Ma 2018. április 22.,
vasárnap
,
Csilla, Noémi
napja van.
Holnap
Béla napja lesz.


Gastrooesophagialis reflux diétás kezelése

Akkor beszélünk reflux betegségről, ha a nyelőcsőt és gyomrot elválasztó izomgyűrű nem zár tökéletesen, ezért a gyomortartalom visszaáramolhat a nyelőcsőbe. A gyomornedv maró hatása károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját, akár maradandó elváltozásokat is okozhat.

Javaslatok refluxos betegek számára:

Ha belefér a napirendjébe, inkább többször egyen, és egyszerre ne túl sokat.

Evés után egy jó órán át ne feküdjön le, esti lefekvés előtt 2 órával már ne egyen. A karosszékben is nyugodtan hátradőlhet, csak ne kerüljön vízszintes helyzetbe, illetve mélyre hajolással járó munkát vagy tornát se végezzen. Alváskor megemelt fejvégű testhelyzetet kell biztosítani.

Ajánlatos kerülni a savtermelést serkentő ízesítőanyagokat: csípős paprika, bors, mustár, torma, ecet, túl sós, pácolt és füstölt készítmények.

Zöldfűszereket használhat ízesítésre: petrezselyemzöld, zellerzöld, kapor, babérlevél, rozmaring, majoránna, bazsalikom, kakukkfű, borsikafű stb

Ha szereti az erősen fűszeres (csípős) ételeket, időnként beiktathatja az étrendbe, de ne vacsorára.

Jó hatásúak a könnyen emészthető zsiradékok (mert csökkentik a savtermelést és bevonják a nyálkahártyát, így a gyomorsav károsító hatása kevésbé érvényesül), ilyenek: tejszín, tejföl, vaj, margarin, olaj, olívaolaj.

Az esti lefekvés előtt ne fogyasszon édességet és gyümölcsöt se! Legjobb, ha a vacsora „száraz”, például szendvics, péksütemény vagy más lisztes termék, esetleg puffasztott pelyhek (rizs-, kukoricapehely), zabpehely.

Kerülni kell az oesophagus alsó sphincter nyomását csökkentő ételeket, italokat: alkohol, csokoládé, menta, fokhagyma, vöröshagyma.

Kávét csökkentse napi egy-kettőre, ha lehet tejjel vagy tejszínnel igya. Szénsavas italok és a dohányzás mellőzendő.

Mintaétrend refluxos betegeknek

 
www.dietetikamindenkinek.hu - vissza a főoldalra

Elérhetőség Oldaltérkép Partnerek Hirdetés Webmaster ©Copyright RSS

Dietetika mindenkinek
© dietetikamindenkinek.hu 2007-2018

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! Add a Startlaphoz Bookmark and Share