Ma 2017. december 13.,
szerda
,
Luca
napja van.
Holnap
Szilárda napja lesz.


Gyomor- és nyombélfekély diétás kezelése

Gyomor-, és nyombélfekély esetén a diéta a savviszonyokhoz alkalmazkodik. Általában magas gyomorsavszintet találunk, ezért fontos a savtermelés csökkentése.

Akut betegség vagy vérzés után az étrendet fokozatosan építjük fel a folyékonytól a pépesen keresztül szilárdig.

Fontosabb diétás alapelvek:

Ajánlottak a gyakori, kis étkezések, naponta öt-hat alkalommal együnk, de egyszerre ne túl sokat.

Még kis mértékben se fogyasszon savas, savanyú ételeket (ecetest), alkoholos italokat, kávét , sertés zsírt, csípős fűszereket (csípős paprika, bors, torma, mustár, gyömbér). Kerülje a dohányzást, és a tömény édességek fogyasztását.

Ne fogyasszon barna-, korpás-, rozsos-, magvas kenyeret és péksüteményt. Helyette a másnapos fehér kenyeret, zsemlét, esetleg félbarnát válassza.

A durva rostot tartalmazó zöldségféléket szintén kerülni kell (káposzta, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, szárazbab, száraz borsó, lencse, vöröshagyma, fokhagyma, kukorica).

Zöldségfélék közül ajánlott: burgonya, sárgarépa, tök, sütőtök, cukkini, patisszon, spenót, cékla, petrezselyem, a panaszok múltával lehet zsenge zöldbab és zöldborsó is, de az első 1-2 alkalommal le kell passzírozni.

Gyümölcsök közül alma-, birsalma kompóttal, őszibarack befőttel lehet kezdeni, vagy szűrt gyümölcsleveket lehet inni. Nyersen először hámozott almát lehet fogyasztani, majd később más hámozható és kimagozható gyümölcsöt is lehet (barack, banán), 1-2 hét múlva narancs, mandarin is lehet.

Kerüljük az apró magvas gyümölcsöket: eper, málna, ribizli, kivi, szeder, szőlő.

Húsok közül a baromfi ajánlott, valamint a sovány sertés-, sovány marhahús. Eleinte főzve és darálva, majd párolva, esetleg enyhén grillezve lehet elkészíteni.

Az ételkészítés főleg a főzés, párolás legyen, rántás helyett hintés vagy habarás.

Az ételeket dúsíthatjuk tejjel, tejporral, tejszínnel, tejföllel, sajttal, vajjal, margarinnal, olajjal (ezek a könnyen emészthető zsiradékok jó hatásúak, mivel bevonják a nyálkahártyát, ezáltal a gyomorsav nehezebben tudja azt károsítani).

A sertés zsír és a bő zsírban sült ételek (hasábburgonya, rántott hús) néhány hónapig kerülendők.

Kerülje a felesleges sózást, a túlzott sóbevitel a gyomorsav termelést fokozza. Ételei ízletessé tételéhez használjon zöld fűszereket: petrezselyemzöld, zeller zöld, majoránna, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, kapor, borsikafű, kömény, babérlevél, szegfűszeg, fahéj, vanília, citromlé.

A következő táblázatban az ajánlott és a kerülendő élelmiszerek listáját találja.

  javasolt élelmiszerek nem javasolt élelmiszerek
kenyér, péksütemények másnapos fehér-, félbarna kenyér, zsemle, kifli barna kenyér, rozskenyér, korpás magvas pékáruk
tej és tejtermékek 2,8%-os tej, kefir, joghurt, sajt, ömlesztett sajt, zsíros tehéntúró, tejföl, tejszín füstölt sajt, penészes sajt
tojás ételek készítéséhez kis mennyiségben felhasználható, lágytojás rántotta, ham and eggs
húsok sovány baromfi, sertés marha, halhús főzve, párolva (vagdaltnak, húsgombócnak, felfújtnak), zsírszegény sütési technikával elkészítve (alufóliában, teflonban) bő zsírban sült húsok, pörköltek
húskészítmények párizsi, krinolin szafaládé, virsli, Zala felvágott, pulykajava, egyéb baromfi felvágott, sonka szalámi, gépsonka, Kaposi sonka, Piknik sonka zsírosabb fűszeres készítmények, , szalonnafélék, hurkafélék, füstölt készítmények, olajos halkonzervek, csípős fűszerezésű húskészítmények, kolbászok
zöldség- és főzelékfélék a legtöbb főzelékféle ajánlható (fejes saláta, zöldborsó, zsenge karalábé, paraj, sóska, sütőtök, egyéb tökfélék, fehérrépa, sárgarépa) főzve, párolva, gőzölve, főzeléknek (diétás rántással, lisztszórással, habarással sűrítve) száraz hüvelyesek, káposztafélék, vöröshagyma, fokhagyma
gyümölcsök miden gyümölcs, ami nem okoz panaszt apró magvas gyümölcsök (kivi, málna, eper), olajos magvak
zsiradékok növényi eredetű olajok, vaj margarin, vajkrém, tejszínes krémek, sajtkrémek állati eredetű zsírok
italok gyümölcs-, zöldséglevek, tea, ásványvíz, turmixitalok erős fekete kávé, szénsavas üdítők, alkoholtartalmú italok
www.dietetikamindenkinek.hu - vissza a főoldalra

Elérhetőség Oldaltérkép Partnerek Hirdetés Webmaster ©Copyright RSS

Dietetika mindenkinek
© dietetikamindenkinek.hu 2007-2017

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! Add a Startlaphoz Bookmark and Share