Ma 2018. április 22.,
vasárnap
,
Csilla, Noémi
napja van.
Holnap
Béla napja lesz.


A szoptatás fontossága

Újszülöttünk a világra jött csoda, akire oly sok hónapja vártunk. Szeretnénk számára mindenből a lehető legjobbat adni. Tisztában vagyunk azzal, hogy nagyon érzékeny a külső hatásokra. Majdnem minden inger újdonság számára, néhány családtag hangját, sokszor hallgatott zenét, bizonyos háztartási zajokat ismerhet még pocaklakó korából. Az őt körülvevő világ többi tulajdonságához lassan, fokozatosan szokik hozzá.

A családias, szeretettel teli, biztonságot jelentő környezeten kívül, a legjobb dolog amit nyújthatunk számára az anyatejes táplálás. Az anyatej a baba tökéletes tápláléka.

Érzékeny, még éretlen emésztőrendszerének pontosan megfelelő formában, és megfelelő mennyiségben tartalmazza a szükséges fehérjéket, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat. A tápszerek nem emberi eredetű fehérjét (fajidegen fehérje) tartalmaznak, ezért bár igyekeznek a gyártók a lehető legjobb minőségű, korszerű tápszereket gyártani, az mégsem tökéletes mása az anyatejnek. Az időnap előtt adott tehéntejfehérje számos betegség kialakulását eredményezheti, ilyenek a tehéntej allergia, ekcéma, asthma.

Az anyatej olyan fontos ellenanyagokat tartalmaz, amelyeket az újszülött szervezete még nem tud előállítani, ezek védik őt a különféle bakteriális fertőzésekkel szemben. Egy csomó hasmenéssel járó fertőzéssel, náthás megbetegedéssel nem is kell foglalkoznunk, a baba tünetmentesen találkozik ezek kórokozóival. Hőkezelés hatására az ellenanyagok elbomlanak, ezért a hőkezelt anyatej sem tartalmazza őket. A tápszer egyáltalán nem tartalmaz ilyeneket.

Szoptatás során a csecsemő mindig megfelelő hőmérsékletű tejet kap. A mellben az anyatej steril körülmények között termelődik, és raktározódik, tehát a szoptatás higiénés szempontból is ideális. A cumisüvegek fertőtlenítése sosem lehet ennyire tökéletes, és nem kell a tápszer készítésével, melegítésével sem pepecselni.

A szoptatás a leggyorsabb megoldás egy éhes baba számára, az anyamell mindig kéznél van. Akár utazhatunk is, nem kell attól tartani, hogy az üvegben megsavanyodik a tápszer.

A babának szüksége van arra is, hogy időnként olyan belsőséges kapcsolatba kerülhessen édesanyjával, amikor testkontaktus alakul ki. Érzi anyja szívverését, melegét, mint pocaklakó korában. Ez a szoros kapcsolat a csecsemő számára idegen helyzetekben is megnyugvást jelent.

A szoptatás során a szopó mozgás segíti a csecsemő állkapcsának helyes fejlődését, a későbbi szabályos fogazat kialakulását

Fel az oldal tetejére

www.dietetikamindenkinek.hu - vissza a főmenübe

Elérhetőség Oldaltérkép Partnerek Hirdetés Webmaster ©Copyright RSS

Dietetika mindenkinek
© dietetikamindenkinek.hu 2007-2018

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! Add a Startlaphoz Bookmark and Share