Ma 2018. április 22.,
vasárnap
,
Csilla, Noémi
napja van.
Holnap
Béla napja lesz.


Diverticulosis, diverticulitis diétás kezelése

A diverticulosis (divertikulumok = kiboltosulások a vastagbélben) önmagában nem jelent betegséget. Az étrendnek a normál, rendszeres laza széklet létrejöttét kell biztosítania. Ezt rostban és folyadékban gazdag táplálkozással lehet elérni. Kedvező hatásúak a zab-, búza-, árpakorpa, amelyet fogyaszthatunk joghurtba, kefirbe, töltött, rakott ételekbe keverve vagy ezekkel készült kenyerek, péksütemények formájában. Gyümölcsök közül kedvező hatásúak az alma, őszibarack, meggy, szilva. Hasfogó hatású a körte, ezért csak kis mennyiségben ajánlott. Aszalt gyümölcsöket is fogyaszthat nyugalmi időszakban. Zöldségfélék közül kedvező a sárgarépa, más gyökérzöldségek, paradicsom, káposztafélék, hüvelyesek. A káposztafélék és hüvelyesek okozhatnak puffadást, ilyenkor néhány napig csökkentjük a rostbevitelt, majd újra fokozatosan növeljük. A napi 30 g körüli élelmirost bevitel elérése a cél. Ehhez 2 liter körüli (esetleg még több) egyenletes folyadékbevitelre van szükség. A vízhajtó hatású kávé, tea és alkoholos italok kerülendők.

Diverticulitis (diverticulitis = a diverticulum gyulladásos állapota) kialakulásakor rostszegény étrendre van szükség. A rostszegény étrend a gyulladás megszűnéséig ajánlott. Ilyenkor a rostot a magas pektin tartalmú élelmiszerek képviselik. Pektinben gazdag a burgonya, sárgarépa, főző- és sütőtök, alma hámozva. Ha nem okoz panaszt, fogyasztható a banán is. Nem javasoltak az apró magvas gyümölcsök, szőlő, mák, olajos magvak (dió, mogyoró, mandula, lenmag stb.), uborka, paradicsom, hagymafélék, puffasztó hatású zöldségek, magvas péksütemények, csípős fűszerek. A gyógynövény teák kedvező hatásúak: körömvirág, kamilla, hársfavirág. Egyhuzamban 2 hétnél tovább ne fogyasszuk a gyógyteákat, utána legalább 1 hét szünetet kell tartani. Némi javulás után bővíthető a gyümölcsök köre, de még mindig hámozva ajánlott. Húsok főzve, párolva, enyhén sütve kerüljenek az asztalra. A bőzsírban/bőolajban sültek, sok pörzsanyagot tartalmazó sült húsok, füstölt, pácolt, csípős ízesítésű variációk kerülendők.

A gyulladás megszűnte után néhány hét alatt bővíthető a diéta a diverticulosis szempontjából megfelelőre. A zöldségek közül már zöldbabot, zöldborsót is beiktathatunk, de csak passzírozva, hogy a nem vízoldékony rostokat eltávolítsuk. A turmixolás ilyenkor nem megfelelő, mert a rostok ugyanúgy az ételben maradnak, csak apró darabokra törnek. Az eddig kerülendő listán szereplő élelmiszereket fokozatosan beépítjük, első alkalommal kisebb adagot fogyasztva belőle. Zöldfűszereket: kapor, rozmaring, bazsalikom, majoranna, babérlevél stb. szabadon fogyaszthat. Használhat olyan fűszersókat is, amelyek tartalmaznak szálas fűszereket. Lehetőleg olyat válasszon, ami tartósítószer mentes.

www.dietetikamindenkinek.hu - vissza a főoldalra

Elérhetőség Oldaltérkép Partnerek Hirdetés Webmaster ©Copyright RSS

Dietetika mindenkinek
© dietetikamindenkinek.hu 2007-2018

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! Add a Startlaphoz Bookmark and Share