viszont heti két-három alkalommal alakformáló, illetve aerobik edzéseken veszek részt, és meglehetősen rendszeresen heti egyszer szaunába járok. A pajzsmirigyem rendesen működik, a hormonszintje az alsó szint közelében ugyan, de mégis a normális határok között van.
Van-e valami ötlete, mi a bánatot csinálhatnék, hogy lefogyhassak (nem néhány hét, de nem is két év alatt) különféle kúrák és diéták nélkül, mert azokat már nagyon unom, és ha hatnak is, előbb-utóbb szépen visszamásznak rám a kilók.
Türelmét és válaszát nagyon köszönöm.
Egy elkeseredett drusza: Dobos Ildikó
2008.04.30.
Válasz: Kedves Ildikó!
Ha módot találna rá, hogy a napi három étkezés öt legyen, akkor kicsit jobb helyzetből indulhatna a fogyás. Nem kell nagy dologra gondolni, munka közben is elrágcsálhat egy almát, vagy egy müzli szeletet tízóraira. Sok folyadékot igyon nap közben, de ha lehet cukor menteseket (gyümölcslé cukor tartalmú). Este próbáljon meg minden nap natúr joghurtot vagy kefirt vacsorázni egy evőkanál zabkorpával vagy búzakorpával, és igyon 2-3 dl ásványvizet. A vacsora lehetőleg ne legyen 19 óra után. Remélem a fenti ötletek segítségére lesznek.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.05.11.

Pehl Kata kérdezte
Kérdés: A nagymamámnak tegnap előtt vették ki az epekővét és azt szeretném megtudni, hogy most milyen ételeket fogyaszthat.
Segítségét előre is köszönöm!
2008.04.25.
Válasz: Kedves Kata!
Kissé megkésve válaszolok kérdésére, remélem nagymamája azóta is jól van. A weboldal Betegségek diétái menüpontja alatt Diéta epekőbetegség, epeműtét utáni állapotban cím alatt általános útmutatót talál az ételek nyersanyag válogatására és készítési módjára vonatkozólag. Néhány ételről szólok most konkrétabban. Az első 1-2 napban főtt burgonyát, sárgarépát, olaj és más zsiradék mentes rántott levest, sovány főtt húst (csirke, pulykamell bőr nélkül főzve), főtt rizst, fehér kenyeret, zsemlét lehet fogyasztani. A kenyérre ne kenjen semmit, ehet hozzá sovány felvágottakat (csirkemell sonkát, pulykamell sonkát, gépsonkát, párizsit (nem füstöltet), virslit,stb.). Bővíthető a zöldségek köre tökfélékkel, főzőtök, cukkini, patisszon, padlizsán (mag nélkül), spenót, gyökér. Húsok közül az első két-három hétben mindenképpen sovány húsrészeket válasszon, csirke-, pulykamell, sovány sertés (karaj, comb), nyúlhús, sovány marhahús. A látható zsiradékot és a bőrt még sütés, főzés előtt távolítsa el. A gyümölcs 1-2 nap után először alma kompót legyen, majd lehet nyers, hámozott alma, birsalma kompót. Ha a fentiek nem okoztak panaszt minden nappal bővíthetjük a nyersanyagok listáját. Tejet néhány napig nem ajánlok, ha előtte nem okozott panaszt akkor sem. Néhány nap után kefirt, joghurtot, sovány sajtokat (köményes, lestyános, óvári) lehet megpróbálni, majd félzsíros tehéntúrót, és utoljára a tejet. Tojást önálló ételként egy ideig ne fogyasszon. 1-2 hétig ételben is mellőzze a felhasználását, utána a száraztésztákhoz felhasznált tojás, rakott, töltött ételekhez, egyben vagdalthoz vagy párolt vagdalthoz felhasznált tojás nem szokott panaszt okozni. Ugyanígy néhány hét után üres piskótával is lehet próbálkozni (esetleg gyümölcsízzel), tojás tartalma magas, mégsem szokott görcsöket okozni. Legnagyobb odafigyelést a zsírszegénység igényli. Nemcsak állati zsírokat, vajat, tejfölt,tejszínt, de olajat, margarint, szendvicskrémeket, pástétomokat is mellőzni kell. Ételkészítéshez minimális mennyiségben lehet olajat vagy margarint felhasználni. Ha a nagymamája nem túlsúlyos, a kenyérkenést több hetes panaszmentes időszak után lehet megpróbálni, kevés, csökkentett zsírtartalmú margarinnal. Az utolsóként beiktatható ételek a puffasztó zöldségek, aprómagvas gyümölcsök, csípős ízesítésű termékek, füstölt, pácolt húsáruk. (ezeket később sem biztos, hogy panaszmentesen fogyasztani tudja). Jó egészséget kívánok!
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.05.11.

Ildikó kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
30éves nő vagyok.Hasi puffadással fordultam orvoshoz(fájdalom és más tünet nem volt).A sorozatos kivizsgálások eredménye az lett(nem mindegyikről kaptam leletet), hogy a buzakeményítő és a cukor terheléses vizsgálatok nem lettek túl jók és az ATT kóros, 400%. Ez nekem nem sokat mond, az orvos pedíg nem magyarázott el semmit és táplálkozási tanácsokat sem adott. Kreon-t írt fel, 3*1-et. A gyomorvizsgálat nem mutatott ki rendellenességet. Naponta kb. 5* eszek és keveset. Szénsavasat nem iszom, kevés kenyér, és jelenleg most nem sportolok. Egyéb betegségem nincsen. Szeretnék legalább nagy vonalakban étkezési útmutatót kérni Öntől. Nagyon várom válaszát, köszönettel!
2008.04.24.
Válasz: Kedves Ildikó!
Az Ön által megadott vizsgálati eredmény kevés a diéta meghatározásához. Kérem összes leletével keresse fel a lakóhelye szerinti rendelőintézet vagy kórház dietetikusát, aki biztosan szívesen segít az étrend összeállításában.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.04.29.

Ada kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Érdekellne hogy mit szól ehhez a cikkhez
Volt egy nagyon érdekes beszélgetés múlt péntek reggel a Tv-ben,
Dr. Csáky István professzorral (Állatorvos Tudományi Egyetem) beszélgetett Pataki Eniko a SZÓJA szerepérol.
Ugyanis több mint egy éve már Angliában felfigyeltek arra, hogy nemcsak a felnott sportolók, de 13-14 éves gyerekek közül is évente 3- 4-en halnak meg sportpályán szívelégtelenségben.
Mivel a szívelégtelenség okát a boncolásnál nem találtak, elkezdték vizsgálni, mi lehet közös az áldozatokban.
Egyetlen ilyen volt:: az étrendjükben a Szója! Arányos mennyiségu SZÓJA -- nem mellékesen - 4-5-ször annyi noi nemi hormont (vagy azzal azonos hatású alkaloidot)tartalmaz , mint egy db antibébi tabletta.
Ez férfiakra nézve még veszélyesebb, mint a nokre! Ezek után amerikai kutatók elvégeztek egy tesztsorozatot 30-30 egérrel. (30 minta és 30 kontrollállat). A 30 kísérleti egér -- melyeket SZÓJÁVAL etettek - MINDEGYIKE elpusztult szívelégtelenségben. A kontroll csoport, amely normál kaját kapott, semmilyen problémát nem mutatott.
A prof összerakta az információkat, s javasolja, vizsgálják a sportolókat étrendjük vonatkozásában is. S a végén, csak mint érdekességet megemlítette, hogy az allergiás megbetegedések óriási méreture növekedésének kezdete szignifikánsan egybeesik a SZÓJA fogyasztás általánossá válásával.
Múltkor körbement egy nagyon jó cikk a margarinról, mint mesterséges élelmiszerrol (koolajszármazék).
Itt ez a szója, mely szintén az élelmiszeripar \"találmánya\" Mibol lehet olcsón, nagy tömegben \"élelmiszert\" eloállítani?
Hát koolajból, gombamód szaporodó szójababból... Foleg, ha még gén kezelik is, az már abszolút katasztrófa. A Greenpeace --esek épp ma ragasztottak tele egy áruházban egy csomó konzervet figyelmezteto cetlikkel, hogy a termék génkezelt szóját tartalmaz.
Persze kiverték oket onnan és az érintett gyártó mindent tagad .
Nahát! Miért nem csodálkozom én ezen...
Szóval ne egyetek szóját, használjatok margarin helyett vajat!
Köszönettel Ada
2008.04.23.
Válasz: Kedves Ada!
Az a véleményem a fenti állításokról, mint minden hasonlóan elfogult és nagyon lesarkított cikkről: nem kell azonnal falnak menni és kígyót-békát kiabálni. A szója legnagyobb hibája, hogy húspótlóként épült be a köztudatba. Ha elfogadjuk, hogy a szója nem a hús helyettesítésére szolgál, megvan a külön helye táplálkozásunkban, akkor módjával, megfelelő hőkezelés után fogyasztva a jó élettani hatásait aknázhatjuk ki. Nagyon fontos a mértékletesség, és ez nemcsak a szójára, de minden élelmiszerre igaz. Gondolja át, ha Ön kedvenc, valóban egészségesnek tartott biotermesztésű gyümölcsét fogyasztaná minden étkezésre, hosszú időn át, bizonyosan belehalna. Fehérje, vashiánya, zsírban oldódó vitamin hiánya, és egyes ásványi anyagok hiánya lépne fel, aminek végső következménye szintén halál. Ezt eljátszhatnánk külön-külön minden élelmiszerrel. Ezért fontos a mértékletesség és a változatosság. Amikor az egészséges táplálkozás alapelveiről beszélünk nemcsak az a lényeg, mit eszünk, hanem hogy milyen mennyiséget és milyen gyakorisággal. A táplálékkiegészítőkkel ennél is bonyolultabb a helyzet. A testépítők és nagyon sok sportág képviselői szívesen fogyasztanak fehérje, lecitin kivonatokat és mega dózisú vitaminokat. Ezek túlzásba vitt adagolása nagyon sok veszélyt rejt magában és megfelelő adagban is gyakoriak a mellékhatások. Használói általában tudatában vannak ennek, de annyira szeretnének valamilyen célt elérni, hogy nem érdekli őket a kockázat. Természetes életmódot követők között a klinikai gyakorlatban több gyógynövény mérgezettet is láttam. A gyógynövények tartalmaznak valamilyen hatóanyagot, ugyanúgy mint a gyógyszerek. A nem megfelelő mennyiségben és időn keresztül fogyasztott gyógyteák túladagolásos mérgezést okozhatnak, mint a gyógyszerek. Ezeket is csak mértékkel érdemes fogyasztani. A génmódosított növényeknek valóban lehet erőteljesebben allergizáló hatása, mint hagyományos esetben, de itt sem lehet általánosítani. Vannak olyan génmódosítások, aminek csak kedvező következményei vannak. Tény, hogy nagy odafigyelést és alapos vizsgálatokat igényel minden génmódosított termék bevezetése. Divatossá vált mostanában mindent mérgezőnek és ártalmasnak kikiáltani. Az ésszerűtlen mennyiségben fogyasztott termékek valóban okoznak megbetegedéseket, de kellő mennyiségben mindannyian egészségünket szolgálják.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.04.29.

Juli kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Még semmilyen vizsgálaton nem vettem részt,mert nem tudom merre induljak a problémámmal.Egy-két naponta hírtelen jövő híg székletem van.Semmi más tünetet nem észlelek.Ha keveset eszem akkor ez általában nem fordul elő.De ha megeszem azt az ételmennyiséget amit egy átlagos ember,evés után egy-két órával hírtelen jövő hasmenésem van.
A protexin nem segített.Az lenne a kérdésem,hogy egy normális adag ebéd elfogyasztása okozhat-e hasmenést. El kellene-e mennem kivizsgálásra,ha el akkor ön szerint milyen orvoshoz?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:Juli
2008.04.20.
Válasz: Kedves Juli!
A "normális adag" étel nem mindenki számára kell, hogy ugyanannyi legyen. Az emberek magasságától, életkorától, fizikai aktivitásától függ milyen mennyiségű és energiatartalmú ételekre van szükségük étkezésenként. Evés utáni hasmenést okozhat, ha a nagy adag ételnek magas az ozmolaritása, például édesített müzli. Magas zsírtartalmú étel is gyakran okoz ilyet (főleg, ha nincs az egyén hozzászokva), mivel a zsíros étel a vékonybélbe jutva nagy mennyiségű epe ürülését váltja ki. A hasnyálmirigyet is intenzív munkára készteti, terheli. Kivizsgálás céljából mindenképpen gasztroenterológust érdemes felkeresnie.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.04.26.

F. Éva kérdezte
Kérdés: 36 éves vagyok 170cm 64 kg. Egész életemben sokat, mozogtam, sportoltam, de pár évet kihagytam és 1,5 éve újrakezdtem. Spinracing-re járok heti 3x1 órát. Egészségesen étkezem, csirkét, halat, mindent natúran, sok zöldség, saláta, gyümölcs. Azonban a korábbi 53-55kg-os súlyomat sehogyan sem tudom elérni. A 1,5 év alatt egy kg-ot sem fogytam. Ha léböjt kúrát tartok egy hétig lemegy gyorsan 2-3 kg és visszajön. Nyombélfekélyem volt 10 éve azóta ez a problémám, a leírtaknál komolyabb ételeket nem is bírok megemészteni. A sikertelenségem összefügghet a fekéllyel? vagy mit változtassak? Köszönöm válaszát.
2008.04.19.
Válasz: Kedves Éva!
A 170 cm-es magasságához kissé kevés az 53-55 kg. A fogyókúra sikertelenségét nem a fekély okozza, viszont a fekély miatt léböjtkúrát, és helytelenül összeállított nagyon alacsony energiatartalmú diétát nem ajánlok. Az Ön által leírt ételekből is lehet többet enni, mint ami a napi energiaszükségletet fedezi. Például a majonéz és egyéb olaj alapú salátaöntetek kis mennyiségben is rengeteg energiát jelentenek. Az ecetes saláták, magas savtartalmú gyümölcsök növelik a gyomor savtermelését, ezért éhesebb lesz tőle. Olvassa el a fekélybetegek számára leírt ajánlásokat, étrendjét ez alapján állítsa össze. Néhány napig érdemes táplálkozási naplót vezetnie, hogy kiszámolhassa az Ön által kevésnek ítélt energia valóban kevés e. Alacsony energiatartalmú étrend (szinte minden fogyókúra) esetén az első 1-2 hétben a testtömeg nagyon kicsiny részét adjuk le, a boldogító 2-5 kg nagy része víz. A túl alacsony kalóriabevitel viszont arra készteti a szervezetet, hogy amit csak tud raktározza el, ezért történik, hogy a kúra után ugyanannyi vagy több kg jön vissza, mint eredetileg volt. Lassú ütemű fogyókúrára, tudatosan összeállított étrendre rendezkedjen be a siker érdekében.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.04.26.

Ada kérdezte
Kérdés: Kedeves Ildikó,
a kérdésem a következő lenne, hetente 1 nap gyümölcsnapot tartok, érdekellne hogy méregtelenítés, egészségmegőrzés szemponjából ez jó hatással van-e a szervezetemre. Válaszát előre is köszönöm!
Ada
2008.04.17.
Válasz: Kedves Ada!
A heti egy gyümölcsnap méregtelenítés, egészségmegőrzés szempontjából kedvező hatású. Akkor lehet negatív hatása, ha Önnek van valamilyen emésztőrendszeri betegsége, például gyomorsav túltengése, esetleg fekélybetegség, reflux betegség. Amennyiben ilyen jellegű panaszok nem állnak fenn, bátran ajánlhatom a gyümölcsnapot. Heti egy alkalomnál gyakrabban ne végezze, hatása nem fog többszöröződni.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.04.20.

B. Borbála kérdezte
Kérdés: Körülbelül egy éve kiderült, hogy ételallergiám van, és emiatt nem ehetek tejterméket és húst. Az allergológus szerint ez változatos étrend mellett (sok zöldség, gyümölcs, magvak, tojás, teljes kiőrlésű gabona) nem kellene, hogy bármi problémát okozzon.
Mire kell figyelnem, hogy biztosan ne alakuljon ki semmilyen hiánybetegség?
Ha valamilyen tünet jelentkezik (pl. szájzug kirepedezése), akkor hol tudok utánanézni, hogy melyik anyagot kellene pótolni?
2008.04.15. - 12:22
Válasz: Kedves Borbála!
Örültem volna, ha ételallergiáját pontosabban kifejti, mire, mely ételalkotórészre allergiás. Esetleg a diétában többet tudtam volna segíteni. Érdekelne még az Ön kora is. Nagy vonalakban annyit tudok mondani, hogy a húsok teljes mellőzésével megnő a vashiány kockázata, mivel a vas hiába van nagy mennyiségben növényekben is, azokból nagyon rossz hatásfokkal szívódik fel. Húsokból tud igazán jól hasznosulni. Egyes vitaminok bevitele is hiányt szenvedhet, többek között a B-vitamincsoport tagjai (gyakori a B12-vitamin hiány). A tej- és tejtermékek elhagyásánál a kalcium ellátottságra kell nagyon odafigyelni. A szájzug berepedés utalhat vashiányra vagy B2- vitaminhiányra is. Ha különböző tüneteket észlel, amik eddig nem jelentkeztek, érdemes háziorvosához fordulni. Diétája megfelelő összeállításához pontos leletei birtokában kérje dietetikus tanácsát. Csak megfelelően megtervezett értrend mellett lehet panaszmentes.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.04.20.

