Ma 2017. április 29.,
szombat
,
Péter
napja van.
Holnap
Katalin, Kitti napja lesz.


1 HETES MINTAÉTREND refluxos betegeknek

1.nap

Reggeli: gépsonka, Trappista sajt, margarin, zsemle, paprika, zöld tea

Tízórai: körte, háztartási keksz

Ebéd: daragaluska leves, főtt húsgombóc, alma mártás, burgonyahab

Uzsonna: sajtos croissant

Vacsora: melegszendvics (kenyér, vaj, pulyka java, sajt)

2.nap

Reggeli: májkrém, kenyér, alma, csipkebogyótea

Tízórai: banán

Ebéd: tejfölös burgonya leves, alufóliában sült csirkecomb, párolt rizs, paradicsom saláta

Uzsonna: sajtos pogácsa

Vacsora: csirkemell sonka, ömlesztett sajt, kifli

3.nap

Reggeli: vajas pirítós, karamellás tej

Tízórai: mandarin

Ebéd: olasz zöldségleves, rakott tök, ízes piskóta tekercs

Uzsonna: fahéjas sült alma

Vacsora: tojáskrém, zsemle, szénsavmentes ásványvíz

4.nap

Reggeli: főtt virsli, kenyér, (mustár, ketchup nélkül), hársfa virág tea

Tízórai: mangó

Ebéd: zellerkrém leves, roston sült afrikai harcsafilé, párolt vegyes zöldség, főtt burgonya

Uzsonna: barackos túrókrém

Vacsora: zalai felvágott, vajkrém, kenyér

5.nap

Reggeli: uzsonnasonka, lestyános sajt, kifli, pritamin paprika, almalé

Tízórai: meggybefőtt, babapiskóta

Ebéd: köményleves pirított zsemlekockával, töltött padlizsán, túró rudi

Uzsonna: alma, Hamlet (puffasztott natúr rizspehelyszelet)

Vacsora: vagdalthús, kenyér

6.nap

Reggeli:főtt tojás, zsemle, margarin, borjú párizsi, tea

Tízórai: narancs

Ebéd: pulyka ragu leves, sonkás-sajtos tészta, fejes saláta

Uzsonna: puding

Vacsora: zöldséges,párolt halfilé

7.nap

Reggeli: kuglóf, kakaó

Tízórai: barackos joghurt friss mandarin darabokkal

Ebéd: csontleves, natúr sertés szelet, petrezselymes burgonya, uborka saláta

Uzsonna: tejberizs

Vacsora: sárgarépa rolád sajtmártással

Receptek

Daragaluska leves

Hozzávalók 4 személyre:
sárgarépa...................5 dkg
petrezselyemgyökér...5 dkg
zeller..........................5 dkg
karalábé.....................5 dkg
margarin....................1 kávéskanál
só, petrezselyemzöld

daragaluskához:
búzadara...................6 dkg
margarin....................3 dkg
tojás.........................1 db

Elkészítés:
A répát és gyökeret karikára vágjuk, a zellert és karalábét felkockázzuk. A margarinnal és kevés vízzel pároljuk, ha félig puha felöntjük 1l vízzel. Sóval, petrezselyemzölddel ízesítjük. Közben elkészítjük a galuska tésztáját, a hozzávalókat jól összedolgozzuk és negyed órát állni hagyjuk. A levesbe szaggatva készre főzzük, sóval utóízesítjük.


Főtt húsgombóc

Hozzávalók 4 személyre:
Sovány színhús....350 g,
Tojás..................1 db,
Rizs.....................80 g,
Só, petrezselyemzöld.

Elkészítés:
A húst kétszer ledaráljuk, összekeverjük a tojásfehérjével, rizzsel és az ízesítőkkel. Két gombócot formázunk, melyet forrásban lévő sós vízben kb. 15 percig főzünk.


Almamártás

Hozzávalók 4 személyre:
Alma...............400 g,
Kristálycukor....20 g,
Citrom.............1 db,
Liszt................20 g,
Tejszín............1 dl

Elkészítés:
Az almát a cukorral és a citromlével puhára főzzük, a lisztet a tejszínnel jól elkeverve behabarjuk. Mártás sűrűségűre főzzük.


Burgonyahab

Hozzávalók 4 személyre:
burgonya.........80 dkg

Elkészítés:
A burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük és burgonyanyomón átpréselve, laza halmokat készítünk belőle. Ha nincs burgonyanyomónk, burgonya törővel jól összetörjük.


