Wilson- kórban szenvedő beteg diétás kezelése
A Wilson-kór a réz anyagcsere zavara. A betegség következtében a réz lerakódik a vesében és az agyszövetben. Kiválhat a szaruhártyán látási zavarokat okozva. Általában fiatal férfiak betegsége.
A diéta lényege: A napi rézbevitel nem haladhatja meg az 1,5 mg-ot!
Tilos fogyasztani:
csokoládét,
aszalt gyümölcsöket,
májat, borjúhúst, sonkát,
parajt,
ananászt,
gombát,
diót.
Az étrend gerincét az alacsony réz tartalmú élelmiszerek, élelmianyagok képezzék.
Élelmianyagok réz tartalma:
Élelmiszer megnevezése |
Réz tartalom (mg/100g) |
Élelmiszer megnevezése |
Réz tartalom (mg/100g) |
Fehér kenyér |
0,129 |
Burgonya (téli) |
0,068 |
Barna kenyér |
0,204 |
Burgonya (nyári) |
0,049 |
|
|
Cékla |
0,087 |
Csirke |
0,021 |
Karalábé |
0,020 |
Marha |
0,085 |
Sárgarépa |
0,044 |
Sertés |
0,069 |
Fejes káposzta |
0,016 |
|
|
Fejes saláta |
0,050 |
Csirkemáj |
0,300 |
Paradicsom |
0,025 |
Marhamáj |
1,520 |
Paraj |
0,156 |
Sertésmáj |
0,430 |
Petrezselyem gyökér |
0,246 |
|
|
Zöldbab |
0,042 |
Tej |
0,017 |
Zöldborsó |
0,330 |
|
|
|
|
Tojás (1 db) |
0,207 |
Alma |
0,028 |
|
|
Körte |
0,050 |
Csiperke gomba |
0,370 |
Görögdinnye |
0,018 |
Laskagomba |
0,180 |
Szilva |
0,029 |
|