Ma 2018. április 22.,
vasárnap
,
Csilla, Noémi
napja van.
Holnap
Béla napja lesz.


A köszvény diétás kezelése

A köszvény kialakulásának oka a szervezet purin anyagcsere zavara. Ilyenkor a szérum húgysavtartalma magasabb a kelleténél. Ebből a túltelített oldatból a húgysav a szövetek közé áramlik (főleg az ízületekbe) és gyulladás alakul ki.

A köszvényben kulcsszerepet játszó húgysav a sejtmaganyagcsere, a purinbázisok lebontásának végterméke, amely a vizelettel ürül ki a szervezetből.

A szérum húgysavszintjét a szervezet saját sejtjeinek lebontásából felszabaduló purinbázisok és a táplálékkal felvett purin határozzák meg.

Az étrendi kezelés célja a szérum húgysavszint csökkentése. A szokásos táplálkozással naponta 600-1000 mg purin jut a szervezetbe. A diéta során ezt a mennyiséget 200 mg alá csökkentjük.

Ha elhízott betegről van szó, fontos a testsúlycsökkentés, de nagyon lassú ütemben, mivel az éhezés a szervezet saját anyagainak lebontása kapcsán emeli a húgysavszintet.

Az egyszeri bőséges étkezés köszvényes rohamokat válthat ki, ezért inkább a napi többszöri (4-5-szöri) étkezést ajánlom. Az alkoholos italok szintén rohamokat váltanak ki, ezért az alkoholfogyasztást semmilyen formában nem javaslom.

Az ételek zömét azok az élelmiszerek alkossák, amelyek egyáltalán nem, vagy csak minimális mennyiségben tartalmaznak purint. A mérsékelten nagy purintartalmúakkal színesítheti étrendjét, viszont csak heti 1-2 alkalommal válasszon a nagy purintartalmúak közül. A különösen magas purintartalmú élelmiszerek fogyasztása egyáltalán nem ajánlott.

Nem- vagy csak minimális mennyiségben tartalmaznak purint:

Tojás, tej, tejtermékek, zsiradékok (a sertés- és baromfizsírok kerülendők, kis mértékben napraforgó-, olívaolaj és margarinok használhatók), gyümölcsök, gyümölcslevek, zöldségfélék nagy része (kivéve spárga, hüvelyesek), a burgonya és a diófélék.

Mérsékelten nagy purintartalmúak:

Liszt, lisztből készülő termékek (mivel az élesztő magas purintartalmú, kenyér fogyasztása kis mennyiségben ajánlott), kelbimbó, kukorica, rizs, karfiol, gabonapelyhek, paraj, a legtöbb tengeri hal, rákok, kagylók.

Nagy purintartalmúak:

Hüvelyesek( zöldborsó, szárazbab, lencse), spárga, édesvízi halak, húsok, húskészítmények, szalonna, tonhal, libahús, tőkehal, makréla, ürü, fogoly, galamb, pulyka, borjú, szarvashús stb.

Különösen magas purintartalmú élelmiszerek:

Velő, vese, máj, szardínia, borjúmirigy, élesztő, szív, hering. (fogyasztásuk tilos!).

Mindemellett mérsékelni kell a fehérjefogyasztást 0,8 mg/testtömegkilogrammot ne haladja meg (ez felnőtt embernél kb. 50-60g/nap).

Bőséges folyadékbevitel segíti a purin kiürítését, ezért naponta 2-3 liter folyadékot javaslok, legjobb a tiszta víz vagy szénsavmentes ásványvíz, semmiképp sem a cukrozott üdítőitalok..

Teát, kávét, kakaót napi 1-2-szeri alkalommal lehet fogyasztani.

Élelmianyagok purintartalma (mg/100g):
Fehér liszt 15 Paraj 80
Sör 16 Hüvelyesek 150
Barna kenyér 40 Spárga 150
Kelbimbó 40 Édesvízi halak 190
Kukorica 40 Húsok 190
Rizs 40 Velő 250
Karfiol 50 Vese 250
Gabona pelyhek (búza,rozs,árpa) 65 Máj 300
Tengeri rákok,halak,kagylók 75 Szardínia 360
    Borjúmirigy 1270

 

www.dietetikamindenkinek.hu - vissza a főoldalra

Elérhetőség Oldaltérkép Partnerek Hirdetés Webmaster ©Copyright RSS

Dietetika mindenkinek
© dietetikamindenkinek.hu 2007-2018

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! Add a Startlaphoz Bookmark and Share