Barbara kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Megfogatdatma tanácsát, és elkezdtem írni mit eszek egy nap. Elborzadtam. A kalóriaértékét ugyan nem tudtam kiszámolni, de nagyon soknak tűnt. Közel a felére vettem a mennyiséget és már kevesebb is vagyok 1,6 kg-val (7. nap). A biciklizés mellé pedig gyorsgyaloglást vezettem be (a futás nem megy :)
Elküldeném önnek a \"táplálkozási naplómat\" mert kíváncsi lennék rá, így mennyi kalóriát fogyasztok egy nap. A mennyiségekre dkg-ban van szüksége? Akkor igyekszem mindent megmérni.
Köszönettel: Barbara
2008.04.15. - 09:50
Válasz: Kedves Barbara!
Szívesen megnézem naplóját. Minél pontosabb táplálék és ital mennyiségeket tud megadni, annál pontosabb az energiaszámítás végeredménye is. A táplálkozási naplót elküldheti csatolva, saját e-mail címéről.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.04.20.

Agnes 1979 kérdezte
Kérdés: Kedves Ildiko,
174 cm magas vagyok, terhessegem elott altalaban 56-58 kilo kozott voltam. Sajnos a teherbeeses elott hormonkezeles hatasara hiztam, igy 64 kiloval estem teherbe. Tudom, hogy ez alapvetoen meg nem sok, de a terhessegem eddigi 8 honapja soran tovabbi 14 kilot szdtem fel, most 78 kilo vagyok es meg 4 hetem van a szulesig. Rendszeresen mozgok, napi 1 ora seta, hetente 5x kb 1 orat tornazom, egeszsegesen taplalkozom.
Tudom, hogy ez nem a fogyokura ideje, de mivel szoptatni is szeretnek, aggodom, hogy nem fogok tudni megszabadulni ettol a 20 kilos felelslegtol.
Tudna kerem tanacsot adni, milyen etrenddel biztosithatom a babamnak a megfelelo anyatejet, ami mellett esetleg fogyhatnek is mar szoptatas alatt? Azt is szeretnem megkerdezni, hogy mikortol kezdhetek el tornazni szoptatas alatt?
Agnes
2008.04.14.
Válasz: Kedves Ágnes!
Önnek testmagasságához képest nagyon alacsony volt a testtömege terhesség előtt. Ha megnézi ideális BMI-jét, még 75 kg-al is ideális tartományban marad. Ha nem is lesz gyorsan 58 kg, mindenki számára csinos marad szülés után is. Sajnos szoptatás alatt nem tud hagyományos módon fogyókúrázni. A szükségesnél 100-150 kcaloriával lehet kevesebbet fogyasztani naponta, ha túlszalad rajta, az megmutatkozik a tejtermelésben. Ezzel havonta maximum 0,5-1 kg fogyás érhető el. A mozgással kapcsolatban jobb a helyzet. Megfelelő gyógytornát, gátizom és mellizom erősítésre már szülés utáni napon is végezhet. A kórházban kérje ehhez gyógytornász segítségét. Szinte napok múlva lehet bővíteni a gyakorlatok sorát. A gyermekágyi időszak (szülés utáni 6 hét) után lehet lassan, fokozatosan felépíteni a régi edzéstervet. Jó egészséget és örömteli babázást kívánok!
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.04.19.

Zita kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
37 éves vagyok és 1 éve megállapították a laktózallergiámat.Refluxra gyógyszert is szedek. Érdeklődnék, hogy milyen tejterméket fogyaszthatok, és a tejjel készült süteményeket, főtt ételeket lehet-e ennem.
Köszönöm segítségét.
Üdvözlettel: Zita
2008.04.11.
Válasz: Kedves Zita!
Tejet és a legtöbb tejterméket nem ajánlott fogyasztania. A kemény sajtok nagy része már bontott formában tartalmazza a tejcukrot, ezért fogyaszthatók. A Pannónia sajt garantáltan laktóz mentes. Gyógyszertárban kapható olyan készítmény, amely kefirbe, joghurtba téve lebontja a tejcukrot. Kapható a kereskedelemben laktózmentes tej és tejtermék is. Ezek fogyaszthatók, az ételeket is ezzel készítse. Nemcsak arra kell figyelnie, hogy az ételek tejet, tejterméket ne tartalmazzanak, hanem arra is, hogy sok élelmiszer adalékanyagként tartalmaz tejcukrot (pl. felvágottak, pástétomok, konzervek stb.), gyógyszereknek is gyakran vivőanyaga a laktóz. A Magyar Táplálékallergia és Táplálékitolerancia Adatbank alapítvány minden évben kiadja azon élelmiszerek listáját, amelyekben a gyártó garantálja, hogy az laktózmentes. Ezzel a kiadvánnyal kapcsolatban többet tudhat meg a www.taplalekallergia.hu oldalon.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.04.18.

L.Tímea kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Problémám a következő, 31 hetes terhes vagyok, eddig 9 kilót híztam, vércukorterheléses vizsgálaton éhgyomorra 5, terhelés után 7,7 volt a vércukrom, két hetes 170 g szénhidrát diéta után éhgyomorra ismét 5, reggelit követő egy óra múlva 6,8 lett. Nőgyógyászom aggódott, diabetikus szakrendelésre küldött, ahol megnyugtattak, hogy nincs baj, csak tartsak natív cukormentes étrendet. Kérdésem, hogy ez mit takar, mit ehetek és mit nem? Válaszát előre is köszönöm.
Tímea
2008.04.09.
Válasz: Kedves Tímea!
Próbálom néhány mondatban megfogalmazni a lényeget. A szénhidrátoknak három csoportja van. Első csoportba a cukrok tartoznak (szőlőcukor, gyümölcscukor, répa vagy nádcukor (ez kapható kristálycukor, porcukor stb. formában), tejcukor, stb.). Natív cukor mentes diéta azt jelenti, hogy ezeket, a cukrokat tartalmazó élelmiszereket, italokat teljesen vagy részben ki kell iktatni az étrendből. Cukorral készült italt ne fogyasszon, csak mesterséges édesítőszereket használjon. Legjobb, ha szénsavmentes ásványvizet vagy csapvizet iszik. Gyümölcsleveknek szintén magas a cukortartalma, a 100%-osnak is. Mivel a nyers gyümölcsök is több-kevesebb cukrot tartalmaznak, inkább nyersen fogyasszon gyümölcsöt, mint gyümölcslé formájában, azt is csak mértékkel. Naponta kb.30-40 dkg gyümölcsnél többet ne fogyasszon, 2-3 étkezésre elosztva. A tej tejcukor tartalma miatt szintén mértékkel fogyasztható. Napi 0,5 liter tej vagy ezzel egyenértékű tejtermék megengedett. A többi cukor tartalmú élelmiszert teljesen ki kell iktatnia (édes sütemények, cukrozott péksütemények, méz, lekvár, jam, befőttek, csokoládék, stb.). A szénhidrátok másik csoportja a keményítő, ami előfordul a gabonákban, tehát kenyérben, tésztában, gabonapelyhekben, rizsben, kukoricában, a legtöbb zöldségben. Ezek fogyasztását egyenlőre nem kell korlátoznia. A harmadik csoport a rostok, aminek mennyiségét ajánlott növelni. Gabonák héjrészei és a zöldségfélék tartalmazzák nagy mennyiségben. A rostbevitelt növelheti több saláta, párolt főzelékek, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, péksütemények, korpás készítmények fogyasztásával. Remélem elég egyértelműnek találja válaszomat. Örömteli babavárást kívánok!
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.04.18.

Mihalovics József kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
A betegségeim miatt diétáznom kell: vérhígítás;köszvény;II.tip.cukorbetegség;veseelégtelenség miatt / sószegény,fehérje,kálium /.
Kérem szives segítségét,tanácsát,illetve ha lehetséges egy olyan tápanyag táblázatot,amely eggyütt mutatja a fehérjét,szénhidrátot,káliumot.
Kérésem teljesítését előre is köszönöm.
Tisztelettel: Mihalovics József
2008.04.08.
Válasz: Kedves József!
Tudok Önnek tápanyagtáblázatot küldeni, amennyiben megadja e-mail címét.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.04.18.

Barbara kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Pajzsmirigy problémáim miatt híztam 23 kg-ot, ettől a zsírmennyiségtől akarok most megszabadulni, ami igen nehezen megy, mintha rám lennének kövesedve ezek a nyavalyás kilók... Tudom, hogy ha keveset eszek lassul az anyagcserém, ki vagyok képezve fogyásból :) Ezért naponta igyekszem 5x enni keveset, aléacsony kalóriatartalmú étleket választani, és üres szénhidrátokat nem fogyasztani. Hetente többször kerékpározok terepen egy órát pulzusmérő órával figyelve arra, hogy a zsírégető zónában legyek. Így sikerült egy hónap alatt 2 kg-tól megszabadulnom, ami nevetséges. A barátom ezzel egyidőben csupán annyit tett, hogy vacsoránál csak egyszer szedett és majdnem 5 kg ment le róla.
Közel állok ahhoz, hogy feladjam és tortát meg pogácsát zabáljak! :)
Korábban már írtam Önnek, Öntől tudom, hogy a pajzsmirigy problémákal küzdő embereknek a hormonpótlás ellenére is lassabb az anyagcseréje, mint az egészséges embereknek, ami eléggé elkeserített. Ezzel kapcsolatban tennék fel most Önnek néhány kérdést:
Tulajdonképpen mit jelent a lassú anyagcsere?
Ha hormonpótlás nem elég a normális tempó visszaállítására, mit lehet még tenni az anyagcsere fokozása érdekében? Egyáltalán lehet valamit tenni? Vagy az egész a hormonok által meghatározott?
A lassú anyagcsere a zsírlebontást is gátolja?
Az anyagcsere lassúsága befolyásolja a zsírégető edzés eredményességét? Ha egy órán keresztül zsírégető zónában edzek, kevesebb kalóriát égetek el a lassú anyagcsere miatt, mint egy egészséges ember?
Válaszát előre is köszönöm, és remélem valami biztatót olvasok majd.
Köszönettel: Barbara
2008.04.01.-20:21
Válasz: Kedves Barbara!
Az anyagcsere a szervezetben lejátszódó kémiai folyamatok összessége. Lehetnek lebontó folyamatok, amikor energia szabadul fel, és lehetnek felépítő folyamatok, ami jelentős energiafelhasználással jár. Mindez bonyolult folyamatok és köztes termékek révén valósul meg. A szervezet energiaszükségletét az alapanyagcsere és a fizikai aktivitás határozzák meg. Az alapanyagcsere a szervezet fenntartásához szükséges minimális energiatermelés, amelyet meghatározott körülmények között lehet mérni (testi és szellemi nyugalmi állapotban, éberen, 12-14 óra éhezés után). Az egyénenkénti alapanyagcserét sok tényező befolyásolja. Ugyanolyan testtömegű és testmagasságú egyének esetében is eltér, nagyobb zsírmentes testtömeg esetén magasabb lesz az alapanyagcsere. Ezért férfiaknál 5-10 %-kal magasabb, mint nőknél. Befolyásolja az életkor. 20 éves kor után, tízévenként 2-3%-kal csökken az alapanyagcsere. A menstruációs ciklus, terhesség, lázas állapot, környezet hőmérséklete is hatással van rá. Az alapanyagcsere nagyrészt örökletesen meghatározott. Legfőbb szabályozója a trijódtironin (T3) és az adrenalin. Elégtelen pajzsmirigyműködésben az alapanyagcsere 30-50%-kal csökkenhet. Persze megfelelő gyógyszeres kezelés hatására nem kell ilyen nagy különbséggel számolni. Az adrenalin felszabadulás miatt stresszhelyzetekben nő az alapanyagcsere.
A másik fontos dolog a fizikai aktivitáshoz szükséges energia, ami az alapanyagcsere többszörösével jellemezhető.
Szervezetünk alkalmazkodik a különböző energiabevitelhez. Túl alacsony energiatartalmú étrend csökkenti az inzulin, a trijódtironin elválasztást és a szimpatikus idegrendszer aktivitását (adrenalin), ezáltal csökkenti az alapanyagcserét. E miatt ajánlottam Önnek már múlt alkalommal, hogy fontos lenne táplálkozási naplót vezetnie, 1-2 héten át. Annak értékelésével lehet megtudni, hogy az Ön által fogyasztott menü energiája túl kicsi, túl nagy vagy megfelelő.
Klinikai értelemben anyagcserén a tápanyagok felvételét, emésztését, felszívódását, átalakulását és a végtermékek kiválasztását értjük. Remélem kielégítő választ adtam az anyagcserével kapcsolatos kérdéseire. Végül annyit jegyeznék meg, hogy a havi 2 kg fogyás nem rossz érték, sőt fogyókúra alkalmával esetleg az első időben ajánlunk 3-4 kg/hó fogyást. Hosszabb távon a folyamatos 1,5- 2 kg-os fogyás az ideális. További kitartást kívánok!
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.04.07.

fodor agnes kérdezte
Kérdés: az pedesanyam 1 eve gyomorfekellyel kuzd, helicobaktert is talaltak a gyomraban, par napja epekomuteten esett at, a maja is prossz allapotban van . pedig soha nem fogyasztott alkoholt. gyogyszereket szed refluxra es hangulatkiegyenlitesre. a kulonbozo szervek dietai keresztezik egymast.
kerem segitsen megtalalni a majnak, fekelynek, epenek megfelelo kozos dietat.
koszonettel
2008.04.01.-11:13
Válasz: Kedves Ágnes!
Ha többféle diétát kell betartani valami miatt, rangsorolni kell súlyosság alapján. Most az epeműtét utáni étrend az elsődleges. Én túl nagy ellentétet különben sem látok a három diéta között. Az epekímélő étrend zsírszegény (olajok, margarinok stb. is), csípős fűszer mentes, rostszegény. Ezek a legfontosabb jellemzői. Ugyanez helytálló lehet a májkímélő diéta esetében is (bár pontosan nem írta le, milyen májproblémái vannak édesanyjának). Ezek nagy része a gyomorfekély szempontjából is megfelelőek. Könnyen emészthető zsiradékok esetében van eltérés. Fekélybetegek számára ajánlottak a könnyen emészthető zsiradékok, ezek: tejföl, tejszín, margarin, vaj, zsírosabb sajtok. Az epeműtét utáni állapotban ezeket egyenlőre kerülnie kell. Az epeműtét után ajánlott diéta pontos leírását megtalálja a Betegségek diétái menüpont:Diéta epekőbetegség, epeműtét utáni állapotban című írásban.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.04.06.

Lakatos fruzsina kérdezte
Kérdés: Azt szeretném kérdezni mi a diabetikus táplálkozás jellemzöi?!
2008.03.27
Válasz: Kedves Fruzsina!
Elég furcsán és röviden megfogalmazott kérdést tett fel. A diabetes mellitus, vagy cukorbetegség, kezelésének sok változata van. A súlyosságától függően lehet csak diétával, diétával és gyógyszerrel, diétával és inzulinnal kezelni. A gyógyszer és inzulin esetében további megszámlálhatatlan variáció adódhat. Ezeket az orvos egyénre szabottan állítja be és egyénre szabott diéta társul hozzá. Általánosságban el lehet mondani, hogy az egyszerű cukrokat tartalmazó ételeket és italokat szinte tilos fogyasztani (cukor, cukrozott üdítők, méz, lekvár, stb.) Gyümölcsök is egyszerű szénhidrátokat tartalmaznak, ezért csak meghatározott mennyiség engedélyezett. Összetett szénhidrátot tartalmazó élelmiszereket mért mennyiségben lehet és kell is fogyasztani. Ezek: lisztes termékek, rizs, burgonya, zöldségfélék, stb. Nagyon fontos az étkezések időpontja. Viszonylag kötött időpontokban kell a megfelelő mennyiségű szénhidrátot bevinni. E mellett az étrend zsírszegény (minden zsiradékra, a növényi olajokra, margarinra stb. is vonatkozik) a későbbi szövődmények elkerülése miatt, valamint fontos a magas rostbevitel. Édesítéshez mesterséges édesítőszerek használhatók. Vannak intenzív inzulinterápiák, amelyek kicsit nagyobb szabadságot nyújtanak a betegek számára, de ezek is mindenképpen sok odafigyelést igényelnek. Cukorbetegek étrendjét csak személyre szabottan lehet jól és pontosan kialakítani.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.04.01.

