Ma 2018. április 22.,
vasárnap
,
Csilla, Noémi
napja van.
Holnap
Béla napja lesz.


Kismamák táplálkozása

gólya hozza

Felkészülés a terhességre

Tervezett terhesség előtt érdemes a táplálkozásra is odafigyelni. Célunk, hogy megfelelő tápláltsági állapotot érjünk el, ezért a helyes táplálkozási szokások megismerése fontos. Életmódunkat fokozatosan próbáljuk az egészséges életvitel felé terelni. A vitamin és ásványi anyag raktárak feltöltésével kedvező helyzetből indulhatunk egy egészséges terhesség felé.

Vas hiány gyakori probléma terhesség alatt, mivel mennyisége nemcsak a fejlődő magzat szöveteinek felépítéséhez szükséges, hanem a hormonális hatásokra felszaporodó anyai vérmennyiséghez is. A vasraktárak feltöltése már fogantatás előtt ajánlott, amit megfelelő mennyiségű hús és belsőség fogyasztásával érhetünk el.

Az utóbbi néhány évtized kutatásai rámutattak arra, hogy a folsav rendkívüli szereppel bír az embrió fejlődése, velőcső záródási rendellenességek megelőzése terén. Már terhesség előtt jó hatású a kissé megemelt mennyiségű folsav bevitel, terhesség alatt nélkülözhetetlen. Egyes szakirodalmak és orvosok is ajánlják a gyógyszeres 400 mg/nap vitaminpótlást. Természetes módon, ételeinkkel is fedezhetjük folsavszükségletünket, ha több zöldfőzeléket (bimbós kel, brokkoli, kelkáposzta, karalábé) vagy céklát, zöldbabot, szárazbabot, sárgadinnyét és májat, tojást fogyasztunk.

Táplálkozás a terhesség alatt

A terhességre való előzetes ráhangolódás, megfelelő életvitel kialakításával azért is nagyon fontos, mert az embrió szerv- és szövetkezdeményei már a fogantatás utáni két hétben kialakulnak. A gyors sejtosztódások miatt ilyenkor legérzékenyebb a káros hatásokra, az anya pedig még nem is tud állapotosságáról.

A terhesség alatti súlygyarapodás elkerülhetetlen. Nem egyenletes ütemű, hanem az elején kisebb, majd egyre nagyobb mértékű. Optimális esetben 10-12 kg a szülésig felhalmozott többlet, 15 kg-ig elfogadható. Túlsúllyal induló kismama esetében is kell 7-8 kilogrammal számolnunk. A súlynövekedés részben az anya szervezetének változásaiból adódik: megduzzadnak az emlők, nő a mirigyállományuk, megszaporodik a vérmennyiség, részben a növekvő magzat, méhlepény, magzatburok és magzatvíz súlyából.

Tévhit azonban, hogy a kismamának kettő helyett kell ennie, az energia szükséglet szinte alig emelkedik. Aktív életmódot folytató kismama esetén átlagban napi 300 kcal-val kell többet fogyasztani, ha csökken aktivitása, elég plusz 200 kcal is.

Nemcsak a megfelelő energiabevitelre kell törekedni, hanem ezen belül a helyes tápanyag arányokra. A cukor üres kalóriát jelent, érdemes minél kevesebbet fogyasztani belőle. Édesítőszerek magzatkárosító hatása nem bizonyított, elővigyázatosságból mégsem ajánljuk kismamák számára. Ha mégis édesítőszert használ túlzott súlygyarapodás megelőzése vagy csökkent cukortolerancia, cukorbetegség miatt, az aszpartam a legkedvezőbb, hiszen ez a legtermészetesebb összetételű (két aminosav: aszparaginsav és fenil-alanin alkotja).

A terhesség alatt 15-65 %-kal megnő a fehérjeigény, amit sovány húsokkal, hallal, tejjel és tejtermékekkel biztosíthatunk. A vitaminszükséglet is emelkedik 25-30 %-kal, folsav esetében 100 %-kal. Egyes ásványi anyagok 50 %-kal magasabb bevitele szükséges, ezek: kalcium, foszfor, magnézium.

Az egészséges felnőtt ember számára kidolgozott táplálkozási ajánlások a kismamák számára még nagyobb hangsúllyal betartandók. Közülük is legfontosabb szabály a minél változatosabb étrend kialakítása.

Próbáljon naponta több alkalommal (4-5) nyugodt körülmények között étkezni. Fogyasszon napi két alkalommal friss gyümölcsöt. A zöldségfélék nyersen salátának vagy főzeléknek elkészítve szinte minden étkezés kiegészítői lehetnek. Ezáltal a vízben oldódó vitaminokat és az ásványi sók nagy részét biztosítani tudjuk. Ha a rostbevitelt növeljük azzal is, hogy teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, korpával ,magvakkal dúsítottakat fogyasztunk nem kell tartanunk székrekedéstől sem.

A megfelelő fehérjeigény, B vitaminok nagy része, vas húsokkal, belsőséggel (főleg májjal), hallal, tojással fedezhető. A tej és tejtermékek fogyasztásával jó minőségű fehérjéhez juthatunk, valamint a megemelkedett kalcium szükségletet is kielégíthetjük. Ez nemcsak a baba szempontjából fontos, hanem saját csontjaink, fogaink egészségének megőrzése miatt is.

A természet tökéletes rendszert alkotott. A pocaklakó mindig megkapja amire szüksége van, elvonja az anya szervezetétől. Kiegyensúlyozott táplálkozással tulajdonképpen a saját készleteinket töltjük fel.

Szomjoltásra legalkalmasabb a tiszta víz, ásványvíz, 100%-os gyümölcslé. A koffeint, színezéket tartósítószert tartalmazó üdítőitalokkal mértékletesek legyünk. Kifejezetten kerülendők a kinin tartalmúak.

Kávét, teát mértékkel igyunk, naponta egyet-egyet elkortyolgathatunk. Alkohol fogyasztása nem javasolt, néhány korty sör vagy bor megengedhető, azonban nagyobb mennyiségben vagy tömény italok kis mennyiségben is sejtkárosító hatásúak. Dohányzás minden esetben káros a magzatra, oxigén ellátási problémákat okoz, emiatt lesz majd kisebb a születendő gyermek súlya is, és nemcsak az alacsony súly lehet az egyetlen következmény.

Kívánós kismamák

Majdnem minden kismamánál tapasztalunk kívánós időszakot. Ez általában nem probléma, fogyassza azt ami jólesik. Sokszor olyan ételeket kíván, amire tápanyag összetétel szempontjából valóban szüksége van a szervezetnek. Arra ügyeljünk csak, hogy ezáltal ne váljon egyoldalúvá a táplálkozás.

Hányinger, émelygés

Hányinger, hányás esetén ajánlott az ágy mellé készíteni néhány szem kekszet vagy kétszersültet és ébredés után azonnal elrágcsálni. Ezzel emeljük a vércukorszintet és várhatóan a hányinger elmarad.

A gyömbért hányinger elleni csodaszernek tartják, ételek fűszerezésére, gyömbéres keksz vagy tea ízesítőjeként fogyaszthatjuk.

Fel az oldal tetejére

www.dietetikamindenkinek.hu - vissza a főmenübe

Elérhetőség Oldaltérkép Partnerek Hirdetés Webmaster ©Copyright RSS

Dietetika mindenkinek
© dietetikamindenkinek.hu 2007-2018

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! Add a Startlaphoz Bookmark and Share