Ma 2018. április 22.,
vasárnap
,
Csilla, Noémi
napja van.
Holnap
Béla napja lesz.


Sebészeti betegek diétás kezelése

Hasi sebészeten általában valamilyen műtétet végeznek a betegen, ennek megfelelően radikális étrendi változtatások is szükségesek. Beszélhetünk :
-műtét előtti és
-műtét utáni étrendi változtatásokról.

Műtét előtti étrendi változtatások

Sürgős műtétek esetén gyomorszonda segítségével történik (gyomormosással), esetleg beöntéssel az emésztőtraktus kiürítése.

Tervezett műtét esetén komplexebb előkészítésre van lehetőség. Első lépésként törekedni kell a minél optimálisabb tápláltsági állapot elérésére, ez javítja a műtéti esélyeket. A további előkészítés függ az operálandó emésztőrendszer szakasztól:

Nyelőcső- és gyomorműtétekhez elegendő, ha műtét előtt 6 órával kezdjük a koplaltatást, de már előtte 2-3 napig nem adunk puffasztó ételt.

Vékonybélműtéteket megelőzően 24 órával javasolt megszüntetni az orális táplálást.

Vastagbélműtétek előtt 3 nappal már szilárd ételt nem adunk, az utolsó 24 órában nagy mennyiségű folyadékkal mintegy átmossuk a vastagbelet (ez történhet hiperozmoláris oldattal-sorbit-) ezzel egyidejűleg beöntésekkel és a béltartalom fertőtlenítésével segítjük a tisztulást.

Néhány diagnosztikus eljáráshoz is hasonló előkészítés szükséges, ezek a gastroscopia, endoscopia, colonoscopia, irrigoscopia.

Műtét utáni étrendi változtatások

Felületi műtétek után (hasüreg megnyitásával nem járó) az orális folyadékbevitelt már 2 órával a beavatkozás után meg lehet kezdeni. Darabos étel a műtét után legalább 6 óra hosszáig nem javasolt.

A hasüreg megnyitásával járó műtétek nagy traumát jelentenek, emiatt a gyomorperisztaltika (perisztaltika=jellegzetes mozgás) 6-12 órával, a vékonybélperisztaltika 4-6 órával, a colonperisztaltika 24-48 órával a műtétet követően normalizálódik. Tehát az első 6 órában nem javasolt még az orális (szájon át) folyadék bevitel sem, székürítés csak 1-2 nappal a műtét után várható.

Mivel minden műtét fehérjeveszteséggel, nitrogénvesztéssel jár, ezért mielőbb fontos a megfelelő nitrogénbevitel (fehérjebevitel) biztosítása, e mellett a kálium, magnézium, C-vitamin, és B-vitamin pótlás.

A leggyakoribb betegségek diétáját külön oldalon találhatja.

Gyomor és nyombél betegségek

Akut gyulladásos elváltozások, vérzéssel járó állapotok után kb. 24-48 órai koplalás után, a tünetek enyhülésével megkezdhető a folyadékbevitel. Hideg folyadék a legjobb, de a testhőmérsékletet semmiképp ne haladja meg, erős tea is ajánlott a csersav érösszehúzó (vérzéscsillapító) hatása miatt.
Gyomor- és nyombélfekély

Operált gyomor

A műtéti gyomoratonia után megkezdhető óvatosan a per os folyadékbevitel, majd folyékony étrend, később még mindig rost szegény, fűszerszegény folyékony-pépes, pépes és normál konzisztenciájú étrend.

A gyomor részleges vagy teljes eltávolítása után tápanyaghiányok (pl. B-vitaminok, vas, kálcium) és postresectios panaszok léphetnek fel (hasmenés, anaemia, Dumping-syndroma)

Dumping-syndroma

Lehet korai vagy késői típusú.

Korai: ha kicsit többet eszik, mint amit a csonkított gyomor tárolni tud, akkor tovább csúszik a bélben ez e hyperozmoláris pempő, és sok folyadékot von el a vérből, ezért hypovolaemia alakul ki, gyengeség-, ájulás érzés.

Késői: azért alakul ki, mert valamilyen édességet eszik, hamar megemészti, gyorsan felszívódik, hyperglikaemia, túl sok inzulint termel, következményes hypoglikaemia, gyengeség, verejtékezés, remegés. Ez általában étkezés után 1-2 órával jelentkezik.

Diéta:

Energia és fehérje bő - lassabban emésztődik, lassabban alakul át aktív részecskévé. Pektin gazdag: burgonya, alma, birsalma, tök, sárgarépa.

Natív cukor mentes (kristalloid szénhidrát mentes).

Tejmentes.

Először a pépes vagy darabos ételt fogyassza el utána a levest vagy más folyadékot.

Folyadékot korlátozzuk, de ügyelni kell, hogy ne száradjon ki.

Kb. napi 2 óránként egyen, főleg az elején.

Ha nem tökéletes a zsíremésztés. akkor a hagyományos zsiradékok helyett az MCT zsírsavbevitelt kell fokozni: kókuszzsír, Rama margarin, vagy tápszer kell.

Vékony- és vastagbél betegségei

Ide tartoznak: ileitis terminalis (Crohn betegség), colitis ulcerosa, diverticulitis.

Diétájuk: zsír és fűszerszegény, natív cukor mentes, összetett szénhidrátokban, pektinben gazdag, durva rost mentes, fehérjegazdag étrend. Energia és vitamingazdagságra szintén ügyelni kell. Folyamatos víz és elektrolitpótlás szükséges.

Diverticulosis: rostokban gazdag, bélperisztaltikát növelő élelmiszereket kell előnyben részesíteni. Bőséges folyadékbevitel ajánlott(max. 2.5 l).

Epebetegségek

Epehólyag gyulladás, epekövesség.
Cholecistectomia (epehólyag eltávolítás) történhet hagyományos, vagy laparoscopos műtéttel. A laparoscopos műtét előnye, hogy a beteg hamarabb épül fel. Már a műtét másnapján fogyaszthat pépes konzisztenciájú, nem puffasztó tejmentes ételeket, a következő naptól általában normál állagú epekímélő diéta javasolt


Acut pancreatitis
www.dietetikamindenkinek.hu - vissza a főoldalra

Elérhetőség Oldaltérkép Partnerek Hirdetés Webmaster ©Copyright RSS

Dietetika mindenkinek
© dietetikamindenkinek.hu 2007-2018

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! Add a Startlaphoz Bookmark and Share