EperjesiJános kérdezte
Kérdés: Üdvözlöm!
Segítséget szeretnék kérni!Huszonötéves cukorbeteg vagyok és szeretném megkérdezni hogy mi vagy melyik az optimális vagy még elfogatható cukorszint?
2008.03.26
Válasz: Kedves János!
Cukorbetegek esetében az az optimális vércukorszint, ami megegyezik vagy minél jobban megközelíti az egészséges emberek értékeit. Ha Ön inzulinnal kezelt cukorbeteg, akkor beszélünk megfelelően beállított inzulin kezelésről és hozzá illeszkedő étrendről, ha az étkezések előtti vércukorérték 4-7 mmol/l közötti, étkezések után 1-1,5 órával 6-9 mmol/l közötti. Fiatal cukorbetegek esetében szigorúbban betartatjuk a megfelelő értékeket, hiszen néhány mmol/l -rel magasabb eredmények már kb. 5 év elteltével szövődményeket váltanak/válthatnak ki. Ha úgy érzi nem megfelelően beállított a kezelése, keresse fel kezelőorvosát, dietetikusát és rendszeres konzultációk alkalmával beszéljék meg a felmerülő problémákat. A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének (www.macosz.hu) honlapján gyakorlati kérdésekben sok segítséget kaphat.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.04.01.

P. Melinda kérdezte
Kérdés: Üdvözlöm!
30 éves vagyok,és 165 cm-hez mindössze 47 kg (mindig sovány voltam). 1 éve tudom, colitisem van. Csak egyszer volt hosszabb ideig tartó hasmenésem, azóta csak a napi 3-4 székletürítés zavar. Próbálom tartani a diétát, kisebb-nagyobb sikerrel. Kérdésem az lenne: létezik-e valamilyen gyógyvíz, ami segíthet ezen a betegségen?
Köszönöm válaszát!
2008.03.25
Válasz: Kedves Melinda!
A colitis ulcerosa gyógyítására nincs megfelelő gyógy- vagy ásványvíz. Napi fogyasztásra szénsavmentes, nem túl magas ásványi anyag tartalmú vizek javasolhatók. Vannak olyan gyógynövényekből főzött, gyulladáscsökkentő hatású teák, amelyek fogyaszthatók. Például: kamilla, körömvirág, ezerjófű, édesgyökér. Ezeket fokozatosan kell bevezetni, kipróbálni, egyéni érzékenységtől függően, nem mindenkinél jó hatásúak. Mint minden gyógynövény fogyasztásánál, itt is, egy-két hét után ugyanennyi szünetet kell tartani. Fontos tudnia, hogy ezek nem helyettesíthetik a gyógyszeres kezelést vagy a diétát.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.04.01.

MIKLÓS kérdezte
Kérdés: JÓ NAPOT!
ÉN 16 éves 55 kilós ember vagyok!
Szeretnék hízni és azt szeretném tudni hogy mennyi kalóriát és mit kéne ennem ahhoz hogy ez bekövetkezzen!
ELŐRE IS KÖSZÖNÖ MIKLÓS
2008.03.21
Válasz: Kedves Miklós!
Az Ön számára szükséges napi energiát nem tudom kiszámolni ilyen kevés adat birtokában. Ismernem kellene a testmagasságát, fizikai aktivitását: tanul, dolgozik, rendszeres testmozgást végez-e, esetleg aktívan sportol. Testtömeg gyarapodást akkor tudunk elérni, ha a mostanihoz képest növeli a kalóriabevitelt. Magasabb energia tartalmú élelmiszereket válasszon. A megszokott ételekbe dúsítással csempészhet plusz kalóriát. Például főzelékek készülhetnek tejszínnel, reszelhet bele sajtot, egytálételekbe csurgatva, vagy főzve és reszelve tehet tojást. Zöldségfélék közül választhatja a magasabb kalóriájúakat is, például zöldborsó, bab, lencse, burgonya. A kukorica saláták készítéséhez jól felhasználható. Választhatja a tejföllel, majonézzel készülő salátaönteteket is, szintén lehet sajtot reszelni rá. Kenyérre nemcsak light margarinokat kenhet, hanem vajat, vajkrémet, ömlesztett sajtokat, húskrémet, májkrémet. Italok közül a tejes turmixokat, gyümölcsleveket részesítse előnyben, az édesítőszerrel készülőket mellőzheti. Remélem tudtam néhány ötlettel szolgálni, várom további kérdéseit.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.03.27.

TM kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó,
Azt szeretném megkérdezni, hogy mi lehet az oka az állandó édesség-ehetnékemnek. Csokoládék, kekszek, nápolyik, legszívesebben mindig csak ezt enném, szinte gyerekkorom óta. Próbálok egészségesen táplálkozni, de szinte fizikai fájdalom, megállni az édességet. Általában 2-3 napnál nem is bírom tovább. Tényleg létezne Csokoholizmus? Vagy valami hiányzik a szervezetemből és azért enném állandóan az édességet?
Köszönettel várom válaszát,
Tarsoly Mariann
2008.03.19. - 11:47
Válasz: Kedves Mariann!
Az édességek, főleg a magas kakaó tartalmúak olyan anyagok felszabadulását váltják ki a szervezetben, amelyek hozzájárulnak a boldogságérzet kialakulásához. Tehát nem meglepő, ha jól érzi magát egy-egy adag csokoládé elfogyasztása után. Ne ijedjen meg, ez nem tekinthető károsnak. Tudományosan igazolták, hogy bár kialakul a csokoládé utáni vágyakozás, az nem párosul testi függőséggel, tehát nem olyan mint a drogfogyasztás. Ha nem túlsúlyos, akár minden nap fogyaszthat édességet, főétkezés után, desszert formájában. Ha van némi túlsúlya, érdemes kicsit utánaszámolni a kalóriáknak és csak 2-3 naponta beiktatni kevés édességet. Édesítőszerekkel és egyes diabetikus édességekkel lehet a cukrozott termékeket helyettesíteni. Nem minden diabetikus készítmény alkalmas erre, hiszen energiatartalmuk megegyezhet a cukorral készült termékekével. Hagyományos édességek közül próbálja meg az egészségesebbnek tekinthető müzliszeleteket, túró rudit, teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó kekszeket, gyümölcsös édességeket választani. Vércukor szintjét is érdemes rendszeresen ellenőrizni, nehogy cukorbetegség álljon a háttérben, főleg ha a családjában előfordult már ez a betegség.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.03.27.

Lénárt Anikó kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Évek óta IBS-sel szenvedek,és most pár napja ismét "elkapott".
Azt szeretném kérdezni,hogy mit ehetek nyugodt szívvel és mit nem.
Szeretem a gyümölcsöket,de sajnos nem tudom,hogy melyik fogyasztható.
Előre is köszönöm a válaszát!41
2008.03.19. - 08:39
Válasz: Kedves Anikó!
A Betegségek diétái menüpontban gyulladásos bélbetegek számára megfogalmazott ajánlásokat érdemes legalább a tünetek javulásáig alkalmaznia. Gyümölcsök nincsenek benne megnevezve, ezt most kiegészítem. Hámozott főtt vagy nyers alma, birsalma kompót ami biztosan nem okoz panaszt. Legtöbbször nem okoznak panaszt a következők sem: őszibarack, nektarin, banán, meggy, mangó, görögdinnye. Egyes betegek a következőket is jól tolerálják: körte, narancs, mandarin, citrom, grapefruit. Ezek bármelyikéből frissen préselt gyümölcslé fogyasztható. Mielőbbi jobbulást kívánok!
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.03.27.

Baráth Béla kérdezte
Kérdés: Üdvözlöm!
A kérdésem a következő, többször csináltam fogyókúrákat, mindíg sikerrel, de mint írtam többször, tehát, nem álltam meg a dolgokat. Annyira már nem híztam el, mint régen, ám folyamatosan visszatér a a testtömeg gyarapodás. Sajnos a testmozgás kizárt, illetve rettenetesen korlátozott, ióta lerokkantam, de nem szeretnék elhízott lenni. Szeretnék tanácsot kérni, az étkezések idejét illetően, illetve mit javasol, napi hány étkezést. 1500 Kcal ön szerint sok-e. 186 cm magas vagyok és jelenleg 110 Kg szeretnék 90 Kg közelében lenni, nehéz a csontozatom, előre is köszönöm. Baráth Béla Veszprém
2008.03.18. - 20:21
Válasz: Kedves Béla!
A bioritmusunk egyénenként változó, de általánosságban el lehet mondani, hogy jó, ha a reggeli 6 és 8 óra között, az ebéd 12 és 14 óra között, a vacsora 17 és 19 óra között zajlik. Fogyókúra idejére ajánlom, hogy tízórait és uzsonnát is iktasson be, hogy ne éhezzen el túlságosan. Az 1500 kcal nem túl sok, maradhat. Ha elérte a kívánt testtömeget 2000-2500 kcaloriára mindenképpen szüksége lesz naponta. Pontosabban nem tudom kiszámolni az energiaigényét, ahhoz sokkal több információra lenne szükségem.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.03.20.

Lujber Mónika kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Harmadik gyermekemmel a 23.várandóssági hétben vagyok és hirtelen megemelkedett a vérnyomásom (140/90-re). Készült laborvizsgálat is, de szerencsére toxémiára utaló fehérje nem volt a vizeletben, így az orvos nem foglalkozott a magas vérnyomással, csak annyit mondott, hogy reggel és este mérjem. Mivel volt már az ismerettségi körben toxémiás kismama, láttam, hogy hasonlóképpen kezdődik és főleg az Ő tanácsára szeretnénk Öntől étkezéssel kapcsolatos tanácsot kérni. Nagyon fontos még, hogy a laborvizsgálat a cukrot rendben találta, de a koleszterinszintem a megengedett fölött volt (6,7). Mindig súlyproblémával küzdöttem, különösen a terhességek alatt jöttek a kilók, amik aztán nagyon ragaszkodtak hozzám. Első gyermekemmel 23 kg-ot híztam (55-ről 83-ra), másodikkal már csak 12 kilót, igaz, nem sikerült 55-re visszafogyni, így a 12 kg-ot 62-ről indítottam. Ami aggasztó, hogy ez a terhesség 71 kilóról indult és most 77-nél tartok. Hogy tudnám kordában tartani a kilókat, a koleszterint és a vérnyomást is egyszerre? Szeretném megelőzni elsősorban a toxémiát, másodsorban tartani magam a maximálisan fölszedhető 10-12 kg-hoz.
Köszönettel:
Lujber Mónika
2008.03.18. - 07:46
Válasz: Kedves Mónika!
Koleszterinszintjét az állati eredetű zsiradékok csökkentésével tudja mérsékelni. Ezek: sertészsír, baromfi zsírok, vaj, tejföl, tejszín, zsíros sajtok és ezekkel készült élelmiszerek, valamint nagyon magas koleszterintartalmú a tojássárga. Erre, főleg így Húsvét táján érdemes odafigyelni. A hagyományos sonka, kolbász, tojás párosítás igazi koleszterin bomba.
A magas vérnyomás miatt ajánlott a só (nátrium) bevitel csökkentése. A zöldségeket ne sózva egye, salátaöntetet készíthet joghurttal, zöldfűszerekkel, amelyek elég intenzív ízt adnak sózás nélkül is. Főzés közben az ételt ne sózza meg, csak a végén, akkor kevesebb sómennyiséggel tud megfelelő ízt elérni,mert a nyersanyagok nem vesznek fel sokat. Jó hatású a rostdús táplálkozás, ha teheti minél több nyers zöldséget fogyasszon. Hagyományos lisztes főzelék helyett inkább főtt vagy párolt, sűrítés nélküli változatokat válasszon. Kenyerek közül a rostban gazdagabb rozskenyeret, korpás kenyeret. Vigyázzon az esti étkezés (vacsora vagy vacsora utáni nasi) energiatartalmára, hogy ne gyarapítsa tovább a felesleges kilókat. Ha nem túl kívánós, az édességeket is ajánlott mérsékelni. Ha nagyon vágyik édes ízre, minél kisebb energiatartalmút válasszon, esetleg olyat, amibe a cukron kívül más hasznos összetevő is szerepel, pl. müzli szelet, gyümölcsjoghurt stb. Hetente kétszer, kb. ugyanabban az időben, hasonlóképpen felöltözve mérje meg testtömegét, ha gyarapodást észlel még jobban meg kell szorítania a kalóriákat. A harmincadik terhességi hétig kb. 1-1,5 kg a maximális súlygyarapodás, ami a baba növekedéséből adódik, minden egyéb többlet felesleges.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.03.20.

Giga kérdezte
Kérdés: Tisztelt Ildikó!
Huszonéves, korai ibd-vel (colitis ulcerosa) diagnosztizált beteg vagyok, akinek nem a tünetek leírásában általában szereplő kimondott hasmenés, hanem az egész nap során elhúzódó több széklet okoz problémát (és néha estére még ezek után gázosodás, noha zöldséget, gyümölcsöt alig eszem). Ebben az esetben hogyan lehetne módosítani az Ön oldalán olvasható, eddig betartott diétát (természetesen a gyógyszeres kezelés betartása mellett)az alkalmak számának csökkentése érdekében, vagy hogy a zavaró folyamat legalább a reggeli, délelőtti órákban véget érjen?
Naponta háromszor étkezem, szerintem nem nagy mennyiséget, kivéve talán a reggeli. (kb. 4 szelet pászka margarinnal, felvágottal, sajttal, és utána még pár db babapiskóta -ez soknak számít és hozzájárulhat a leírt állapothoz?) A fehér liszt, szénhidrátok az Ön tapasztalatai szerint tényleg sok betegnek panaszt okoznak? Önnek mi a véleménye a szinte teljesen szénhidrátmentes SCD diétáról colitis esetében? Érdemes lenne megpróbálnom?
Friss pékárut nem merek enni, pirítóst sem mostmár, csak pászkát, vagy extrudált rozskenyeret, abonettet. Rizst sem fogyasztok, a krumplitól is tartok, kifőtt tészta eszembe se jut -de emiatt a jóllakás hiánya probléma, főleg, hogy annyira nem szeretem a húst, noha jobb híján minden nap fogyasztom. (Ami nem zavarna, bármit betartanék, ha a fenti panaszaimat így el lehetne kerülni -de bármilyen diétával próbálkoztam, csak az hozott némi eredményt, ha nem vagy alig ettem -ez meg ugye hosszútávon nem kivitelezhető, főleg, hogy az étvággyal sajnos nincs gondom.)
Néha egy kis méznek, lekvárnak, édesszájú, nem túlsúlyos lévén nem tudok ellenállni, és korábbi válaszai közt olvastam, hogy ez nem baj -az én esetemben sem? Néha szívesen ennék étcsokoládét, vagy a háztartásinál finomabb növényi zsírt tartalmazó kekszet, esetleg müzliszeletet, de egyiket se merem.
Laktózérzékeny lévén az étrendem túróval stb. nem gazdagítható. (Laktáztablettám végül is van, de még nem alkalmaztam.)
Szteroidot egyelőre nem szedek -ezek szerint vesekőtől stb. nem kell tartanom -ha ez számít a diétához.
Elnézést a terjedelemért, és előre is köszönöm válaszát!
2008.03.14.
Válasz: Kedves Giga!
A laktózérzékenység gyakori ebben a betegségben, de azért nem kell a tejről és tejtermékekről lemondania. Ha jól szétnéz az üzletek polcain, talál laktóz mentes tejet, joghurtot, szendvicskrémet stb.
A napi háromszori étkezés az Ön esetében nem megfelelő, mert a napi szükséges energiabevitel miatt rendszeresen meg kell terhelnie az emésztőrendszert. Napi legalább ötszöri (de lehet hatszori is) étkezést ajánlok. Például a reggeli babapiskóta helyett néhány szelet almát vagy egy darab sárgarépát rágcsáljon el. A babapiskótát, vagy kekszeket (lehet omlós is) tízóraira, szintén egy darab gyümölccsel, vagy laktóz mentes gyümölcsjoghurttal.
A bélflóra helyreállítása miatt ajánlom a gyógyszertári tejsavbaktériumokat tartalmazó készítmények használatát.
Szénhidrátmentes diétát nem javaslok, és nem is lenne kivitelezhető. A kevés szénhidrátot tartalmazó zöldségek magas durvarost tartalmúak, amik a gyulladt nyálkahártyát felsértik, tehát ezeket kell elsősorban mellőznie. A cukor a másik olyan élelmianyag, amire nincs szükség, és kedvezőtlen hatást válthat ki, viszont keményítőre mindenképpen szükség van. Nem írja történt e vizsgálat azirányban, hogy lisztérzékeny e. A lisztérzékenyek egyes gabonák fehérjéit nem tudják emészteni. Rizst, rizslisztből, kukorica lisztből és keményítőből készült kenyereket, tésztákat probléma nélkül fogyaszthatnak.
Az Ön esetében a túlzott megszorítások sem kedvezőek, hiszen minél egyoldalúbban táplálkozik, és csak magas feldolgozottságú élelmiszereket, amiket már szinte alig kell emészteni, szervezete megszokja, hogy kevés emésztőenzimet kell termelnie, és ha kicsit változtat étrendjén, azonnal emésztési problémái lesznek.
A széklet lassabb áthaladását pektinben gazdag gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztásával érheti el. Burgonya, sárgarépa, alma, birsalma rendszeresen, szinte naponta kerüljön az étrendjébe. Vegyes müzliket nem ajánlok, de natúr zabpelyhet, és puffasztott kukorica, rizspelyhet fogyaszthat. Figyelnie kell az édesítésre. Vagy nagyon kevés mézzel, cukorral, vagy édesítőszerrel fogyaszthatja. A mennyiség sem mindegy. Túl nagy mennyiség, főleg ha magas cukor tartalmú, azonnali székletet produkálhat. Remélem kielégítő a válaszom.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.03.20.