Tejfölös burgonyaleves

Hozzávalók 4 személyre:
burgonya................................30 dkg
sárgarépa...............................5 dkg
petrezselyem gyökér..............5 dkg
liszt........................................20 g (2 csapott evőkanál)
tejfö......................................1 pohár
fűszerpaprika (nem csípős).....1 teáskanál
paradicsom.............................1 db
paprika...................................1 db
só, petrezselyemzöld

Elkészítés:
A kockára vágott burgonyát feltesszük 1 liter hideg vízben főni, beletesszük a paprikát, paradicsomot, karikára vágott sárgarépát és gyökeret. Megsózzuk és addig főzzük, amíg a zöldségek majdnem puhák. A tejfölt kikeverjük a fűszerpaprikával, liszttel és behabarjuk vele a levest. Hozzáadjuk a petrezselyemzöldet is és jól összeforraljuk.


Paradicsomsaláta

Hozzávalók 4 személyre:
paradicsom.............40 dkg
citrom....................0,5 db
cukor.....................1 teáskanál
olívaolaj..................2 teáskanál
só, csipet bazsalikom

Elkészítés:
A paradicsomszeleteket enyhén megsózzuk a bazsalikomot belekeverjük az olívaolajba, hozzáadjuk a citrom levét és a cukrot, jól összekeverjük és a paradicsomra locsoljuk.


Olasz zöldségleves (kímélő változat)

Hozzávalók 4 személyre:
burgonya..........................8 dkg
sárgarépa.........................8 dkg
petrezselyem gyökér........8 dkg
zellergumó.......................2 dkg
kelkáposzta......................8 dkg
karalábé...........................2 dkg
étkezési paprika...............4 dkg
paradicsom......................4 dkg
Óvári sajt.........................4 dkg
étolaj...............................2 teáskanál
sűrített paradicsom...........1 teáskanál
kakukkfű, só, petrezselyemzöld, borsikafű

Elkészítés:
A metéltre vágott sárgarépát, gyökeret, zellert, karalábét az olajon átfuttatjuk, felöntjük vízzel vagy csontlével, beletesszük az ugyancsak metéltre vágott burgonyát és kelkáposztát. Sózzuk, borsikafűvel, kakukkfűvel, sűrített paradicsommal, petrezselyemzölddel ízesítjük. Amikor majdnem kész, beletesszük a kockára vágott étkezési paprikát és paradicsomot. Átforraljuk és reszelt sajttal megszórva fogyasztjuk.


Rakott tök

Hozzávalók 4 személyre:
spárgatök (főzőtök)......1 kg
tejföl.............................1 pohár
darált sertéshús.............0,5 kg
rizs................................6 dkg
tojás.............................1 db
só, borsikafű, fűszerpaprika

Elkészítés:
A húst teflonserpenyőben feltesszük a tűzre és addig kevergetjük, míg színe elhalványodik. Ha közben engedett levet fedő alatt pároljuk tovább, ha nem annyi vizet öntünk alá, ami majdnem ellepi. Amikor félig puha, ízesítjük sóval, borsikafűvel. Ha teljesen megpuhult és a víz is elpárolgott, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, levesszük a tűzről. Amíg a hús párolódik megtisztítjuk a tököt és megmossuk a rizst. A rizst jól összekeverjük a párolt darált hússal és a felvert tojással. Hőálló üvegtál alját vékonyan kikenjük tejföllel, beleteszünk egy sor karikára vágott tököt, ezt is vékonyan megkenjük tejföllel, majd rátesszük a töltelék felét. Újabb sor tök, tejföl, töltelék másik fele és tök a sorrend. Tetejét szintén tejföllel kenjük meg és 1800C-os sütőben, 30-40 perc alatt készre sütjük.


Tojáskrém

Hozzávalók:
főtt kemény tojás....4 db
tejföl.......................1 dl
margarin vagy vaj 1 teáskanál

Elkészítés:
A megfőtt tojásokat összetörjük enyhén sózzuk és margarinnal, tejföllel krémes állagúra keverjük.


Zellerkrém leves

Hozzávalók:
zellergumó...............30 dkg
vaj...........................2 dkg
liszt..........................2 dkg
tej............................1 dl
habtejszín.................1 dl
tojássárga................1 db
zellerlevél, só

Elkészítés:
A zellergumót vékony szeletekre vágjuk, majd vajon átfuttatva vizet öntünk rá és sóval zellerzölddel ízesítjük. Ha puha, elpárologtatjuk a lét és liszttel meghintjük, alaposan összekeverjük. kevés vízzel felöntjük és átturmixoljuk. Hozzáadjuk a tejet és ha szükséges még vizet is. A tejszínt a tojássárgájával kikeverjük és óvatosan a leveshez adjuk. Jól összeforraljuk és friss zellerzölddel meghintve tálaljuk.


