Ma 2018. április 22.,
vasárnap
,
Csilla, Noémi
napja van.
Holnap
Béla napja lesz.


Acut pancreatitis (heveny hasnyálmirígy gyulladás) diétás kezelése

Az étrend csak nagyon lassan bővíthető, a különböző lépéseket átugrás nélkül az állapotjavulás üteméhez igazodva kell végigjárni.

1) Szájon át sem ételt sem italt nem fogyaszthat. (kb. 2 hét-labor értékektől függ)
2) Folyadékbevitel megkezdhető keserű teával, kortyonként. Később édes tea, majd néhány nap múlva bővíthető friss gyümölcslével, zöldséglével, főtt burgonya levével. 2-3 nap alatt megyünk fel a 2 literre.
3) Szénhidrát beépítés: fontos, hogy csak lassan, 3-4 naponként vezessünk be új nyersanyagot! Szigorúan mindenféle zsiradéktól (beleértve az olajat és margarint is) mentes legyen. Fogyaszthatók: főtt burgonya, főtt dara esetleg almával ízesítve. Zsírszegény kekszek pl. háztartási. Kerülendő mindenféle csokoládé és csokoládés termékek!
4) Fehérje beépítés: fehérje koncentrátumból 5-10 grammot keverhetünk főzelékekhez. Később tojásfehérje is fogyasztható habos darának, rizsfelfújtnak elkészítve. Napokkal később iktathatunk csak be húst az étrendbe, ami először csirke vagy pulyka legyen főzve, a bőre nélkül! Ezután a húsokat más zsírszegény eljárással is készíthetjük, például: alufóliában, teflon edényben hozzáadott zsiradék (olaj is ide tartozik) nélküli sütés)
5) Zsiradék beépítése az étrendbe: kókuszzsír, Rama margarin, pálmamagolaj, napraforgó olaj, vaj (nem margarin). Az elején 5 grammnál ne fogyasszon többet naponta, lassan lehet emelni, de a maximálisan fogyasztható mennyiség ne haladja meg a 40 g-ot! Ezt tartjuk a továbbiakban is a panaszmentesség fenntartása érdekében.

Az egész életre szóló javaslatok:

- Mindenféle alkoholos ital mellőzése ajánlott!
- Zsírszegény diéta javasolt (mindenféle zsiradékra vonatkozik), a napi bevitel ne haladja meg a 40 g-ot. A kenyerét margarinnal, egyéb zsiradékkal, kockasajttal kenni nem ajánlott. Fontos a nyersanyagok gondos válogatása zsírtartalom szempontjából. A tejből 0,5 % zsírtartalmú ajánlott, esetleg az 1,5%-os megengedhető. Más tejtermékek: 0,1%-os joghurt, sovány sajtok. Húsfélékből csirke, pulyka, hal, ritkában sovány marha, vagy sertés. A zsíros, fűszeres ételek mellőzése továbbra is ajánlott: pörköltek, töltött káposzta, bő zsírban sültek: rántott hús, hasábburgonya stb.
- Az ételeket zsírszegényen sűríthetjük: lisztszórással, habarással (zöldséglével, csontlével, tejjel, kefirrel), diétás rántással (a lisztet szárazon a kívánt színűre pirítjuk, majd főzeléklével, vagy vízzel higítva az ételbe öntjük), és a főzelékfélék pürésítésével.
- Zöldségek, gyümölcsök szabadon fogyaszthatók, befőttek, kompótok is. A puffasztó zöldségeket óvatosan iktassa az étrendbe; először csak keveset fogyasszon és ha puffad, hányingere van, fájdalom vagy egyéb diszkomfort érzés jelentkezik, akkor azt a nyersanyagot hagyja ki az étrendből. Hagymát inkább főzve fogyasszon, mint pirítva.
- Kenyeret szabadon fogyaszthat, péksüteményeket, rizst szintén, ha a készítéshez, töltelékhez nem használtak fel zsiradékot. Puffasztott gabona, Hamlet keksz, Korpovit, háztartási keksz szabadon fogyasztható.
- Édességek közül a gyümölcsízek, méz, kevés tojással készülő sütemények, pudingok, sodók ajánlottak. Tejszínes, csokoládés készítményeket ne fogyasszon.
- Bizonyos fűszerek kihagyása ajánlott az étrendből, ezek: erős, csípős fűszerek: torma, bors, csípős paprika), lehet használni zöldfűszereket.
- Italok közül a tiszta víz, szénsavmentes ásványvíz, gyümölcslevek ajánlottak. Kávét naponta kettőnél többet ne fogyasszon, és jó ha azt is tejjel, vagy sovány tejporral.
- Dohányzás nem ajánlott!
- Az egyéni érzékenység miatt egyes, esetleg szabadon fogyasztható ételek is panaszt okozhatnak, ezeket célszerű a továbbiakban kerülni.

www.dietetikamindenkinek.hu - vissza a főoldalra

Elérhetőség Oldaltérkép Partnerek Hirdetés Webmaster ©Copyright RSS

Dietetika mindenkinek
© dietetikamindenkinek.hu 2007-2018

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! Add a Startlaphoz Bookmark and Share