Ma 2018. április 22.,
vasárnap
,
Csilla, Noémi
napja van.
Holnap
Béla napja lesz.Egyéni keresés

 
BMI (testtömeg index) kalkulátor
Testtömege (kg):
Magassága (cm):

A dietetikus válaszol

Bemutatkozom
Kislinder Ildikó, dietetikus vagyok. 1998-óta dolgozom terápiás dietetikusként. Fő területem a gasztroenterológiai betegségek és a diabetes diétás kezelése, de bármely táplálkozással befolyásolható betegség megelőzése vagy kezelése kapcsán tudok segíteni. Foglalkozom fogyókúrával, magas vérzsírszintek diétás kezelésével, táplálékallergiákkal, egészséges életmóddal, ezen belül helyes táplálkozási szokások és életvitel kialakításával is.

1998-ban végeztem Budapesten, a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának Dietetika szakán, még ebben az évben dolgozni kezdtem, hasi sebészeten. 2000-ben egészségügyi menedzserként diplomáltam, valamint elvégeztem a főiskola táplálékallergia és intolerancia továbbképzését. 2001-től 2014-ig dolgoztam kórházi gasztroenterológiai osztályon. Két éven keresztül szerveztem klubfoglalkozást gyulladásos bélbetegek számára (colitis ulcerosa, Crohn-betegség), tartottam csoportos foglalkozást fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek. 2009-2010-ben az egészséges fogyás program egyik létrehozó tagjaként a magánszférában is tevékenykedtem. 2014-től a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat munkatársaként dolgozom, ahol a fenti profil folytatásaként gastroenterológiai, diabetológiai betegeknek tartok diétás tanácsadást, valamint fogyni vágyók étrendi- és életviteli képzését, követését végzem.

Tagja vagyok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Kamarájának, és a Magyar Diabetes Társaságnak.

Két kislányom és egy kisfiam van, 14, 10 és 7 évesek.

A dietetika meghatározása

A dietetika táplálkozás-tudományt jelent. Egyaránt foglalkozik az egészséges emberek helyes táplálkozásával, kezdve az állapotos nő táplálkozásán keresztül a csecsemők, kisgyermekek, serdülők táplálkozásán keresztül, a felnőttek és idősek táplálkozásával, a különféle betegségek gyógyulást segítő, vagy jó általános állapotot fenntartó diétás kiegészítésével.

Diéta szó alatt sokan még ma is csak fogyókúrára gondolnak, de mindenképpen egy csomó lemondással járó, íztelen és egyhangú étrendre.

A táplálkozásnak is megvannak a maga tudományos szabályai. Az egészséges embernek is tudnia kell mennyi és milyen táplálékra van szüksége. A beteg ember étrendjét úgy kell összeállítani, hogy elősegítse mielőbbi gyógyulását. A táplálkozásnak azokat a szabályait, amivel ezt megvalósítjuk, nevezzük diétának.

A korszerű diéta meghatározásakor nemcsak azt adjuk meg, milyen nyersanyagokat, élelmiszereket fogyasszon a beteg (nyersanyag válogatás), hanem azt is milyen módon ajánlott azt elkészíteni (konyhatechnológia), hiszen a különböző készítési módok nagy mértékben befolyásolják az emészthetőséget, az ételek ízét és az élelmiszerek hasznosulását a szervezetben.

Szeretnék itt most minden tévhitet eloszlatni, és segíteni abban, hogy a célra vezető középutat megtalálják. Állapotukhoz igazodva a lehető legízletesebb ételeket készíthessék el, hiszen -egyik kedves professzorom tanította- csak az a diéta használ, amit a beteg elfogyaszt.
Kérdezzen
Név:
*
Kérdés:
*

Fel az oldal tetejére
 

Elérhetőség Oldaltérkép Partnerek Hirdetés Webmaster ©Copyright RSS

Dietetika mindenkinek
© dietetikamindenkinek.hu 2007-2018

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! Add a Startlaphoz Bookmark and Share