Ma 2024. április 20., |
||
Sebészeti betegek diétás kezelése
Hasi sebészeten általában valamilyen műtétet végeznek a betegen, ennek megfelelően
radikális étrendi változtatások is szükségesek. Beszélhetünk : Műtét előtti étrendi változtatások Sürgős műtétek esetén gyomorszonda segítségével történik (gyomormosással), esetleg beöntéssel az emésztőtraktus kiürítése. Tervezett műtét esetén komplexebb előkészítésre van lehetőség. Első lépésként törekedni kell a minél optimálisabb tápláltsági állapot elérésére, ez javítja a műtéti esélyeket. A további előkészítés függ az operálandó emésztőrendszer szakasztól: Nyelőcső- és gyomorműtétekhez elegendő, ha műtét előtt 6 órával kezdjük a koplaltatást, de már előtte 2-3 napig nem adunk puffasztó ételt. Vékonybélműtéteket megelőzően 24 órával javasolt megszüntetni az orális táplálást. Vastagbélműtétek előtt 3 nappal már szilárd ételt nem adunk, az utolsó 24 órában nagy mennyiségű folyadékkal mintegy átmossuk a vastagbelet (ez történhet hiperozmoláris oldattal-sorbit-) ezzel egyidejűleg beöntésekkel és a béltartalom fertőtlenítésével segítjük a tisztulást. Néhány diagnosztikus eljáráshoz is hasonló előkészítés szükséges, ezek a gastroscopia, endoscopia, colonoscopia, irrigoscopia. Műtét utáni étrendi változtatások Felületi műtétek után (hasüreg megnyitásával nem járó) az orális folyadékbevitelt már 2 órával a beavatkozás után meg lehet kezdeni. Darabos étel a műtét után legalább 6 óra hosszáig nem javasolt. A hasüreg megnyitásával járó műtétek nagy traumát jelentenek, emiatt a gyomorperisztaltika (perisztaltika=jellegzetes mozgás) 6-12 órával, a vékonybélperisztaltika 4-6 órával, a colonperisztaltika 24-48 órával a műtétet követően normalizálódik. Tehát az első 6 órában nem javasolt még az orális (szájon át) folyadék bevitel sem, székürítés csak 1-2 nappal a műtét után várható. Mivel minden műtét fehérjeveszteséggel, nitrogénvesztéssel jár, ezért mielőbb fontos a megfelelő nitrogénbevitel (fehérjebevitel) biztosítása, e mellett a kálium, magnézium, C-vitamin, és B-vitamin pótlás. A leggyakoribb betegségek diétáját külön oldalon találhatja. Gyomor és nyombél betegségekAkut gyulladásos elváltozások, vérzéssel járó állapotok után kb. 24-48 órai
koplalás után, a tünetek enyhülésével megkezdhető a folyadékbevitel. Hideg
folyadék a legjobb, de a testhőmérsékletet semmiképp ne haladja meg, erős
tea is ajánlott a csersav érösszehúzó (vérzéscsillapító) hatása miatt. Operált gyomorA műtéti gyomoratonia után megkezdhető óvatosan a per os folyadékbevitel, majd folyékony étrend, később még mindig rost szegény, fűszerszegény folyékony-pépes, pépes és normál konzisztenciájú étrend. A gyomor részleges vagy teljes eltávolítása után tápanyaghiányok (pl. B-vitaminok, vas, kálcium) és postresectios panaszok léphetnek fel (hasmenés, anaemia, Dumping-syndroma) Dumping-syndromaLehet korai vagy késői típusú. Korai: ha kicsit többet eszik, mint amit a csonkított gyomor tárolni tud, akkor tovább csúszik a bélben ez e hyperozmoláris pempő, és sok folyadékot von el a vérből, ezért hypovolaemia alakul ki, gyengeség-, ájulás érzés. Késői: azért alakul ki, mert valamilyen édességet eszik, hamar megemészti, gyorsan felszívódik, hyperglikaemia, túl sok inzulint termel, következményes hypoglikaemia, gyengeség, verejtékezés, remegés. Ez általában étkezés után 1-2 órával jelentkezik. Diéta:Energia és fehérje bő - lassabban emésztődik, lassabban alakul át aktív részecskévé. Pektin gazdag: burgonya, alma, birsalma, tök, sárgarépa. Natív cukor mentes (kristalloid szénhidrát mentes). Tejmentes. Először a pépes vagy darabos ételt fogyassza el utána a levest vagy más folyadékot. Folyadékot korlátozzuk, de ügyelni kell, hogy ne száradjon ki. Kb. napi 2 óránként egyen, főleg az elején. Ha nem tökéletes a zsíremésztés. akkor a hagyományos zsiradékok helyett az MCT zsírsavbevitelt kell fokozni: kókuszzsír, Rama margarin, vagy tápszer kell. Vékony- és vastagbél betegségeiIde tartoznak: ileitis terminalis (Crohn betegség), colitis ulcerosa, diverticulitis. Diétájuk: zsír és fűszerszegény, natív cukor mentes, összetett szénhidrátokban, pektinben gazdag, durva rost mentes, fehérjegazdag étrend. Energia és vitamingazdagságra szintén ügyelni kell. Folyamatos víz és elektrolitpótlás szükséges. Diverticulosis: rostokban gazdag, bélperisztaltikát növelő élelmiszereket kell előnyben részesíteni. Bőséges folyadékbevitel ajánlott(max. 2.5 l). EpebetegségekEpehólyag gyulladás, epekövesség. Acut pancreatitis |
||
Elérhetőség Oldaltérkép Partnerek Hirdetés Webmaster ©Copyright RSS |