Magonyné Csányi Piroska kérdezte
Kérdés: Kedeves Ildikó! Megkaptam a válaszát előző levelemre, köszönöm. Újabb kérdéseim vannak. Azt írta 2000-2300 kcaloriát fogyasszak naponta. Kérdésem az, hogyan tudom mi mennyi kalóriát tartalmaz, ha én magam készítem az ételeket, és azokra külön nincs ráírva?
Üdvözlettel: Magonyné
2008.03.07.
Válasz: Kedves Piroska!
Az ételek energiájának meghatározása egy kis számolást igényel. Az ételek készítése közben le kell mérnie az összes hozzáadott nyersanyag mennyiségét. Kalóriatáblázatból kikeresheti a hozzá tartozó energiaértéket. Ha megadja e-mail címét, küldök Önnek egy kalóriatáblázat kivonatot, de ilyen gyakran található szakácskönyvek hátuljában is. 2000 kcaloriás mintaétrenddel is szolgálhatok, bár az kötött menüsort tartalmaz, és a két hét eltelte után is folytatnia kell a fogyókúrát, az eredményesség érdekében.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.03.13.

Magonyné Csányi Piroska kérdezte
Kérdés: Kedeves Ildikó! Köszönöm az előző levelemre adott válaszát,és a segítségét egy megfelelő étrend összeállításában. Nagyon sok jót hallottam a dietetikusok által összeállított étrendek hatékonyságáról.
Válaszában feltett kérdéseire a válaszok:31 éves vagyok,165 cm magas, GYED-en vagyok így még nem dolgozom, csak a gyermekem és a háztartás körüli munkákat végzem (kertes házban lakunk, szabaidőmben angol nyelvet tanulok, sportoltam korábban, de felhagytam vele, térd gerinc és izületi fájdalmak miatt. Naponta 1-2 órát sétálok a kisfiammal, ezen kívül nem mozgok mást és naponta 8 órát alszom.
Remélem válaszom alapján tud nekem segíteni.
Üdvözlettel: Magonyné
2008.03.04. - 15:14
Válasz: Kedves Piroska!
A fogyókúrához 2000-2300 kcaloria közötti étrendet javaslok Önnek, amíg el nem éri a kívánt testtömeget, tegyük fel a 60 kg-ot. Ideális testtömegének megtartásához 2500-2900 kcaloriára lesz szüksége naponta. Minél több zöldségfélét, gyümölcsöt iktasson be az étrendbe. A számolásnál nagyon könnyen meg lehet feledkezni a napközben itt-ott bekapott falatokról. Kisgyermek esetén az általa meghagyott étel, letett kiflivég, sütemény, gyümölcslé stb. elfogyasztásával annak energiája is beleszámít a napi fogyasztható mennyiségbe. Ha van olyan háziállatuk, ami megeheti, jobb ha ezeket a falatkákat ő kapja meg, így egyszerűbb a saját étkezésére figyelni.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.03.05.

Levélíró kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Fogyókúráznom kell, mert zsírosodik a májam. Sajnos a nassolás a fő gond. Egyik napról a másikra nem tudok lemondani az édesítésről, mit ajánl, barna cukor, fehér cukor vagy édesítő? Válaszát köszönöm.
2008.03.04. - 09:30
Válasz: Kedves Levélíró!
Mindenképpen édesítőszert ajánlok, hiszen a barna és fehér cukornak is magas az energiája, amire nincs szükségünk. A fogyókúra nem az édes íz elfelejtéséről szól. Ha a napi megengedett energiabevitelbe belefér, ehet hagyományos édességet is. Ha azon túl is szeretne az édes ízeknek hódolni, az édesítőszer a megoldás. Már nagyon sokféle édesítőszer kapható, egyeseknek van kevés mellékíze, próbáljon ki többet, biztosan talál az Ön ízlésének megfelelőt, amelyből szinte bármennyit fogyaszthat.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.03.05.

Peti kérdezte
Kérdés: Helló!! Azt szeretném kérdezni,hogy 23éves vagyok 178cm-er és 102 kg,nagyon sokat próbálkoztam már hogy lefogyjak az ideálisra de sosem sikerül és mostmár a túlsúly a magas vérnyomásban is megmutatkozik. Milyen módszer lehetséges a fogyáshoz érdemes felkeresni egy dietetikust??
2008.03.03. - 16:39
Válasz: Kedves Peti!
Az ilyen fiatal korban fellépő magas vérnyomás sok más szív-, érrendszeri betegség kialakulását eredményezheti. Mindenképpen javaslom, hogy forduljon szakemberhez, ha tényleg komolyan gondolja, hogy szeretne lefogyni. Dietetikus sem fog tudni fogyasztó csodaszert adni. A közösen megbeszélt táplálkozási ajánlásokat be is kell tartania.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.03.05.

László Gyöngyvér kérdezte
Kérdés: Ihat-e zöld-teát a reflux beteg? S ha igen, mennyit?
2008.03.03. - 12:54
Válasz: Kedves Gyöngyvér!
Igen, a refluxos beteg ihat zöldteát. A késő délutáni órákban már nem ajánlott, mert koffeintartalma igen magas és lassan szívódik fel, tehát elalvási problémát, alvási zavarokat okozhat. Egyébként nincs akadálya, ízlés szerint ihatja.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.03.05.

Pósfai Emese kérdezte
Kérdés: Üdvözlöm!
Szeretném tudni hogy milyen dietát ajánl ha aszma is van és izületi valamint gerinc bántalmak?Most csináltak labort 6,31 a cukrom. Válaszát köszönöm Emese
2008.03.02.
Válasz: Kedves Emese!
A tüdő légzés funkcióját segíthetjük azzal, ha a zsiradékbevitelt egy kicsit növeljük. Ezen olaj, margarin, zsírdúsabb tejtermékek, vaj fogyasztását értem. Ha nincs köszvénye, időnként szalonnát és sertés- vagy baromfizsírt is beiktathat az étrendbe. Az ízületi és gerincbántalmak milyenségét nem részletezte. Ha köszvényes betegség áll fenn, a Betegségek diétái menüpontban megtalálja a diéta kellő leírását. Ha porckopás áll fenn, hatásosan alkalmazhatóak a gyógyszertárban kapható porckivonatot tartalmazó készítmények. A vércukor eredményét sem részletezte. Gondolom ez egy egyszeri, éhgyomorral mért vércukorérték. Kicsit magasabb az ideálisnál, érdemes lenne egy terheléses vércukrot is megnézni. A diéta első lépésként egy natív cukor mentes étrend, ami cukrozott vagy eredendően magas cukor tartalmú ételek, italok teljes elhagyását jelenti. Figyelni kell a napi étkezési ritmusra. Kontroll vizsgálatra mindenképpen szükség van. Bővebb választ pontosabban leírt probléma esetén tudok adni.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.03.03.

Evelin kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Én egy 17 éves lány vagyok. 165 cm és 55 kg. Szeretnék fogyni kb 5 kg-t, valamint szeretnék változtatni táplálkozási szokásaimon. Egészségesebben szeretnék táplálkozni, de nem tudom hogyan kellene hozzá kezdenem, valamint milyen ételeket kellene fogyasztanom.
Illetve 2 órát versenytáncolok hetente.
2008.03.01.
Válasz: Kedves Evelin!
Önnek tökéletes a testtömege. Valószínűleg a tánc miatt szeretne néhány kilót fogyni. Ne kezdjen bele drasztikus fogyókúrákba. Ha a luxus energiát jelentő cukrot kihagyja étrendjéből, és vigyáz arra, hogy könnyű, kis energiatartalmú vacsorákat fogyasszon máris le fogja adni a tervezett néhány kilogrammot. Felhívom figyelmét, vigyáznia kell nehogy átessen a ló másik oldalára. Ha fáradékonyabbnak, kellemetlenül érzi magát, nem szabad tovább fogynia, mert egészségét veszélyeztetheti. Az egészséges táplálkozásról kimerítően olvashat a weboldal azonos című cikkében. Annyit tennék hozzá, hogy az egészséges táplálkozás megvalósítását nem kell egyik pillanatról a másikra tökéletesen gyakorolnia. Lassan, apró lépésenként megvalósítva sajátjának érzi majd, és nem jön létre erős sóvárgás a régi életmód iránt. Eredményes táncolást kívánok!
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.03.03.

Jánka Szilvia kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
28 éves vagyok, 160 cm magas, 50 kiló, viszont a textzsír százalékom elég magas, 39 %. Sajnos laktóz érzékeny vagyok, és elég sok mindentől fel is puffadok. Tudna ajánlani nekem egy olyan táplálkozásfajtát, amivel ezt a testzsír százalékot egy normális értékre lehetne tornázni, és esetleg még nem is puffadok fel tőle nap mint nap.
Segíségét előre is köszönöm.
2008.02.29. - 16:44
Válasz: Kedves Szilvia!
A testzsír arány csökkentéséhez hozzá lehet járulni magas rost és vitamintartalmú ételek fogyasztásával (zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű lisztből készült vagy korpával dúsított pékáruk). Fehérjeforrások közül az alacsony zsírtartalmú húsok, és tejtermékek, tengeri halak ajánlottak. Az olajok, zsírok, margarinok, vaj, vajkrémek stb. fogyasztását egészen alacsony szintre kell hozni. Viszont ezek önmagukban ritkán elégségesek. A legfontosabb dolog amit tehet a rendszeres testedzés. Bármilyen tornát vagy sportot választhat, mindegyiknek lesz eredménye. Leggyorsabban a zsírégető, alakformáló tornák és a hosszú ideig (több mint fél óra) tartó mozgások hatnak, pl. hosszú távfutás, biciklizés stb. A heti 2-3 alkalommal végzett mozgás már elégséges. Kellemes sportolást kívánok!
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.03.03.

Szabados Tímea kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Édesanyám rákos (tüdő, nyirokáttéttel) beteg, ezen kívül reflux-os és van egy 1,7cm-es epeköve is, a tejre érzékeny. Rengeteg gyógyszert és fájdalomcsillapítót szed. Mostanra teljesen étvágytalan, állandó hányingere van, gyakori hányással, ízérzete gyenge, a nyeléssel vannak nehézségei, szilárd étel fogyasztásakor (típustól függően) a gyomra azonnali, fájdalmas görccsel reagál. Bármilyen étel vagy evés említésére is udnor fogja el. Teljesen tanácstalanok vagyunk mit adjunk és milyen formában neki? Szinte csak a hideg puding marad meg benne, és meglepő módon jól esik neki a hideg kóla. Kérem adjon tanácsot mivel és hogyan próbálkozhatunk, hogy az étkezését segítsük.
Előre is nagyon köszönöm.
Tisztelettel
Tímea
2008.02.29. - 15:11
Válasz: Kedves Tímea!
Édesanyja táplálkozásának segítése most nagyon fontos és sok odafigyelést igénylő feladat. Gyakori hányinger esetén legjobb, ha az ételeket hidegen tálalják. Nem kell meleg leveshez sem ragaszkodni. Fogyaszthatja a hideg kólát is, bár a szénsav miatt a refluxot és a hányingert is erősítheti. Az ételeket próbálják püré, turmixolt vagy áztatott formában adni, az könnyíti a nyelés és a gyomor munkáját is. Folyadékot viszont csak evés után kb. fél órával igyon. Mivel ízérzete gyengébb, érdemes intenzívebben fűszerezni az ételeket. Egy kicsit jobban megsózni a szokásosnál, csípős fűszerek kerülendők, de zöldfűszereket bőségesen használhatnak, pl. petrezselyemzöldet, zellerzöldet, bazsalikomot, kakukkfüvet, majorannát, rozmaringot, borsika füvet, babérlevelet, tárkonyt stb. A húsok mennyiségét, főleg a sülteket ajánlott csökkenteni. Azt írja tejre érzékeny az édesanyja, remélem csak a tejcukorra. Ha tejtermékek nem okoznak panaszt jól beilleszthetők az étrendbe. A Pannónia sajt laktóz mentes, belereszelhetik a főzelékekbe, kapható a kereskedelemben laktóz mentes tej, joghurt is. Az étkezések időpontját próbálják a pihentebb időszakokra tenni, evés után szintén pihenjen valamennyi ideig, de a reflux miatt ajánlott a hátát párnákkal megtámasztani, hogy ne kerüljön vízszintes helyzetbe (evés után kb. 1-1,5 órán keresztül). Az ételt kis mennyiségben, szépen elrendezve a tányéron tálalják számára, minél kevésbé legyen riasztó. Érdemes megpróbálkozni teljes értékű folyékony tápszerekkel is, mert ezek minden szükséges tápanyagot megfelelő összetételben tartalmaznak. Áruk sem vészes, mivel az orvosuk felírhatja receptre. Arra kell figyelni, hogy előszörre ne igyon sokat belőle, lassan kortyolgassa csak. Lassan kell hozzászoktatni az emésztőrendszert, mert töménységük miatt hasmenést okozhatnak. Ha ízüket nem tudja elfogadni (bár nagyon sok ízvariáció kapható, biztosan talál megfelelőt), más ételekbe is lehet keverni, vagy ízmentes por formájában is kapható, ami szintén bármely eddig megszokott ételhez hozzáadható. Most eltérek a gyakorlattól azzal, hogy megnevezek néhány iható tápszert. Nagyon kellemes ízűek a Nutridrink- ek, de a Fresubint is szokták szeretni a betegek. Ha újabb kérdései merülnek fel, azokra is szívesen válaszolok.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.03.03.

Dóri kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!1,5 éve kezdtem el hízni, ebben részben oka, hogy leszoktam a dohányzásról. 2007. októberében kiderült, hogy pajzsmirigytúlműködésem van, amit Metothiryn-nel kezelnek kb. 5 hónapja. Azóta folyamatosan és rohamosan hízom. Mára már + 25 kg van rajtam (173 cm, 85 kg). Lassan szinte már alig eszem (1 hónapja kis mennyiségben répa, saláta, hal), és nem fogyok. Igyekszerm heti 2x futni, taposni stb. Mi lehet az oka, hogy nem indul meg a fogyás? Mit javasol, min változtassak? Ha elkezdek kicsit szabadabban enni, rögtön kúsznak fel a kilók :(. Előre is köszönöm a segítséget! Dóri
2008.02.29. - 11:47
Válasz: Kedves Dóri!
A pajzsmirigy túlműködés valószínűleg hosszabb ideje tart. Ön hozzászokott ahhoz, hogy bármennyit ehet és nem hízik. A dohányzásról való leszokással ez már változott. A pajzsmirigy normál működése miatt lassult tovább az anyagcseréje, az eddig megszokotthoz képest. (Feltételezem a gyógyszer megfelelő módon van beállítva). Jó lenne legalább egy hétig táplálkozási naplót vezetni, hogy megtudjuk napi szinten kb. mennyi kalóriát visz be. Fontos lenne életkorát és munkavégzését, szabad idős tevékenységét is megadnia, hogy a napi megfelelő energiabevitelt meg lehessen határozni. Az étrend összeállításánál figyeljen arra is, hogy a vacsora alacsony kalóriájú legyen, mert az már nem hasznosul, inkább raktározódik.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.03.02.

