Ma 2018. április 22.,
vasárnap
,
Csilla, Noémi
napja van.
Holnap
Béla napja lesz.


Itt a nyár - napozzunk!

nap

Csodálatos napsugár

A Nap jókedvre derít, pozitív gondolatokat ébreszt, a napsugár simogat, felmelegít, kíséri nyaralásunkat, hétvégi pihenésünket a szabadban... Tudományos szempontból is a Nap a legfontosabb égitest minden földi élőlény számára.

A Nap mint naprendszerünk egyetlen csillaga igazából egy hatalmas gázgömb. Fő tömegét -ami a Földnél 330 000-szer nagyobb- forró hidrogén és hélium gáz alkotja. A Földre érkező napsugár három nagy részre oszlik:

A látható fény tartománya. Ettől lesz világos a Földön, energiáját nemcsak a növények használják fel fotoszintézis során, hanem egyes ember alkotta gépek, berendezések is. A teljes tápláléklánc erre épül.

Infravörös fény, ami a hőenergiát közvetíti. Felmelegíti a talajt, majd a légkört és a sötét pólót a hátunkon. Ez a kellemes meleg környezet sokban hozzájárult a földi élet kialakulásához és fennmaradásához.

A harmadik az ultraibolya (ultraviola - UV) sugárzás, amit az emberi bőr és szem csak nagyon kis mennyiségben tud tolerálni. Ennek a fertőtlenítő hatású sugárzásnak a hatására kezd el bőrünk barnulni. Ha nagyobb mennyiségű sugárzás ér bennünket, bőrünk nem tud ellene védekezni, égési sérülések, bőrrák, szemkárosodás alakulhat ki.

Azért, hogy mindig megfelelően alacsony legyen az ultraibolya sugárzás szintje, az ózonréteg a felelős, ami a földfelszíntől 16-50 km-re, a sztratoszférában helyezkedik el. Az elmúlt néhány száz év környezetszennyezése nagyon káros hatást váltott ki, elvékonyodott a mindannyiunkat védő ózonréteg, sőt ózonlyukakról is van tudomásunk.

Az UV sugárzás mérése

Az ultraibolya sugárzást erre a célra kifejlesztett UV mérő készülékkel mérhetjük. A kapott eredmény az UV index, aminek értéke 1-10-ig tartó skálán mozog. A nap folyamán az UV index a napszakkal együtt változik. Legmagasabb értékét délben éri el, felhőtlen égbolt mellett. Bőrünk leégésének veszélyét sokkal pontosabban mutatja, mint a hőmérsékleti érték, ugyanis az UV sugárzás mértéke nem a hőfok következménye.

kalap és nepszemüveg

Hogyan napozzunk?

A biztonságos napozás nagyon fontos, hogy bőrünk egészségesen aranybarna legyen, megfelelő mennyiségű D-vitamin termelődjön benne, kellemesen és energikusan érezzük magunkat.

Mindenkire vonatkozik, hogy az első néhány napozás alkalmával célszerű a 11 óra előtti vagy a 15 óra utáni időpontot választani. A napba nézni szabad szemmel sem jó, szemkárosodást okozhat, távcsővel pedig egyenesen tilos, hiszen azonnali vakságot eredményezhet.

Gyenge UV sugárzás idején érzékeny bőrűek és gyerekek is kimerészkedhetnek rövid időre a napra.

Aki hosszabb időt szeretne a szabadban tölteni, mérsékelt UV sugárzás esetén se feledkezzen meg a napszemüvegről és a széles karimájú kalapról. 11 és 15 óra között fél órától többet ne töltsünk napozással.

Közepes UV sugárzás esetén érzékeny bőrűek és kisgyerekek lehetőleg ne tartózkodjanak a tűző napon, kellően barna, kevésbé érzékenyek is csak 10-15 percig élvezzék a déli órák napsütését. Szabadtéri programokhoz, sétához a kalap és napszemüveg mellett ne feledjük el bőrünket a megfelelő fényvédő krémmel bekenni.

Erős UV sugárzás mellett a napozást hagyjuk a délelőtti vagy délutáni órákra. A dél körüli időt töltsük sziesztázással, olvasással,... árnyékos helyen. Ha mindenképpen a szabadba kényszerülünk ne feledkezzünk meg a magas fényvédő faktorú krémről, a széles karimájú kalapról, napszemüvegről, napernyőről.

Nagyon erős UV sugárzás esetén a fent leírt védelem mellett sem ajánlott a napon tartózkodni. Mindenképpen próbáljunk árnyékos helyet találni legalább a déli órákra.

Napozás során testünk sok folyadékot elpárologtat, hőségben intenzíven verejtékezünk. A vízveszteséget pótolnunk kell, napi 2-2,5 liter folyadék formájában. Ügyeljünk arra is, hogy a folyadékot folyamatosan akár óránként kortyolgatva vegyük magunkhoz. Mivel ásványi sókat is veszítünk ajánlatos a tiszta vízbe néhány szem sót szórni, néhány csepp citromlé is jól jöhet. Nagyon kedvező tulajdonságú ilyenkor az ásványvíz. Egy jeges gyümölcskoktél pedig nemcsak frissít, de pompás esztétikai élményt is nyújt

www.dietetikamindenkinek.hu - vissza az érdekességekhez

Elérhetőség Oldaltérkép Partnerek Hirdetés Webmaster ©Copyright RSS

Dietetika mindenkinek
© dietetikamindenkinek.hu 2007-2018

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! Add a Startlaphoz Bookmark and Share