Ma 2024. április 27., |
||||||||||||||||||||||||||||||
Gyomor- és nyombélfekély diétás kezeléseGyomor-, és nyombélfekély esetén a diéta a savviszonyokhoz alkalmazkodik. Általában magas gyomorsavszintet találunk, ezért fontos a savtermelés csökkentése. Akut betegség vagy vérzés után az étrendet fokozatosan építjük fel a folyékonytól a pépesen keresztül szilárdig. Fontosabb diétás alapelvek:Ajánlottak a gyakori, kis étkezések, naponta öt-hat alkalommal együnk, de egyszerre ne túl sokat. Még kis mértékben se fogyasszon savas, savanyú ételeket (ecetest), alkoholos italokat, kávét , sertés zsírt, csípős fűszereket (csípős paprika, bors, torma, mustár, gyömbér). Kerülje a dohányzást, és a tömény édességek fogyasztását. Ne fogyasszon barna-, korpás-, rozsos-, magvas kenyeret és péksüteményt. Helyette a másnapos fehér kenyeret, zsemlét, esetleg félbarnát válassza. A durva rostot tartalmazó zöldségféléket szintén kerülni kell (káposzta, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, szárazbab, száraz borsó, lencse, vöröshagyma, fokhagyma, kukorica). Zöldségfélék közül ajánlott: burgonya, sárgarépa, tök, sütőtök, cukkini, patisszon, spenót, cékla, petrezselyem, a panaszok múltával lehet zsenge zöldbab és zöldborsó is, de az első 1-2 alkalommal le kell passzírozni. Gyümölcsök közül alma-, birsalma kompóttal, őszibarack befőttel lehet kezdeni, vagy szűrt gyümölcsleveket lehet inni. Nyersen először hámozott almát lehet fogyasztani, majd később más hámozható és kimagozható gyümölcsöt is lehet (barack, banán), 1-2 hét múlva narancs, mandarin is lehet. Kerüljük az apró magvas gyümölcsöket: eper, málna, ribizli, kivi, szeder, szőlő. Húsok közül a baromfi ajánlott, valamint a sovány sertés-, sovány marhahús. Eleinte főzve és darálva, majd párolva, esetleg enyhén grillezve lehet elkészíteni. Az ételkészítés főleg a főzés, párolás legyen, rántás helyett hintés vagy habarás. Az ételeket dúsíthatjuk tejjel, tejporral, tejszínnel, tejföllel, sajttal, vajjal, margarinnal, olajjal (ezek a könnyen emészthető zsiradékok jó hatásúak, mivel bevonják a nyálkahártyát, ezáltal a gyomorsav nehezebben tudja azt károsítani). A sertés zsír és a bő zsírban sült ételek (hasábburgonya, rántott hús) néhány hónapig kerülendők. Kerülje a felesleges sózást, a túlzott sóbevitel a gyomorsav termelést fokozza.
Ételei ízletessé tételéhez használjon zöld fűszereket: petrezselyemzöld,
zeller zöld, majoránna, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, kapor, borsikafű,
kömény, babérlevél, szegfűszeg, fahéj, vanília, citromlé.
| ||||||||||||||||||||||||||||||
Elérhetőség Oldaltérkép Partnerek Hirdetés Webmaster ©Copyright RSS |