Kinga kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó! 17 éves vagyok, és túlsúllyal küszködök. 160 cm vagyok, és 63 kg. Próbálkoztam már kisebb diétákkal, egy ideig működtek is, de utának jöttek ilyen falási rohamaim, amiket nem tudtam leküzdeni. és ha ilyenkor ettem valamit, az nem volt elég. Mivel lehetne megszüntetni ezt, vagy legalább ha rámtör egy ilyen roham, akkor mit egyek, hogy úgy érezzem, már nem vagyok éhes.
Egy másik kérdésem/kérésem, hogy igazság szerint én azért eszem, mert szinte állandóan éhes vagyok. Mivel lehetne telítettség érzetet kiváltani, úgy, hogy amit megeszem ne hízlaljon tovább, és egészséges legyen?
A válaszát előre is köszönöm.
Üdv: Kinga
2008.02.26.
Válasz: Kedves Kinga!
A diéta összeállításánál ügyelni kell arra, hogy ne legyen túl alacsony energiatartalmú. A napi szükségleténél csupán 500 kilocaloriával kell kevesebbet fogyasztania a sikeres fogyás érdekében. Ez kb. egy tábla csokinak felel meg. Arra is figyeljen, hogy gyakran, naponta öt-hatszor étkezzen. Válasszon magas rosttartalmú zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, mert ezek telítőértéke nagyobb, elősegítik a jóllakottság érzet kialakulását. A főtt ételekbe is csempészhet zab- vagy búzakorpát ugyanezzel a céllal. Ha teheti köretként a párolt zöldségeket, barnarizst, salátákat részesítse előnyben. Salátaöntetekkel csínján bánjon, mert pl. a majonéz és olívaolaj alapúak igen magas energiatartalommal bírnak. Pékáruk közül válasszon korpás zsemlét, rozsbucit, rozskiflit, Graham kenyeret, rozskenyeret, magvas péksüteményeket. Egy nagy pohár kefir vagy joghurt is lehet laktató, ha korpát keverünk bele. Amennyiben a korpa ízét nem kedveli (vannak ételek amikben észrevehetetlen) korpatabletta is kapható. Ne feledkezzen meg a bőséges folyadékfogyasztásról sem (cukor mentes folyadékok legyenek többségben)! Teljes zab-, rozs- búzapelyhet tartalmazó müzlik is igen gyorsan csillapítják az éhséget, az elkészítésükhöz felhasznált tej hozzájárul a megfelelő fehérje és kalcium biztosításához. Próbáljon változatosan étkezni, kedvenc édességeiből is csemegézzen időnként, de csak desszertként, étkezés után, hogy a vágyakozás ne váljon oly mértékűvé, ami evésrohamot okoz. Eredményes fogyást kívánok!
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.03.01.

Anna kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Ajánlja e a húsmentes diétát? Ha igen, kinek, mennyi ideig, és milyen élelmiszerek fogyasztását javasolja?
Fogyást eredményezhet e, vagy van e jótékony hatása?
2008.02.24.
Válasz: Kedves Anna!
Hús mentes diétát csak bizonyos betegségek esetén vagy diagnosztikus céllal ajánlok hosszabb-rövidebb időtartamra. Kedvező hatása lehet viszont, ha egy-egy napon nem fogyasztunk húst (ezzel a céllal vezették be különböző vallásokban a böjti napokat). Érdemes havonta egyszer gyümölcs-zöldségnapot tartani sok szénsavmentes ásványvizet fogyasztva. A gyümölcsnap gyakorisága maximum heti egy alkalom lehet. Ennél gyakrabban nem célszerű, kedvező hatása nem nő tovább. Fogyókúra szempontjából is ajánlható, sőt felváltható folyadék napra is. Friss zöldség és gyümölcslét, 100%-os gyümölcs-zöldséglét, ásványvizet fogyasztva (ez a forma akkor ajánlható, ha egyéb, főleg magas gyomorsav viszonyokkal járó betegség nem áll fenn). A többi napon fogyasztott hús fogyókúra alatt is ajánlott, hiszen ha nem viszünk a szervezetbe megfelelő mennyiségű teljes értékű fehérjét, akkor a sajátunkat fogja lebontani, izmaink és fizikai teherbírásunk fog csökkenni, nem pedig a kívánatos zsírszövet.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.02.27.

R.Dávid kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó! Egy kicsit furcsa kérdésem lesz, de bele is vágnék. 14 éves vagyok, áprilisban elszek 15. Kiskoromban midníg is kövér voltam, sőt tavaly 79 kg-ról most 67 kg-ra sikerült csökkentema testsúlyomat. Kb. tavaly nyárig ment is a diéta, meg minden, de most nem. Pedíg még midníg van a csípőmről és a fenekemről fogyni, legalábbis szerintem, mert mások szerint már csak \"kicsit kell\" de ezt a kicsit a legnehezebb. Tudnál valami megfelelő diétát ajánlani? Vag ynem tudom mit kéne csinálnom, mert próbálok rendszeresen mozogni. Köszönöm szépen: Dávid
2008.02.23.
Válasz: Kedves Dávid!
Tizenéves korban még növésben van a szervezet. Valószínűleg azért nem tudja a tavalyi diétát tartani, mert az a mostani életviteléhez és testi adottságaihoz (nőtt azóta és most is aktív növekedésben van) túl kevés. Az a véleményem, hogy ha sikerül hetente 2-3 alkalommal rendszeresen sportolnia, akkor különösebb diétát nem kell tartani, mégis el fog tűnni az a kis felesleg, ami most zavarja. Néhány dologra oda lehet azért figyelni: minél kevesebbet nassoljon, kerülje a cukrot tartalmazó italokat, főleg késő délután és este. Étkezések alkalmával az étkezésnek megfelelő ételeket válasszon, ne cserélje azt fel rágcsálnivalókkal, édességekkel. Néhány hónap múlva Ön is látni fogja az eredményt.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.02.27.

H. Kata kérdezte
Kérdés: Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy milyen típusú rágcsálnivalók férnek bele az egészséges,illetve a diétás étrenbe.Személy szerint nagyon szeretem az olajos magvakat,pl. földimogyoró,mandula,pisztácia /nem a sózott,pirított változatokat szoktam választani/ és a pattogatott kukoricát.Ezeket alkalmanként az esti tévénézéshez,moziban lehet fogyasztani?
Ha ezek nem férnek bele az egészséges-diétás étrendbe legyen kedves ajánlani helyette olyat,amit bátran lehet fogyasztani.
Nagyon szépen köszönöm előre is válaszát,segítségét!
Üdvözlettel: Kata
2008.02.22. - 10:59
Válasz: Kedves Kata!
Az egészséges étrendbe beleférnek az Ön által felsorolt rágcsálnivalók. A lényeg a gyakoriságban, a mennyiségben és a fogyasztás időpontjában van. Ha 1-2 hetente jár csak moziba 80-100 g kukoricából készült popcorn megengedhető, vagy kb.50 g az olajos magvak közül. A napi szinten gyakorolt tévénézéshez elfogyasztott nasi túl sok felesleges energiát jelent az esti órákban, ami elhízáshoz vezethet. Fogyókúrás étrendbe esti rágcsálnivaló nem fér bele, mivel akármit fogyasztunk, annak energiája már nem hasznosul, csak raktározódik. Néhány alacsonyabb energiát képviselő rágcsálnivaló: cukrozatlan alma-, banánszirom, aszalt meggy, aszalt cseresznye, néhány szem Korpovit keksz, puffasztott natúr gabonaszeletek pl.Hamlet stb. Kedvező lehet, ha hámozatlan magvakat választ, például napraforgó, tökmag földimogyoró, mert a meghámozásukkal is eltelik bizonyos idő, és nem tud rövid idő alatt olyan mennyiséget enni belőle, mint a már megtisztított, azonnal fogyasztható változatokból. A leírtak ellenére, tökéletes megoldásként azt tartom jónak, ha napi szinten nem nassolunk az esti órákban, az lenne a legegészségesebb megoldás.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.02.27.

Rácz Veronika kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Elég összetett problémáról szeretnék kérdezni! 168 cm-es magasságomhoz 138 kg vagyok ami ugye extrém túlsúlynak felel meg. 2 hónapja egy saját összeállítású diétába kezdtem bele amivel már 6,5 kg-tól sikerült megszabadulnom. Időközben kiderült hogy kismama vagyok 7 hetes. Az lenne a kérdésem, hogy milyen táplálkozási normát kellene követnem, hogy a súlyom a terhesség alatt csökkenjen, de kielégítő legyen a baba és az én számomra?! Kiváncsian várom válaszát!
Köszönettel: Rácz Veronika
2008.02.22. - 07:40
Válasz: Kedves Veronika!
Fogyási szándékai dícséretesek. A folytatást azonban a szülés utánra kell halasztania, mivel a terhesség alatt fogyókúrázni nem szabad (megjegyzem: szoptatás ideje alatt sem biztos, hogy megteheti, mert a tejtermelés kárára mehet). Azonban fontos odafigyelnie néhány dologra. A további súlygyarapodás mindenképpen hátrányos lenne, tehát ajánlatos a meglévő testtömeg megtartása. A babának a táplálék minősége fontos és, hogy folyamatosan tudjuk biztosítani számára. A napi háromszori étkezést célszerű öt alkalomra bővíteni. A cukrozott ételek, italok, nassolnivalók kerülendők. Sovány húsokat, felvágottakat válasszon, lehetőleg minél kevesebb olajat, margarint, vajat, tejszínt használjon az ételkészítés során. Naponta többször egyen friss gyümölcsöt, zöldséget. Minden nap fogyasszon valamilyen tejterméket, lehetőleg zsírszegényet. Ajánlom a magzatvédő vitamin szedését is. A vacsora lehetőleg könnyű, kis energiájú legyen, például kefir vagy joghurt. Ha nagyon éhes keverhet bele búza- vagy zabkorpát. Örömteli babavárást kívánok!
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.02.27.

Magonyné Vsányi Piroska kérdezte
Kérdés: Jelenleg 18 hónapos kisfiammal vagyok itthon. A szoptatás alatt mindent megettem amit engedtek és mindenből sokat, így mára 75kg vagyok 60-65kg helyett. A kérdésem az, hogyan tudok úgy lefogyni 10-15kg-ot, hogy a gyermekemhez és munkám elvégzéséhez szükséges energiám megmaradjon. Talán egy meghatározott étrend segítene?
2008.02.20.
Válasz: Kedves Piroska!
Egy egészségre ártalmatlan fogyókúra lassú, több hónapos folyamat. Ha a napi energiabevitelt helyesen határozzák meg, akkor nem okoznak problémát a napi tevékenységek sem. Ha megadja adatait (milyen idős, milyen magas, milyen munkát végez, szabad idejében mivel foglalkozik, sportol-e valamit, mennyit pihen vagy alszik naponta) segítek az energiatartalom meghatározásában.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.02.26.

Ágnes kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Édesapám 79 éves szívritmuszavarban és érelmeszesedésben szenved. Vérhigítót szed és emelett sajnos az utóbbi időben vizhajtót is szednie kell. Le kellene fogynia 8-10 kg-ot, ehhez szeretnék segítséget kérni Öntől. Sajnos a mozgás már nehezen megy neki és a szívét is kimélni kell, tehát így a töb mozgás és a sport kiesik a lehetőségek közül. Amennyiben tud segíteni kérem szépen, hogy minta étrendet is legyen szíves küldeni. Ha személyes konzultációt tartja szükségesnek kérem jelezze mert el tudom vinni az Apukámat vagy én el tudok menni Önhöz a leleteivel.
Segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel
2008.02.18.
Válasz: Kedves Ágnes!
Személyes konzultációra nem biztos, hogy szükség van, arra viszont igen, hogy az általam összeállított kérdőívet pontosan kitöltsék. Ha megadja e-mail címét tájékoztatom a minta étrenddel kapcsolatban is, és elküldöm a kérdőívet. Kérem küldje el e-mail címét a kislinder.ildiko@dietetikamindenkinek.hu címre kapcsolatfelvétel tárggyal.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.02.26.

Andrea kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Én egy 28 éves nő vagyok, aki az elmúlt egy hónapban rászánta magát arra, hogy rendszeresen tornázzon.Ez sikerül is, hetente háromszor járok két órás edzésre, de úgy érzem ez kevés a jelentős siker eléréséhez és ezért szeretnék a táplálkozási szokásaimon is változtatni.Ezért szeretném segítségét kérni, hogy hol tudnának nekem egy személyreszabott étrendet összeállítani. Jelenlegi súlyom 82kg, magasságom 167cm. Segítségét előre is köszönöm.
2008.02.14.
Válasz: Kedves Andrea!
Személyre szabott étrend összeállítása az Ön részéről és az enyémről is igényel több kevesebb odafigyelést, munkát. Ha elküldi e-mail címét, tájékoztatom a pontos lehetőségekről. Kérem küldje el e-mail címét a kislinder.ildiko@dietetikamindenkinek.hu címre kapcsolatfelvétel tárggyal.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.02.26.

EZS kérdezte
Kérdés: Üdvözlöm!
46 éves vagyok, vékony testalkatú a halak kivételével vegetáriánus. Nagyon érdekel az egészséges táplálkozás. Sajnos sok egymásnak ellentmodó információ jelenik meg ebben a témában. Laikusként nehéz eligazodni.
Kérdésem: igaz-e hogy gyümölcsöt csak délelőtt együnk, mert du., vagy este rothadni kezd a belekben. Ha így van, délelőtt miért nem rothad? Ha gyümölcsnapot tartunk, akkor du. és este is kell gyümölcsöt enni, ezzel mi a helyzet?
Másik: igaz-e, hogy gyümölcsöt csak önmagában szabad enni? Akkor mi a helyzet a friss gyümölcsös müzlikkel, vagy a gyümölcsös édességekkel?
Válaszát előre is köszönöm.
2008.02.12.
Válasz: Kedves EZS!
Az elfogyasztott gyümölcs ugyanolyan forgatókönyv szerint emésztődik meg reggel is meg este is. Különbség abban van, hogy ha délelőtt vagy a déli órákban fogyasztottunk gyümölcsöt, a belőle felszívódó vitaminok és biológiailag aktív anyagok nagyobb hatásfokkal hasznosulnak, mint este amikor már pihenünk, inaktívak vagyunk. Megfelelő érettségű, friss gyümölcsöket választva jutunk a legtöbb kedvező tápanyaghoz. Minél nagyobb a gyümölcs feldogozottsága (aprítás, hosszú tárolási idő, hőhatások, stb.), annál inkább sérül vitamintartalma is. A müzlik (ha teljes gabonapelyheket tartalmaznak, vagy teljes kiőrlésű gabonák lisztjéből készülnek) magas rosttartalmúak. A rostok egyik tulajdonsága, hogy emésztés során bizonyos anyagokat megkötnek felszínükön, például a vitaminoknak egy részét is, és nem engedik őket felszívódni. Ha a müzlinket gyümölcs nélkül fogyasszuk, az adott gyümölcs semmilyen hasznos tápanyagához nem jutunk hozzá, míg ha együtt fogyasszuk őket, néhány százalék kivételével (amit a rostok megkötnek) egy csomó kedvező tápanyagot biztosítunk a szervezet számára. Ugyanilyen mérlegelés tárgya a gyümölcsös édesség is. Az édességeket jó esetben étkezés után fogyasszuk, desszertként. Általában magas az energia és cukortartalmuk. Ha gyümölcsökkel készült édességeket választunk, akkor az édesség egyik legegészségesebb formája mellett döntöttünk. Minél színesebb élelmiszer palettából válogatjuk össze étrendünket, annál biztosabb, hogy minden szükséges tápanyagot biztosítani tudunk szervezetünk számára. Az édességeknek is fontos szerepe van a menüsor színesebbé tételében. Arra kell csak ügyelnünk, hogy étkezés után és ne a helyett együnk édességeket, és fontos a mértékletesség. Remélem ilyen röviden kifejtve is tudtam segíteni.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.02.26.

Tóth Enikő kérdezte
Kérdés: 3 hete laparoscóppal végzett epehólyag eltávolításon estem át, szeretném tudni, hogy mikor lehet elkezdeni olyan zöldségek fogyasztását mint, pl. padlizsán, cukkini, zöldbab, zölborsó, kelbimbó, gomba.
Illetve lehet-e tojást, valamint párolva csirkemájat fogyasztani.
2008.02.11.
Válasz: Kedves Enikő!
Cukkinit és padlizsánt (mag nélkül) gond nélkül fogyaszthat. A többi kérdésre kicsit bonyolultabb a válasz. Vannak betegek, akik néhány hét után semmilyen diétát nem igényelnek, bármit fogyaszthatnak panaszmentesen, míg mások hosszú távon is diétára kényszerülnek. Ha étkezések után fellép puffadás, fájdalom, akkor az Ön által leírt többi élelmiszert nem tanácsos még fogyasztania. Ha a szigorú diéta mellett nincsenek panaszai, lehet az étrendet bővíteni. Zöldborsót, zöldbabot először levesnek elkészítve, vagy passzírozva fogyasszon és először csak kis mennyiségben. Ha nem okoznak panaszt, legközelebb kicsit többet ehet belőle. 2-3 alkalom után felmehet a mennyiség teljes adagra. Ha panaszt okoznak, kihagyjuk az étrendből továbbra is. Ugyanígy, kis mennyiségekkel kezdünk a kelbimbó és gomba esetében is. Tojást önálló ételként nem ajánlok, ha ételkészítéshez szükség van rá (rakott, töltött ételek esetén, piskótához) felhasználható és eddigi gyakorlatom alapján nem okoz panaszt. A májnak magas a zsírtartalma még párolva is, fokozott óvatosságra intem a kipróbálás terén is. A műtét után másfél-két hónappal, ha sem párolt, sem zsírszegényen sütött húsok nem okoznak panaszt meg lehet kóstolni a májat is.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.02.20.

