Ma 2018. április 22.,
vasárnap
,
Csilla, Noémi
napja van.
Holnap
Béla napja lesz.


Tápanyagok világa 1. rész

Vissza a játszótérre

Sziasztok! Béta Karotin vagyok.Béta Karotin

tápanyagok világaEgy új, érdekes világot mutatok nektek, az ételek, italok világát.
Tudtad, hogy minden amit megeszel sok apró részecskéből áll? Így valahogy:
tápanyagok


Ezeket az apró részecskéket tápanyagoknak hívjuk.

A tápanyagokat két nagy csoportba oszthatjuk.

Ahhoz hogy mindig erős, mozgékony lehess, hogy mielőbb olyan magas legyél, mint apa vagy anya, energiát adó tápanyagokra van szükséged.


tápanyagok csoportosításaÉs vannak energiát nem adó tápanyagok is, amik segítenek, hogy jól érezd magad, egészséges és vidám legyél.

Ismerkedjünk meg az energiát adó tápanyagokkal!

energiát adó tápanyagok

Az energiát adó tápanyagok három félék lehetnek: fehérjék, zsírok és szénhidrátok. Azért hívjuk őket energiát adó tápanyagoknak, mert ha elfogyasszuk őket, szervezetünk egy részüket elégeti és energia szabadul fel. Energiára pedig szükségünk van mindenhez, a mozgáshoz, futáshoz, hogy játszani tudjunk, növekedéshez, még az alváshoz is.

Legtöbb energiát a zsírok adnak. Ha ugyanolyan mennyiségeket égetünk el belőlük, a zsírokból kétszer annyi energiát kapunk, mint fehérjékből vagy szénhidrátokból.

Bemutatom barátaimat, a fehérjéket!

fehérjék


Igen sokféle alakúak lehetnek, kisebbek vagy nagyobbak. Fő feladatuk az építkezés.

Kéz a kézben építjük fel az izmaidat, csontjaidat, minden szervedet, úszkálunk a vérben is, szállítjuk az oxigént és még sok fontos anyagot. Azért is mi felelünk, hogy minden anyag rendesen végezze a dolgát, szabályozzuk a működésüket.

És itt gurulnak felénk a zsírok!

zsírok

Nekik is igen fontos szerep jutott, segítenek felépíteni az agyunkat, idegrendszerünket, védenek az ütés és a hideg ellen. A zsírban oldódó vitaminokat kézen fogják és átúsznak velük a bélhámsejteken.

Következnek a szénhidrátok! Vannak egyszerű szénhidrátok, ők a cukrok. Ugye így már ismerős számodra is? Édes ízük van. Tudsz mondani édeskés ízű ételeket?

szénhidrátok


Itt nyüzsögnek az összetett szénhidrátok is, őket keményítőnek hívjuk. Keményítő van a lisztben, tehát a kenyerekben, kukoricában, krumpliban, rizsben és még sok növényben. Ha egy kenyérdarabot sokáig rágcsálsz a szádban, édeskés ízűvé válik. Ez azért van, mert a keményítő felbomlott cukor molekulákká. Tehát a keményítő cukrokból áll, és ha megesszük, sok-sok energia szabadul fel.

Keményítőt a növényekben találsz, kevés összetett szénhidrátot tudnak az emberek és az állatok is raktározni, azt glikogénnek hívjuk.

És vannak még összetettebb szénhidrátok, hatalmasak, ők a rostok. Nem tudjuk megemészteni őket, de azért nagyon fontosak. Egyes bélben élő baktériumok K és B vitaminokat készítenek belőlük. A rostok segítenek kitakarítani beleinkből a káros anyagokat és megmozgatják a beleket, nehogy túl sokat aludjanak.

Most búcsúzom tőled, legközelebb bemutatom neked családomat, a vitaminokat! Várlak.
Béta KarotinElérhetőség Oldaltérkép Partnerek Hirdetés Webmaster ©Copyright RSS

Dietetika mindenkinek
© dietetikamindenkinek.hu 2007-2018

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! Add a Startlaphoz Bookmark and Share