Ma 2018. április 22.,
vasárnap
,
Csilla, Noémi
napja van.
Holnap
Béla napja lesz.


Időskorúak táplálkozása

Szervezetünk fiatalon, frissen tartására egyre több lehetőségünk adódik. Egészséges életmóddal, ezen belül kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres testedzéssel várható élettartamunkat jelentősen növelhetjük. A gyors ütemben fejlődő orvostudomány nemcsak egészségünk megőrzésében és helyreállításában tud jelentősen segíteni bennünket, de a plasztikai sebészet révén külsőnket is kedvünk szerint alakíthatjuk, fiatalíthatjuk. A kozmetikai ipar által előállított készítmények is csodákra képesek, az öregedési folyamatokat mégsem tudjuk megállítani. Ha életünket betegségek nem rövidítik meg, akár 95-115 éves korig is élhetünk.

Az öregedési folyamatok által beindult változások 35-40 éves kor táján már észrevehetőek. Sok évtized alatt jelentős változás megy végbe az emberi szervezetben. Az anyagcsere folyamatok lassulnak, ezért csökken az energia igény.

Csökken az izmok és a bőr feszessége. Sorvadnak a rágóizmok, változik az ajkak helyzete, gyakran ezekhez nyelési nehézség is társul. A fogazat hiányossága gyakori probléma, ami a nem megfelelő rágás miatt többletmunkát ró az emésztőrendszerre. Az emésztőenzimek kisebb mennyiségben termelődnek, lassul a bélmozgás, romlik a tápanyagok hasznosulása. Összességében alacsonyabb lesz az emésztés és a felszívódás hatásfoka.

Az energia szükséglet csökkenése mellett nagyobb tápanyag sűrűségű étrendet kell biztosítani, ami azt jelenti, hogy a kisebb energiájú étrendnek is fedeznie kell a szervezet számára fontos összes tápanyagot. Ezen belül is kiemelkedően fontos a megfelelő fehérje, vitamin és ásványi anyag ellátottság. Kerülni kell az üres kalóriákat tartalmazó magas cukortartalmú ételeket, italokat, mérsékelni kell a zsiradék fogyasztást. A napi zsír bevitelt érdemes a napi összenergia 30 %-a alá csökkenteni, de 20% alá ne menjünk, mert akkor a zsírban oldódó vitaminok bevitele is hiányt szenved. A zsiradékok közül a könnyen emészthetőek ajánlottak: étolaj, margarin, tejföl, tejszín. Megfelelő fehérjebevitel és vas ellátottság érdekében jó minőségű fehérjeforrásokra van szükség (tej és tejtermékek, hús, hal, tojás).

Gyakori probléma a székrekedés, amit többek között a lassult bélmozgás vált ki. A rendszeres székelési ritmus kialakításához nélkülözhetetlen a rostbevitel növelése, amit gyümölcsök, zöldségek, főzelékek fogyasztásával érhetünk el. Minden nap ajánlott nyers gyümölcs, zöldség fogyasztása, így a vitaminszükséglet is fedezhető. A gabonaipari termékekből is ajánlott a korpával dúsított vagy teljes kiőrlésű gabonából készült termékek előnyben részesítése a fehér lisztből készült pékáruk helyett. A magas rostbevitelhez megfelelő mennyiségű folyadék bevitelnek is társulnia kell. A folyadék fogyasztásra azért is nagyon oda kell figyelni, mert idős korban csökken a szomjúságérzet. A folyadék háztartás felborulását a szervezet sokkal lassabb ütemben tudja helyreállítani, ezért egyenletes napi bevitelre van szükség. A naponta szükséges 1,5-2 litert érdemes több adagra elosztani, akár 1,5 - 2 óránként ihat egy pohárral. Szinte bármilyen folyadék megfelelő, amit szívesen fogyaszt, természetesen az alkohol tartalmúak kivételével. Lázas állapot, hasmenés, hányás alkalmával akár duplájára is nőhet a folyadékszükséglet.

Az érzékszervek működése csökken, romlik az ízérzés, csökken az étvágy. Érdemes napi több kisebb étkezést beiktatni, hogy egyszerre ne terheljük túlzottan a z emésztőrendszert. Ha fáradékony, érdemes az étkezés időpontját a pihentebb időszakokra helyezni. Az ízérzés csökkenése miatt intenzíven ízesített ételeket készítsünk, ami ne a túlzott sózásban és csípős ízekben nyilvánuljon meg, hanem a különféle fűszernövények alkalmazásában. A szárított vagy friss zöld fűszereknek nagyon kedvező hatásuk van az emésztésre, mivel fokozzák bizonyos emésztőnedvek elválasztását. A magas sóbevitel idős korban sem ajánlott. Ha étvágytalan, ne tegyünk sok ételt egyszerre a tányérra. Az esztétikus terítésre és tálalásra is fordítsunk kellő figyelmet, mert az emésztőenzimek elválasztása már a látvány alapján is beindul.

www.dietetikamindenkinek.hu - vissza a főoldalra

Elérhetőség Oldaltérkép Partnerek Hirdetés Webmaster ©Copyright RSS

Dietetika mindenkinek
© dietetikamindenkinek.hu 2007-2018

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! Add a Startlaphoz Bookmark and Share