Vona Barbara kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Autoimmun betegségem van, ami a pajzsmirigyemet támadta meg, és ami matt pajzsmirigyhormont szedek. 60 kilóról 80-ra híztam. Aztán diagnosztizálták nálam a betegséget és elkezdtem szedni a hormont. Azon felbuzdulva, hogy a hízásomnak horomonális oka volt, nem \"én voltam az oka\" , vettem egy kerékpárt, diétázni is kezdtem és a kilók olvadtak le rólam. Sikerült visszafogynom 60 kilóra, mellette életmódot is váltottam. Így telt körülbelül egy év, amikor is szépen lassan újra kezdtek rám visszakúszni a kilók. Most megint 82 kg vagyok, pedig rengeteget mozgok: hétvégeken az erdőben terepkerékpározok, azzal járok dolgozni is, és nekem a nyaralás is kerékpártúra, nem tengerparti láblógatás...
A hormonadagomat az évek során négyszeresére kellett emelni, mert egyre több kellett a normál szint fenntartásához. Így a hormonszintem rendben van, az orvosom szerit nem ez az oka a hízásnak!!!!!
Ahogy most élek: kenyeret kizárólag csak reggelire eszem, csak teljes kiőrlésű lisztből készültet, cukrot nem fogyasztok, édesítőszerrel iszom a kávét, teát, jórészt csak párolt húsokat eszem zöldségkörettel. Ilyenkor télen is biciklizek. És nem fogyok!!!!
Ön szerint mi lehet ennek az oka????
Létezik olyan, hogy hozzászokott a szervezetem ehhez az életmódhoz, és nem ezért nem fogyok? Ha igen, akkor mit tegyek?
Köszönöm válaszát, és remélem nem kérdeztem butaságot!
Kétségbe vagyok esve a kudarc miatt...
2008.02.10.
Válasz: Kedves Barbara!
Télen szervezetünk igyekszik a raktározás felé terelni a táplálékból származó energiát, ám Önnél összetettebb a helyzet. A pajzsmirigye miatt biztosan lassabb az anyagcseréje, még megfelelően adagolt hormon kezelés mellett is. A szervezet valóban hozzá is szokik a nagyobb fizikai terheléshez (biciklizés). Fogyókúrázni megfelelően meghatározott energiabevitellel lehet a legjobban, ha túl alacsony kalóriát biztosít szervezetének, az megpróbálja az alapanyagcsere lassításával megtartani a testtömeget. Célszerű lenne néhány napon vagy 1 héten keresztül táplálkozási naplót vezetnie (felírni mikor, mit, milyen mennyiségben fogyasztott a legapróbb részletekig) és az alapján kiszámolni az étrend napi energiatartalmát. Így bizonyossá válna, hogy az az Ön számára megfelelő e. Ha a táplálkozási naplót elküldi számomra, segíthetek a kiértékelésben. Legyen kedves majd megadni a testmagasságát és életkorát is.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.02.20.

T. Cs. kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Azt szeretném kérdezni, hogy colitises beteg mit használhat édesítőként (pl. gyümölcsteába). Mézet ugye az előírás szerint nem szabad (miért nem? úgy tudom, egészséges), a cukor és a mesterséges édesítők viszont úgy tudom, szintén károsak és panaszokat okozhatnak. Még egy kérdés: lekvárok közül csak az aprómagvas nem fogyasztható, vagy semmilyen? Miért nem? Milyen édességet lehetne esetleg? (diabetikusakat? de azok tele vannak mesterséges anyagokkal.) köszönöm!
2008.02.06.
Válasz: Kedves T. Cs.!
Teába mézet és cukrot is használhat, amelyiket jobban szereti. Colitises beteg nincs eltiltva egyiktől sem, édesítőszereket is használhat, ha azokat részesíti előnyben, viszont azok közül egyesek hasmenést okozhatnak, vagy erősíthetik a már meglévő panaszokat. Az édességekkel kapcsolatban kétféle probléma merülhet fel. Ha túlzásba viszi a tea vagy más étel-ital cukorral, mézzel való ízesítését, magas lesz az ozmolaritása (nagyon tömény) és ezért okozhat panaszokat (hasi görcsöket, hasmenést). Módjával alkalmazva ez nem történik meg. A magas ozmolaritás miatt kerülendő a többi tömény édesség is. Lekvároknak e mellett magas lehet a rost tartalma is, ami szintén panaszt okoz, így például az aprómagvas gyümölcsökből készülők. Kevés lekvárt, vagy dzsemet kenyérre kenve például fogyaszthat időnként almából, őszibarackból, meggyből stb. készülőt.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.02.11.

Dávid kérdezte
Kérdés: Szia Ildikó!!Sportoló vagyok,178 cm és 72 kg.Szeretnék még nőni kb 5centit mer 17és fél éves vagyok és jól jönne a focihoz...külföldre fogok szerződni és jólenne addigra megerősödnöm...vmiféle proteinturmixot vagy esetleg más összevtevőjű turmixot össze tudnál álítani nekem??előre is köszi a növesztő csodaszerrt...
2008.02.05. - 02:00
Válasz: Kedves Dávid!
Növesztő csodaszert nem tudok ajánlani. Ha eddig is folyamatosan nőtt, van remény még némi magasságbeli gyarapodásra. Ha magassága egy ideje stagnál, nem biztos, hogy nőni fog újra. Ez főleg genetikai tényezőktől függ. Fehérjedús táplálkozással, proteinturmixokkal stb. az izomtömeg gyors növekedését lehet elérni. Ezek bármely fitnesz- és testépítő központban beszerezhetők. Magasságbeli növekedést csak hormon adagolással lehet elérni, ami sem legálisnak sem egészségesnek nem számít.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.02.11.

Papamaci kérdezte
Kérdés: Tudomásom szerint az egészséges fogyókúrában a napi ötszöri étkezés ajánlott.A háziorvosom viszont valami újabb eredményekre hivatkozva szigorúan csak napi háromszori étkezést javasolt, közben semmi nassolás,- még gyümölcs sem, mert lelassul a zsirégetés folyamata.Gyerekkorom óta csak arról hallok, olvasok, hogy együnk naponta többször kevesebbet.Ezt a tanácsot akkor most hová tegyem?
2008.02.05. - 01:54
Válasz: Kedves Papamaci!
Az egészséges táplálkozás szempontjából azért jó a gyakrabban keveset elv, mert nem terheljük túl az emésztőrendszert, ami sok betegség forrása. Fogyókúrában nemcsak a zsírégetés gyorsaságára kell ügyelnünk. A túlsúlyos ember többet eszik a kelleténél, ennek következtében nő a gyomortérfogat, ehhez igazodik az emésztőnedveinek elválasztása is. Ha kisebb mennyiségű és könnyebben emészthető ételeket adunk, a gyomor nem lesz tele, gyorsan meg is emészti, ezért folyamatos éhségérzete lesz. Ez napi három étkezésre lebontva olyan mérvű éhséget vált ki, aminek következtében nem érdekli tovább a fogyókúra, kinyitja a hűtőt és mindent megeszik belőle válogatás nélkül. Napi 5-6 alkalomra szétosztva a megengedett élelmiszer mennyiséget, az emésztőrendszert nem hagyjuk annyira kiürülni, hogy ez az állapot fellépjen. Az is fontos, hogy a gyakori kevés étkezés következtében a gyomor elkezd lassan összébb húzódni, csökken az az ételtérfogat amit be tud fogadni. A fogyókúrázó egyének megtanulnak mértékkel, egészségesen táplálkozni már a fogyókúra alatt, és ez a kulcsa a sikernek, hogy később sem jönnek vissza a leadott kilók.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.02.11.

Veiland Viktória kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
2 gyermek után "sikerült" 73.9 kg-ra "felhízlalnom" magam. Visszeres probémáim lettek és simnán kezdem utálni a testem.
Arra gondoltam, hogy megpróbálok egy hétig káposztalevesen, sok ásványvizen és narancson, almán élni, majd nekiállnék a 90 napos diétának, aminek tavaly 1 hónap alatt -8kg-t köszönhettem.
Ön szerint ez így véghezvihető úgy, hogy ne dőljek ki, bírjam a gyerekek mellett?
Köszönettel, V. Viktória
2008.02.04.
Válasz: Kedves Viktória!
Mi, táplálkozástudománnyal foglalkozók, nem szívesen ajánlunk olyan fogyókúrás módszert, amely azon elv alapján működik, hogy a fő tápanyagcsoportok közül mindig kihagyunk valamit az étrendből, ezért a többi tápanyag sem tud teljes mennyiségben hasznosulni. A 90 napos diétánál alacsony a teljes értékű fehérjék bevitele, ezért a szervezet saját fehérjeraktárait is bontani kényszerül időnként. Végeredményként a leadott kg-okat nemcsak a nemkívánatos zsírtömeg alkotja. A diéta jó tulajdonsága, hogy sok vitamint és rostot tartalmaz, valamint bőséges folyadékbevitelt ajánl. Még egy hátránya lehet, ha valakinek emésztőrendszeri problémái vannak (pl. magas a gyomorsav termelése, reflux betegség, gyulladásos bélbetegség, stb.) semmiképp nem ajánlanám ezt az étrendet. A 90 nap lejártával befejeződik a fogyókúra és mivel ez idő alatt nem tanultuk meg mennyi kalóriára van szükségünk, milyen a megfelelő napi táplálkozási ritmus, lassan újra hízni kezdünk. Ha mégis e mellett dönt, felesleges a megelőző káposztaleves kúra.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.02.11.

Nagy Anita kérdezte
Kérdés: Tulajdonképpen én segítséget szeretnék kérni a szakdolgozatom megírásában.Azt szertném kérni, hogy írjon néhány gondolatot a táplálkozás történetéről a kismamák szemszögéből. Köszönettel!
2008.01.31.
Válasz: Kedves Anita!
A táplálkozás története együtt indul az emberiség történetével, hiszen már az ősember is előnyben részesített bizonyos táplálékokat másokkal szemben. Első fontos írásos anyag az ókorhoz és Hippokratész nevéhez fűződik. Ő foglalkozott először tudományosan az ételek tulajdonságaival és egyénre gyakorolt hatásával. A középkor nem kedvezett semmilyen tudomány fejlődésének, kevés írásos anyag maradt fenn. A táplálkozást is főleg vallási hiedelmek befolyásolták. Az újkor járványai, felfedezései, háborúk és éhínség szintén rányomták bélyegüket. A kismamák táplálkozását elkülönítve nem vizsgálták. A táplálkozási szokásokat és életmódot bemutató írások között kell egy-egy erre vonatkozó utalásra bukkannia. A kismamák táplálkozását a közelmúlt évtizedeiben egy mélyen gyökerező tévhit határozta meg, miszerint az állapotos nőnek kettő helyett kell ennie. Ezzel a tévhittel még ma is gyakran szembesülök. Mára a táplálkozás története hatalmas irodalmi anyaggal bír, ajánlok néhányat közülük: Dr. Buda József: Szemelvények a dietetika történetéből (Táplálkozás-Anyagcsere-Diéta, 1.évfolyam, 2.szám, 1996.febr.,33-43.old), Horváth Tiborné: Gyakorlati dietetika (Orvostovábbképző Egyetem, Egészségügyi Főiskolai Kar, Budapest, 1989.), Dr. Rigó János - Dr. Lezák György: Klinikai dieteitka (OTE, EFK, Budapest 1992.), Dr. Rigó János: A magyar táplálkozástudomány és dietetika 250 éve (Táplálkozás-Anyagcsere- Diéta, 1996. 1. évf.5-6.sz. 60-68.old.), Dr. Bíró György: Néptáplálkozásunk helyzete és javításának főbb irányai (Dr. Bíró György - Dr. Lindner Károly: Tápanyagtáblázat, Bp.,1995.) Interneten elérhető: Kubányi Jolán: Ami valaha orvosság volt, ma ételként szolgál (http://www.elelmezesvezetok.hu/szamok/05/01/11.htm),
Dr. Havas Ferenc: A táplálkozás története (http://www.elelmezesvezetok.hu/szamok/03/12/22.htm).
A felsorolás a teljesség igénye nélkül készült.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.02.11.

Balázs Izabella kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Szeretném kérdezni, hogy akinek epeköve van az milyen ételeket illetve gyümölcsöket fogyaszthat?
A válaszát előre is köszönöm!
2008.01.29.
Válasz: Kedves Izabella!
Az élelmiszerválogatásra és készítési módra vonatkozó általános információkat megtalálja a weboldal Betegségek diétái megfelelő cikkében. Gyümölcsöket felsorolok néhányat, mivel a cikkben elég szűkszavúan került említésre. Szabadon fogyasztható: alma, birsalma, őszibarack, dinnye,meggy kompótnak vagy nyersen is. Körte, banán, narancs, mandarin grapefruit egyéni érzékenységtől függően (kis mennyiséget kell megpróbálni, ha nem okoz problémát legközelebb többet is lehet). Amennyiben ezek problémát okoznak, frissen facsarva a lé gond nélkül fogyasztható. Kerülni ajánlott a következőket: szőlő, szilva, sárgabarack, málna, eper, szeder, kivi, ribizli. Sok epeköves betegnek egyik gyümölcs sem okoz panaszt, ilyenkor a kerülendő listán lévőt sem kell kihagyni az étrendből.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.02.08.

Mátyus Tamás kérdezte
Kérdés: Tisztelt Hölgyem!
Szeretnék érdeklődni, hogy személyes tanácsadást vállal-e, illetve étrend összeállítást csinál-e?
Amennyiben igen, kérem küldje el a bejelentkezés módját és a várható költségeket.
Köszönettel:
Mátyus Tamás
2008.01.25. - 17:18
Válasz: Kedves Tamás!
Kérem küldje el e-mail címét a kislinder.ildiko@dietetikamindenkinek.hu címre kapcsolatfelvétel tárggyal és tájékoztatni fogom a lehetőségekről.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.01.29.

Rita kérdezte
Kérdés: Szeretnék egy saját személyre szabott diétát kapni!Kihez kell fordulnom ezügyben segítségért?
Köszönöm válaszát!
2008.01.25. - 12:08
Válasz: Kedves Rita!
Személyre szabott étrendet térítés ellenében kaphat, miután kitölt egy általam összeállított részletes kérdőívet. Ha továbbra is érdeklik a lehetőségek, kérem küldje el e-mail címét a kislinder.ildiko@dietetikamindenkinek.hu címre kapcsolatfelvétel tárggyal és részletes tájékoztatást küldök.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.01.29.

egy lány kérdezte
Kérdés: Én egy 14 éves lány vagyok. Ön szerint én kövérnek számítok, vagy csak némi súlyfeleslegem van?
172cm
73kg
-hetente háromszor(2 órás)karatézom
-hetente egyszer-kétszer(fél óra)futok
-Herba Life termékeket használom.
-Minden nap eszek gyümölcsöt
- 3L vizet iszom. Nem eszek chipset, nem iszom kólát.
Akkor mi a bajom?
Én kövérnek érzem magam. Ráadásul fogaimmal is baj van, pedig naponta 3-szor fogat mosok. Mit tehetnék még? Már ki vagyok borulva emiatt. A többi osztálytársamnak szép lapos hasa van, pedig szinte csak chipsen élnek.
2008.01.21. - 21:17
Válasz: Kedves Levélíró!
Biztosan állíthatom, hogy Ön nem kövér. Megeshet, hogy van 2-3 kg súlyfeleslege, de még erről sem vagyok meggyőződve. Az Ön életmódja követendő példaként szolgálhat kortársainak. Bizonyára erős, izmos testtel rendelkezik. Tudnia kell, hogy az izomszövet sokkal nehezebb a zsírszövetnél, ezért (főleg sportolóknál) csak a testtömeg alapján nem lehet elhízásról beszélni, meg kell mérni a bőrredők vastagságát is, esetleg egyéb vizsgálatokkal kell a testzsír mennyiségét (százalékot) meghatározni. A magas testzsír arány elhízást jelez még az ideális testtömeg esetén is, és szó sincs elhízásról magasabb testtömeg esetén sem, ha a testzsír mennyisége megfelelő. Szép lapos has eléréséhez csempésszen be néhány (belső hasizmokat is megmozgató) alakformáló gyakorlatot a rendszeres edzésprogramjába. Fogai épségéhez nem csak vitaminok fogyasztására van szükség, hanem például megfelelő mennyiségű tejtermékre is a kálcium bevitel miatt. Nem mindegy az sem milyen fogkrémet használ és milyen a fogmosási technikája. Érdemes ezzel kapcsolatban kikérnie fogorvosa véleményét.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.01.29.

Anna kérdezte
Kérdés: 40 ÉVES VAGYOK 25KG TÖBLET SULLYAL ,MIJEN DIÉTÁT AJÁNLANA HOGY EZT LETUDJAM ADNI KÖSZÖNŐM
2008.01.21. - 20:42
Válasz: Kedves Anna!
Önnek nem néhány hetes fogyókúrára van szüksége, hanem étkezési szokásainak megváltoztatására. Kérem olvassa el a weboldal Fogyókúra című cikkét, amennyiben ez után is maradnak megválaszolatlan kérdései, szívesen válaszolok rájuk.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.01.28.