Töltött padlizsán

Hozzávalók:
padlizsán.....................2 db (kb.60 )dkg
darált sertéshús...........0,5 kg
tojás...........................1 db
paradicsom.................1 db
tv paprika....................1 db
só, borsikafű, fűszerpaprika

Elkészítés:
A sertéshúst a töltött tökhöz hasonlóan megpároljuk, ízesítjük a fűszerekkel, hozzáadjuk a tojást. A padlizsánt megmossuk, a szárát levágjuk és hosszában félbe vágjuk. A padlizsán közepét kivájjuk és ételízesítővel megszórva tepsibe tesszük. A fél padlizsánokat megtöltjük a hússal, szintén a tepsibe rakjuk. tetejére paprikát és paradicsomot karikázunk. A tepsi aljába kb. egy ujjnyi vizet öntünk. A tepsit nem kell lefedni. Előmelegített 180fokC-os sütőben egy óra alatt készre sütjük.


Pulyka ragu leves

Hozzávalók:
pulykamell...................30 dkg
burgonya.....................8 dkg
sárgarépa....................10 dkg
petrezselyem gyökér....8 dkg
zöldborsó....................20 dkg
házi tarhonya...............6 dkg
só, kapor

Elkészítés:
A felkockázott pulykamellet hideg vízben feltesszük főni. Sóval ízesítjük. Egy óra múlva hozzáadjuk a zöldborsót és egy teáskanál friss kaprot, vagy fele annyi szárítottat. Fél óra elteltével hozzáadjuk a felkarikázott zöldségeket, a kockára vágott burgonyát és a tarhonyát is. Lassú tűzön készre főzzük, sóval utóízesítjük. Ízlés szerint tejföllel is fogyaszthatjuk.


Sonkás-sajtos tészta

Hozzávalók:
szarvacska tészta....30 dkg
gépsonka................10dkg
Trappista sajt...........20 dkg
tejföl.......................1 pohár
olaj.........................1 teáskanál

Elkészítés:
A tésztát sós vízben kifőzzük. A gépsonkát kockára vágjuk, az olajon megpirítjuk. A leszűrt tésztát elkeverjük a pohár tejföllel, hozzáadjuk a sonkát és a reszelt sajt nagy részét. Óvatosan összekeverjük, tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal.


Zöldséges,párolt halfilé

Hozzávalók:
heck filé...........................40 dkg
sárgarépa........................20 dkg
petrezselyem gyökér.......10 dkg
burgonya.........................20 dkg
zeller gumó......................5 dkg
vöröshagyma...................5 dkg
édeskömény....................2 dkg
citrom.............................1 db
olívaolaj...........................2 evőkanál

Elkészítés:
A halat sózzuk és meglocsoljuk fél citrom levével. A zöldségeket közben felkarikázzuk, összekeverjük. Egy tepsibe nagy darab alufóliát terítünk, fele zöldséget rátesszük. Ízesítjük sóval kevés citromlével, meglocsoljuk 1 evőkanál olíva olajjal. Rátesszük a hal szeleteket, majd a többi zöldséget, a maradék citromlevet és olíva olajat, kevés sót. A csomag tetején zárjuk az alufóliát. Előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megpároljuk.


Sárgarépa rolád

Hozzávalók:
sárgarépa..........1 db nagyobb
burgonya...........1 db nagyobb
liszt...................1 evőkanál
tojás.................1 db
étolaj................1 evőkanál
petrezselyemzöld, só, borsikafű, frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés:
A megtisztított répát és burgonyát durva lyukú reszelőn lereszeljük, liszttel és tojással elkeverjük, ízesítjük a fűszerekkel. A masszából kis roládokat formálunk és olajjal kikent tepsibe téve, sütőben pirosra sütjük.


Sajt mártás

Hozzávalók:
vaj.............4 dkg
liszt............4 dkg
tej..............0,5 l
sajt............10 dkg

Elkészítés:
A vajat a liszttel habzásig hevítjük, majd tűzről levéve forró tejjel felengedjük és simára keverjük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, kevés sóval ízesítjük és tűzre visszatéve mártás sűrűségűre főzzük.

www.dietetikamindenkinek.hu - vissza a főoldalra

Elérhetőség Oldaltérkép Partnerek Hirdetés Webmaster ©Copyright RSS

Dietetika mindenkinek
© dietetikamindenkinek.hu 2007-2017

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! Add a Startlaphoz Bookmark and Share