Molnár Sándorné kérdezte
Kérdés:Tisztelt Kislinder Ildikó!
Májusban leszek 52 éves,156 cm magas,69 kg-os tanítónő vagyok. 48 éves koromig tartottam az 51 kg-os súlyomat,azóta azonban hiába próbálok fogyúkúrázni, lemennek ugyan a kg-ok, de még több vissza is jön. Nem sportolok, és az iskolai konyhán un. "napközis" ebédet fogyasztok. Kérem, szíveskedjen megírni, mint tegyek, hogy súlyom ideális legyen.
Válaszát előre is köszönöm! Molnár Sándorné
2008.01.21. - 19:56
Válasz: Kedves Molnár Sándorné!
Ahogy idősödünk, csökken az alapanyagcserénk. Ideális testtömegünket kétféle módon őrizhetjük meg: rendszeresen sportolunk vagy kevesebb energiát veszünk magunkhoz ételeink, italaink által. Az első verzió az egészségesebb megoldás. Az étkezéseknél ügyelnünk kell a luxusenergiák bevitelére: kerüljük a nassolást, cukrozott italok fogyasztását. A napközis ebéd nem lehet oka a testtömeg gyarapodásnak. Ügyeljen rá, hogy mindig reggelizzen valamit, ebédeljen is és a vacsorai étkezés legyen energiában szegényebb. A mostaninál naponta 500 kcaloriával kell kevesebbet fogyasztania, hogy lassú ütemben, egészségét megőrizve nyerje vissza ideális testtömegét. Ily módon a kitűzött tömeget meg is tudja majd tartani.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.01.28.

Nunkovics Zoltánné kérdezte
Kérdés:Üdvözlöm!
32 éves hölgy vagyok.3és fél évvel ezelött volt egy toxémias terhességem.Szülés óta nem ment le a súlyom, söt emelkedett. 100 kg felül vagyok. Kb 50 kg kéne leadnom mert emésztési problémáim vannak.Anygcserezavarok.A közelmultban koros fehérje került a véráramba, sulyos állapotba kerültem korházba gégeszükület csunya nagy csalánkiütés..stb.Fehérje mentes dietan voltam.Mikor kijöttem a korházbol meg 10 napig tartanom kellett a szigorubb diétaát. Utána lassan ehettem mérsékelten fehérhúsokat, fehérjéket.Megint kezdtem tapasztalni magamon a kisebb foku csalánkiütéseket, szájszárazság.Nagyon félek, hogy megint korházba kerülök.Mikor fog megszünni az átmeneti fehérje érzékenységem, anyagcserezavarom. Milyen díétát javasol nekem. Már enni sem merek semmit, mindentől félekmár.
Köszönettel:
Nunkovics Zoltánné
2008.01.21. - 09:20
Válasz: Kedves Nunkovics Zoltánné!
Az ételallergiák kezelési módja, hogy az allergizáló ételt (és mindent ami ezzel készül) kihagyjuk az étrendből. Ehhez a legfontosabb dolog, meghatározni mire allergiás. Javaslom, hogy keressen fel allergológust és egyidejűleg dietetikust is (az eddigi vizsgálati dokumentumaival) az allergén pontos maghatározására. Mivel az anyagcserezavarok nagy részét a súlytöbblete is kiválthatja, a dietetikus a fogyókúra kivitelezésében is tud Önnek segíteni. Allergológiát több kórházban és járóbeteg rendelőben talál, például az ORFI-t tudom ajánlani. Sajnos ilyen összetett probléma esetén nem lehet személyes találkozás és nagyon részletes anamnézis (kérdőív) nélkül diétát javasolni.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.01.24.

borcsy kérdezte
Kérdés:Kedves Ildikó!
35 éves nő vagyok, egészséges,sovány alkatú, 152 cm, 45 kg.Mindenki ilyen kicsi a családban. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi kalóriabevitel az ideális, hogy ülő foglalkozás mellett tartsam a súlyomat, és ne fogyjak?
Köszönöm válaszod. Szép estét!
Borcsy
2008.01.17. - 21:31
Válasz: Kedves Borcsy!
Önnek naponta átlagosan 1700 kcal energiára van szüksége, ha nem végez aktív szabadidős tevékenységet. (A munkahelyi elfoglaltságon kívüli tevékenységek mind szabadidős tevékenységnek minősülnek.) Amennyiben szabad idejében sokat mozog, esetleg sportol valamit, ez az érték 1900 kcal-ig bővülhet.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.01.24.

Goller adam kérdezte
Kérdés:helo szeretnek kerni fogyis etrendet most 83kg vagyok
2008.01.17. - 12:56
Válasz: Kedves Ádám!
Az étrend kalória tartalmának meghatározására szükségem lenne néhány adatra. Milyen idős, milyen magas, milyen munkát végez, sportol-e rendszeresen, ha igen mit? Ha még egy e-mail címet is megadna, tudnám hová küldeni.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.01.19.

Hegedűs Tünde kérdezte
Kérdés: Szeretném segítségét kérni a lányommal kapcsolatban.Ő 14 éves és 96 kg.A főzésnél odafigyelek, hogy olajjal/lehető legkevesebbel/készítsem az ételeket.Diétáztatom/napi szinten kb.1000kcal/de nm tudok neki parancsolni, mert amit elkészítek a számára, azt elfogyasztja és azután pedig még eszik.Hogyan tudnék a számára változatos diétát készíteni,amit testvéreivel is tudnék fogyasztatni.A testvérei viszont eléggé vékonyak.Segítségét előre is nagyon köszönöm.Tisztelettel Hegedűs Tünde
2008.01.16. - 13:59
Válasz: Kedves Tünde!
Egy 14 éves serdülőnek nem is szabad 1000 kcal-val fogyókúráznia orvosi felügyelet nélkül. Ahhoz, hogy érdemben hozzá tudjak szólni a problémához szükségem lenne néhány kérdés megválaszolására. A tizennégy éves lánya milyen magas? Előfordul-e túlsúly a család többi tagjánál? Mit jelent, hogy a testvérek eléggé vékonyak? Kérem írja meg életkorukat, testmagasságukat és testtömegüket is. A családi adatokra azért vagyok kíváncsi, hogy következtetni lehessen, életmódbeli és táplálkozási szokások vagy valamilyen anyagcsere betegség áll a háttérben.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.01.19.

Éva kérdezte
Kérdés: Vastagbél gyulladással küszködöm néhány éve. Szeretném erősíteni az immunrendszerem, mit tehetnék ennek érdekében? Fogyaszthatok e kombucha italt?
Köszönöm a válaszát!
2008.01.16. - 08:59
Kérdés:Hol találok klubfoglalkozást gyulladásos bélbetegek számára?
2008.01.16.- 09:03
Válasz: Kedves Éva!
Immunrendszerét vitaminban gazdag táplálkozással, probiotikus tejtermékekkel, immunrendszert erősítő gyógyszertári készítményekkel teheti meg. A természetes gyógymódok közül a kombuchát is választhatja, de mindezt csak nyugalmi periódusban. Betegségének akut fellángolásai alkalmával szigorú diétás alapelvek betartása javasolt. Ilyenkor sem a kombucha ital szénsavtartalma, sem enyhe hashajtó hatása nem kedvező. Klubfoglalkozást a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete szervez, amelynek weboldal címe: www.mccbe.hu. Az oldalon rengeteg fontos információ megtalálható.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.01.18.

Thomanné Szépe Éva kérdezte
Kérdés: Tisztelt Ildikó!
Miként fogyhatok le kb. 8-9 kg-ot? Sajnos refluxos vagyok, és emiatt nagyon sok étel -amellett, hogy gyógyszert is szedek- maró gyomorgörcsöt okoz, néha hányingert is. Sokszor tör rám iszonyú éhség. Próbálok minél több gyümölcsöt enni, meg salátákat, főleg nyersen... Sajnos a kapuccsinóról nem tudok lemondani, de nem iszom mást csak gyümölcsteákat és szénsavmentes ásványvizet. Kenyeret ritkán fogyasztok. A pajzsmirigyműtétem óta (2 éve volt)lassan 10 kg- ot híztam és nem gondolom azt, hogy ezt a súlygyarapodást az evéssel követtem volna el. Kérem mondja meg, hogy mit javasol, milyen fogyókúrát tanácsol. Bevallom, a napi 2x20 perc kerékpározáson kívül nem végzek más sportot.... A munkám nem ülő munka, inkább vegyes mozgás.
Tisztelettel: Thomanné Szépe Éva
2008.01.15. - 18:17
Válasz: Kedves Éva!
Csökkent pajzsmirigyműködés miatt gyakran előfordul, hogy lassul az anyagcsere, ezért ugyanolyan étkezési szokások mellett is lassan gyarapszik a tömege. Nagyon egyszerűen fogalmazva, naponta 1 db banán vagy fél zsemle mennyiségével kellett volna kevesebbet ennie ahhoz, hogy ezt a plusz 10 kg-ot elkerülje. Magas savtermelése miatt ez a fogyókúrás étrend Önnek nem megfelelő. Ha folyamatosan savtermelést serkentő ételeket fogyaszt, nem csoda ha éhes, és a problémát nem a napi 1 capuccino okozza. Kérem olvassa el a Betegségek diétái rovatban a refluxra vonatkozó ajánlásokat, ahol mintaétrendet is talál. Az elfogyasztott étel mennyiségére kell majd ügyelnie. Sajnos adatait nem közölte, ezért napi energiaszükségletet nem tudok számolni.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.01.18.

Tamara kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
23éves,163cm magas,57kg lány vagyok. Sajnos van rajtan kb 3 kg felesleg.Rendszeresen járok edzőterembe(főként kardiózok-futás,taposó)Sajnos porcpuhulást állapított meg az orvosom és 1 hónapig tilos a futás és a sport. Ez alatt az idő alatt is szeretnék fogyni,már csak ez a 3 kg van de nagyon zavar.ezért a kédésem az lenne,h hogyanváltoztassam az étkezési szokásaimon.Általában reggelizem(2szelet piritós,felvágott,joghurt,zöldség)ebédelek(néha kis leves,csirke-hal és vagy főzelékkel vagy savanyúsággal,zölséggel eszem ezeket) uzsonna-tízórai alma,körte szokott lenni. Vacsorárapedig zöldség és tonhal v.virsli,tojás. Próbálok kis adagokat enni. ön szerint ezzel lehetséges a fogyás? Amásik kérdésem,h mivel 2éve már edzek szép izomzatra tettem szert de attól tartok ez az 1 hónapos kihagyás miatt vissza fog fejlődni és ezt semmiképp nem szeretném.Hogyan tudnám megtartani az izmaimat és megszabadulni az utolsó 3 kilótól!
Előre is köszönöm válaszát!
2008.01.15. - 17:48
Válasz: Kedves Tamara!
Először is szeretném megnyugtatni, izmai nem fognak egy hónap alatt visszafejlődni, de előfordulhat hogy térdei később sem bírják majd a túl nagy terhelést. Orvosa bizonyára ajánlott valamilyen porckivonatot a regenerációt elősegíteni. A pihenés időszakát használja ki arra, hogy informálódjon más alakformáló tornákról, amik nem terhelik annyira az ízületeket. Érdemes ezzel kapcsolatban gyógytornászt is felkeresni. Az étrend összeállítása jó. Mivel fizikai aktivitása csökkent, naponta kb. 150-200 kcal-val kevesebb energia bevitelt ajánlok az eddigihez képest. Amikor újra elkezd sportolni, ismét több energiára lesz szüksége. Nem írta, hogy ez csak példa az étkezésre, vagy minden napja e szerint zajlik. Kicsit egyhangúnak érzem ezt hosszú távon. Érdemes meghatározni egy bizonyos kalória mennyiséget (pl.1500 kcal), amin belül más ételeket is fogyaszthat (bármit, csak férjen bele a napi 1500 kcal-ba). Az optimálisan Ön számára szükséges energia mennyiség meghatározására szüksége lesz, ha megszabadul a kitűzött 3 kg- tól és a továbbiakban se hízni, se fogyni nem szeretne. Ebben akkor tudok majd segíteni, ha kialakul milyen mozgást, milyen intenzitással végezhet.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.01.18.

Forrás Ágota kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Általános és középiskolában versenyszerűen röplabdáztam, de érettségi után nem volt lehetőségem a sportot tovább folytatni. Az egyetemi évek alatt csekély kondizással merítettem ki a sportolás fogalmát. Ezidáig ehettem bármit és bármennyit (sosem voltam kis étkű), az 52 kg-os súlyomat mindig tartottam . Most vagyok negyedéves az egyetemen és az utóbbi 1 évben tapasztalom azt, hogy folyamatosan hízok és megjelentek a narancsbőr tűnetei is. 62 kg vagyok, ami a 168cm-es magasságomat tekintve még mindig nem mondható kövernek, sőt egyesek szerint most vagyok nőies. Engem mégis rettenetesen zavar ez az állapot, vissza szeretném nyerni régi, sportos alkatomat. Elég nagy étvágyú vagyok, képes vagyok annyit enni mint egy férfi, imádok enni, és sajnos a magas koleszterinszintű ételeket sem vetem meg. Hozzászoktam, hogy idáig nem jelentettek veszélyt az alakomra. Amióta hízásnak indultam, próbáltam változtatni az életformámon, több-kevesebb sikerrel (de inkább az utóbbi).
Most újra konditerembe járok, most már igyekszem heti 4 napot edzeni. 1 hete elkezdtem szedni egy természetes, gyógynövény alapú zsírégető, étvágycsökkentő tablettát a fogyás reményében (sajnos még nem tapasztaltam változást az étvágyamban). Mindezek mellett szeretnék elkezdeni egy nem túl megerőltető diétát is. Milyen diétát tudnál ajánlani, amit még egy nagyétkű lány is el tud viselni? (Még sohasem diétáztam, kemény diétázásba nem akarok egyelőre kezdeni). Mi a véleményed, mindezen próbálkozások mellett (diétával együtt) sikerül-e max.1 hónapon belül 8 kg-tól megszabadulnom? Mit kellene még tennem a fogyás érdekében?
Előre is köszönöm válaszaidat!!!
Ági
2008.01.14.
Válasz: Kedves Ágota!
Nem szeretném lelombozni, de remélem, hogy 1 hónap alatt nem fogy 8 kg-ot. Az ilyen gyors ütemű fogyás cseppet sem egészséges, és az Ön súlyfeleslege sem indokol ilyen kapkodást. Normális dolog, hogy minél idősebbek vagyunk, arányosan lassul az anyagcserénk (főleg, ha mozgásszegény életmóddal párosul), és ugyanaz az energiamennyiség amire eddig szükségünk volt, most soknak bizonyul és lassú hízásnak indulunk. Ön tökéletes megoldást választott azzal, hogy újra elkezdett sportolni (a sport gyorsítja az anyagcserét, és a narancsbőr is csak tornával orvosolható tökéletesen). A fogyasztó tablettákban nem hiszek, de nem szeretném mindenáron lebeszélni róla, ha nem lesz eredménye, magától is abba fogja hagyni a szedését. Szívesen ajánlanék helyette azonban korpatablettát (plusz megfelelő mennyiségű folyadék), vagy étkezési búza- illetve zabkorpát, ami segíthet az étvágy csökkentésében, oly módon, hogy az emésztőrendszerben vizet vesz fel, duzzad, növeli a teltségérzetet (jóllakottság érzet). Fogyókúra kapcsán érdemes elolvasnia a weboldal erre vonatkozó cikkét. Röviden még annyit emelnék ki, hogy a napi étkezési ritmusra figyeljen és a luxusenergiáktól szabaduljon meg (cukrozott italok, édességek, nassolni valók).
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.01.18.

Molnárné Szilvia kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Refluxos betegek diétája, étrendje, milyen ételeket fogyasszanak az ilyen betegek, hogy a gyomorsav minél kevesebb legyen?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:M.Szilvia
2008.01.13.
Válasz: Kedves Szilvia!
Refluxos betegek számára összeállított diétás alapelvekről a Betegségek diétái/Gastrooesophagialis reflux diétás kezelése cikkben olvashat. Talál az oldalon 1 hetes mintaétrendet is, amely a diéta gyakorlati kivitelezésében és az ételkészítésben segíthet.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.01.14.

Mihály kérdezte
Kérdés: Egy kedves ismerősömnek candidája van és én,mint jelenlegi élelmiszermérnök-hallgató szerettem volna segíteni az ételei kiválasztásában.Odáig eljutottam,hogy a candida nem bontja a laktózt,ezért azt nyugodtan ehetne ha lenne önálló formában.Viszont az emésztőbaktériumok a laktózt galaktózzá és glükózzá bontják,amiből a glükózt már hasznosítja a gomba.Hogyan lehetséges,hogy mégis ehetne laktózt így,nem törődve a glükózzal?Lehet-e laktózt olyan formában vásárolni,mint a szacharózt,glükózt és édes-e az?Milyen édes cukrokat nem tud még a candida lebontani?hogyan juthat a nélkülözhetetlen glükózhoz ezekből,úgy,hogy ne táplálja azzal a gombákat?
Válaszát előre is köszönöm!
2008.01.12.-17:18
Válasz: Kedves Mihály!
A candida természetes módon nagyon gyakran előfordul a bélflórában. Önmagában a jelenléte semmilyen panaszt nem okoz és nem is kóros. Akkor van baj, ha a bélflóra egyensúlya felborul és a számunkra hasznos bélbaktériumok száma jelentősen lecsökken a candidához viszonyítva. Általában hasmenéses állapotok vagy antibiotikum szedés után jelentkezik ez az állapot. Legfontosabb teendő ilyenkor a normál bélflóra helyreállítása. A candida túlzott elszaporodásakor jó hatásfokú gyógyszer áll rendelkezésre az egyedszám csökkentésére. A diéta ennek lehet segítője, de közel sem tökéletes megoldás. Ugyanis csak diétával több hónapos kezelés után lehet (több-kevesebb) eredményt elérni. Laktózt lehet gyógyszertárban kapni, de felesleges megvennie. Édesítse az ételeket mesterséges édesítőszerrel. Az összes keményítőt sem fogja tudni kiküszöbölni, mert akkor minden zöldségről le kell mondania. A tökéletes diéta úgy nézne ki, hogy húst fogyaszthat zsiradékkal, néhány szelet sajttal. Ennek több hónap alatt olyan hiánybetegségek lennének az eredménye, amilyen súlyosakat a candida soha nem tud okozni. Ezért a candida ellenes diéta nem törekszik tökéletességre, a főbb keményítő és cukorforrásokat kell kerülni, ezzel már jelentősen csökkenthető a telepek száma, egészen panaszmentességig.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.01.14.

Jucus kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
23 éves,164cm,50-57 kg között ingadozó lány vagyok. Már több mint 2 éve a sportr része a mindennapjaimnak. Leginkább futok és edzőterembe járok. Emellett néha elég szigorú diétát folytatok,amit sajnos mostanában falásrohamok követnek. Ennek következtében egy ördögi körbe léptem,ami hízással, lelkiismeretfurdalással és most már önértékelési problémákhoz vezetett. Szeretnék újra "normális" életet élni, de félek,hogy nagyon összekuszáltam az anyagcserémet. Abban szeretnék tőled segítséget kérni,hogy hogyan tudnék ebből az ördögi körből kikerülni?Mennyi idő szükséges ahhoz,hogy az anyagcserém újra normálisan működjön? A futást is hajlamos voltam túlzásba vinni(heti4-5 közepesen intenzív 45perc, már a térdem sem bírta nagyon)Előre is köszönöm válaszod!
2008.01.12.-12:09
Válasz: Kedves Jucus!
Az életmódjában és étkezési szokásaiban elkövetett hibák szerencsére gyorsan helyreállíthatók. Néhány hónap odafigyelés elegendő. Törekedjen rá, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozzon! Átlagosan 1700-1800 kcal energiára van szüksége napi szinten (hangsúlyozom: információk hiánya miatt nem teljesen pontos adat), figyelnie kell rá, hogy se sokkal több vagy kevesebb ne legyen. Az energia bevitel nagy részét a reggeli és déli órákban kell biztosítania. Ha egész nap alig evett, a hiányzó mennyiséget már nem szabad a vacsorával pótolni. Még egy fontos dolog: ha úgy érzi célt ért, akkor se dőljön hátra és rúgja fel a kiegyensúlyozott életvitelt, mert a fent leírt problémák bármikor visszatérhetnek. Gyakran egyen keveset, hogy ne éhezzen el túlságosan, így elkerülheti a falásrohamokat.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.01.14.

Sulyok József kérdezte
Kérdés: Mire utalhat a (tartós) fehér lepedékes nyelv?
Válaszát köszönöm.
2008.01.11.
Válasz: Kedves József!
Érdemes felkeresnie a háziorvosát, mert a fehér, lepedékes nyelv gombás fertőzésre (főleg ha nemrégiben antibiotikum kezelésen esett át), vagy emésztőrendszeri problémára utalhat. A háziorvos eldönti szükség van-e egyéb vizsgálatokra.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.01.14.

Alexandra kérdezte
Kérdés: Tisztelt Tanácsadó!
Hatalmas kérdésem lenne!
Sokan az osztálytársaim közül azt mondják hogy milyen széles csipőm van és mekkora fenekem!
Viszont az orvosom és a családtagjaim,főleg a barátom azt mondják hogy jó alakom van!
Szeretnék egy kicsit fogyni,mert tegnap vettem egy uj nadrágot és kicsit kinos volt 32-es méret!Emlékszem tavaly még 29-es volt!Lehetséges hogy a fogamzásgátlótól hiztam?Pedig igy is a legkisseb hormontartalmút irattam!
Magasságom 178 cm, súlyom 70 kg!
A testtömeg indexek szerint nincs szükségem fogyásra!De valahogy nagyon szeretnék lefogyni,mert elég meglepő!inkább ijjesztő!hogy 32 es nadrágot kell vennem!
Egy a problémám hogy asztmás vagyok és nehezemre megy a futás, s a megerőltetés!
Elkezdtem diétázni,csak alma!Valahogy megszédülük és nem megy,be kell kapnom valami érdemes kaját!Nem birom igy a napi 7 -8 órákat az iskolában!
Minimum 10 kg-ot leszeretnék fogyni!
Hogy lehetséges ez?
Mert már annyi módszert olvastam az interneten,de valahogy egyiksem túl meggyőző!
Esetleg ne egyek?Csak folyadékot?
Válaszát előre is megköszönöm és remélem tud nekem abba segíteni hogy ujra 29-es nadrágot hordjak!:)
Üdvözlettel : Alexandra
2008.01.10.
Válasz: Kedves Alexandra!
Az Ön által leírt drasztikus fogyókúrás megoldással csak egészségét veszélyeztetné, méretei csökkentésének nem ez a megfelelő eszköze. Kb. 2000-2400 kcal energiára van szüksége naponta. Arra próbáljon ügyelni, hogy ennél többet ne fogyasszon. A méreteit otthon is végezhető alakformáló tornával tudja optimalizálni, olyan terhelést választva, ami nem okoz problémát az asztmája szempontjából. Nem adta meg életkorát, de leveléből arra következtetek, hogy középiskolás. A serdülőkor befejeztével normális az idomok nőiesedése, ami nem jelent feltétlenül hízást. Az Ön testmagasságához a 29-es nadrág irreálisnak tűnik. 10 kilogrammos fogyást soknak tartok, 65 kg alá lehetőleg ne menjen. Néhány hónapnyi tornázás után, lehet hogy elégedett lesz alakjával fogyás nélkül is.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.01.14.

Cs. kérdezte
Kérdés: Tisztelt Ildikó!
Azt szeretném kérdezni, milyen étrend ajánlott IBS-ben, és milyen ételeket, italokat ajánlatos elkerülni?
Köszönöm válaszát!
2008.01.09.
Válasz: Kedves Cs.!
Mivel az IBS étrendi kezeléséről Önnel együtt többen is érdeklődtek, írtam egy erre vonatkozó útmutatót, amelyet a Betegségek diétái rovat Irritábilis bél syndroma (IBS) diétás kezelése cím alatt olvashat.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.01.14.

Szabó Edit kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Arra szeretnék választ kapni, hogy vese és máj egészséges működésének milyen diétát javasol. Annyit tudok, hogy só és zsírszegény étkezés javasolt, de konkrétanabban szereték tanácsot kapni, hogy mit érdemes előnybe részesítenem az étekzéseim során és mit nem, továbbá a folyadékfogyasztást illetően is tájékozatlan vagyok.
Válaszát előre is köszönöm.
Szabó Edit.
2008.01.07.
Válasz: Kedves Edit!
Normál máj- és veseműködés esetén nem kell különösebben diétáznia. A felnőtt lakosság számára kidolgozott táplálkozási ajánlásokat kell szem előtt tartania, ennek része az Ön által említett mérsékelt só- és zsírbevitel is. Az egészséges táplálkozásról szóló cikkben megtalálja a folyadékfogyasztásra vonatkozó javaslatokat is. Amennyiben fennáll valamilyen vese- vagy májműködési zavar, pontos diagnózis (esetleg laboreredmények) megadása után tudok megfelelő diétát összeállítani.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.01.13.

Lilla kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
18 éves vagyok. 8 éve verseny szerüen fitnesseztem(3 hónapja hagytam abba).Az utóbbi 2 évben a felnőtt versenyzökhöz kerültem és igy nagyon keényen kellett fogyokurázni kemény edzések mellett.augusztus-szeptember-oktober nagyon lefogytam de utána verseny után rögtön visszaszedtem, még többet is mint elötte voltam mert evési rohamok törtek rám és nem tudtam mikor elég, amikor teljesen tele voltam akko is ettem tovább és közben féltem az elhizástol.Ezek az evési rohamok után persze büntudatom lett...aztán idén október után még többet szedtem fel mint tavaly és nem tudom mit tudnék tenni ezek az evési rendellenességek ellen. Reggel még nem akarok semmit enni aztán este meg mindent összevissza. Nagyon szeretnék ujra normálisan étkezni(régen normálisan étkeztem és semmi bajom nem volt a sulyommal) és lefogyni és megtartani a sulyom. Most táncra járok és kondizok meg uszok. 164cm 64kg vagyok és 56-57 voltam és szeretnék ismét lenni. Kérem segítsen! Köszönöm Lilla
2008.01.04.
Válasz: Kedves Lilla!
Bizonyára a sok lemondással járó fogyókúra miatt érzi úgy, hogy most mindent szeretne megkóstolni, "bepótolni" az elmulasztott evést. Nyugodjon meg, mindenre lesz ideje, ha módjával étkezik is. A napi étkezési ritmust át kell alakítania. Próbáljon reggelente kb. ugyanabban az időpontban enni néhány falatot. Rövid időn belül szervezete hozzászokik a reggelihez és jóízűen tudja majd elfogyasztani. A reggeli és az ebéd energiájára szükség van a napi munkavégzéshez, tanuláshoz, sporthoz. Ha a reggelit kihagyja, szervezete saját tartalékait bontja le, estére a kiürült raktárak miatt lesz farkaséhes. A vacsorára és lefekvés előtt fogyasztott táplálék elraktározódik és főleg a zsírszövetünket gazdagítja. Estére alacsonyabb kalóriatartalmú ételeket válasszon. Ha megfelelő étkezési ritmus kialakítása után is újabb kilók rakódnak le, akkor az étkezéssel bevitt napi energiamennyiséget kicsit csökkentenie kell (valószínűleg a mostani fizikai aktivitása során nem használ fel annyi energiát, mint előtte, versenyzőként). További kérdéseire is szívesen válaszolok.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.01.08.

Judit kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
16 evi versenyszerű kézilabdázást hagytam abba 3 éve. Egy évvel ezelőttig sportolgattam,de 1 éve se időm se energiám. Azóta 12 kilót szedtem fel ,ami borzalmasan zavar. Mindezek mellett ülőmunkát is végzek. Milyen módszerrel tudnám leadni a felesleget, ami főleg a csípőmön és a hasamon rakódott le. Tisztában vagyok vele, hogy újra el kell kezdenem sportolni, hiszen ez is nagyban hozzájárult a hízásomhoz. Remélem, Te tudsz nekem segíteni, hogy milyen mozgásforát válasszak és mit egyek úgy, hogy ne menjen rá "ingem-gatyám". Segítségedet előre is köszönöm!!
Üdvözlettel: Judit
2008.01.02.
Válasz: Kedves Judit!
A problémát valóban a sport abbahagyása jelenti, illetve az azzal járó változások. Sportolóként sokkal több energiát kellett a táplálékokkal biztosítania, mint most. A mozgást abbahagyva táplálkozási szokásain nem változtatott, ezért a 12 kg felesleg. Alakformálás céljából bármely zsírégető és alakformáló tornát választhatja, de futhat, kerékpározhat is stb. Táplálkozásáról semmi konkrétat nem árult el, általánosságban azt ajánlom, hogy a szénhidrátokat és ezen belül a cukrot tartalmazó ételeket és italokat kell csökkentenie, figyeljen oda a zsírszegénységre (vonatkozik az állati zsiradékokra, növényi olajokra, margarinra, tejtermékekre stb.). Gyakran egyen keveset, sok zöldségfélét iktatva az étrendbe. Az ajánlott élelmiszerek taglalását a Fogyókúra menüpont azonos című cikkében találja.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.01.05.

Fedup kérdezte
Kérdés: Kedves Ildikó!
Három és fél éve vannak emésztőrendszeri panaszaim, a (szerzett) laktózintolerancia mellett többször diagnosztizáltak kontaminált vékonybélszindrómát és ún. "szénhidrát-emésztési zavart", valamint "dyspepsiát" (úgy látom, ahogy próbáltam utánanézni, ezek elég homályos fogalmak). A kontaminált vékonybélszindrómára adott antibiotikum és progastro nem javított másodszor sem az állapotomon. Voltam több orvosnál, természetgyógyászoknál, akupunktúrán, de úgy érzem, bizonyos gyógynövények csak rosszabbat tesznek. Legutóbb a szakorvos - a leletek ellenére- ismét IBS diagnózissal bocsátott el. Úgy tudom, az IBS-nek nincsenek szervi tünetei, ennek ellenére epe-és hasnyálmirigykímélő, valamint szénhidrátszegény diétát is előírt, valamint Pangrolt és Dicetelt írt fel -előbbi semmit nem használ, utóbbit nem szedem, mert laktózt tartalmaz.
Amit eszem: reggel egy zsemle megpirítva, sajttal (sajnos soványat nem tudok enni mert az laktózos), sonkás felvágottal vagy hússal, délben natúr húst répával, kevés rizzsel vagy burgonyával, esetleg paradicsomszósszal, este abonettet sajttal, vagy tojással, néha kevés almát, narancsot. Ezen étrend mellett is -abszolút figyelemel a laktózmentességre!- naponta minimum 4-5 alkalommal (kora délutánig vagy akár estig elhúzódó puffadással, rossz közérzettel) kell a mellékhelyiséget látogatni (nem hasmenés, inkább kitisztulási nehézség) és gyakran este még puffadást, gázosodást tapasztalok.
Azt szeretném kérdezni, milyen étrenddel lehetne ezt a számot csökkenteni, vagy legalább a folyamatot felgyorsítani, illetőleg tud-e valami egyéb módot, kezelést, stb., mellyel meg lehetne szüntetni ezt az állapotot? Ha bármely mmás hatékony kezelési módot vagy a fenti problémára szakosodott gasztroenterológus szakorvost tudna ajánlani, azért is hálás lennék!
Köszönöm a segítségét!
2007.12.27.
Válasz: Kedves Fedup!
Pontos diagnózis hiányában célra vezető diétát nem lehet összeállítani. Levelében nagyon sok az ellentmondás. Az IBS-nek lehetnek és általában vannak is szervi tünetei. Az IBS-ben ajánlott étrend nem egyezik meg minden vonatkozásában az epe- és hasnyálmirigy kímélővel. Ön a leírtak alapján nagyon egyhangúan táplálkozik, mégsem felel meg az epe- és hasnyálmirigy kímélő diétának. Az epe- és hasnyálmirigy kímélő étrend fő jellemzője, hogy zsírszegény (minden zsiradékra vonatkozik), fűszerszegény, csípős fűszer mentes. Az ajánlott zöldségek és gyümölcsök vízben nem oldódó (durva) rostokat csekély mennyiségben tartalmaznak. Ebbe az étrendbe a zsíros sajtok és a tojás nem illeszthetők be. Cukor csak mérsékelten ajánlott, de az összetett szénhidrátokban gazdag élelmiszerek képezik az étrend gerincét (magas keményítő és pektin tartalmú: rizs, burgonya, sárgarépa, alma stb.). Erre vonatkozóan pontosabb leírást talál a Betegségek diétái menüpont megfelelő cikkeiben. Ha ismert Ön előtt, hogy a kapott gyógyszer laktózt tartalmaz, arról érdemes a kezelőorvosát is tájékoztatni, másik készítmény felírása céljából. Legfontosabbnak azt tartom, hogy gasztroenterológussal konzultálva (esetleg újabb vizsgálatok elvégzésére is sor kerülhet) pontos diagnózissal, valamint eddigi leleteivel keressen fel személyesen dietetikust. Ezen fórum keretei között nem lenne etikus gasztroenterológust megneveznem, minden nagyobb egészségügyi központban talál megfelelő szakembert.
Üdvözlettel: Kislinder Ildikó
2008.01.05.

 

www.dietetikamindenkinek.hu - kérdezzen a dietetikustól

|Aktuális kérdés-válasz (21)|2009/3. (34)|2009/2. (43)|2009/1. (38)|2008/2.fé. (112)|2008/1.fé. (115)|2007 (29)|


Elérhetőség Oldaltérkép Partnerek Hirdetés Webmaster ©Copyright RSS

Dietetika mindenkinek
© dietetikamindenkinek.hu 2007-2018

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! Add a Startlaphoz Bookmark and Share